5 provjerenih trikova kako bi vaše cipele dugo izgledale kao nove


Bilo da se radi o jeftinim tenisicama koje nosite u šetnji s psom ili o vrhunskim potpeticama koje koštaju cijelo bogatstvo, svaka cipela zaslužuje poseban tretman. Ako želite da vaša omiljena obuća dugo oduševljava svojim savršenim izgledom, na pravom ste mjestu. Pripremili smo nekoliko provjerenih metoda kako bi vaše cipele dugo izgledale kao nove.

#1 Redovito čistite cipele

Ako želite da vaše cipele dugo izgledaju sjajno, ne odgađajte njihovo čišćenje za kasnije. Najbolje je nakon svake upotrebe cipele obrisati vlažnom krpom.

Ako imate posla s cipelama izrađenim od antilopa, sve što trebate učiniti je temeljito iščetkati gornji dio četkom s mekim vlaknima. Pomičite ga određenim pokretima u jednom smjeru kako bi se dlačice ravnomjerno rasporedile. Tako će vaše cipele izgledati kao da su upravo izašle iz kutije. 

Na vašim cipelama od svijetle tkanine pojavile su se ružne mrlje? Mi znamo kako to popraviti! Koristite staru četkicu za zube i mješavinu sode bikarbone, vode i vodikovog peroksida. Snažno trljajte prljavštinu i recite joj zbogom jednom zauvijek!

Pažnja! Prilikom čišćenja cipela ne zaboravite na detalje. Perite svoje vezice redovito ili ih zamijenite novima. Gumica će biti odlična za čišćenje gumenih dijelova cipele (npr. stranice potplata). Također se ne zaboravite riješiti prljavštine s uložaka unutar cipela.

#2 Ne zaboravite se regenerirati

Redovito čišćenje cipela možda neće biti dovoljno kada su u pitanju nepovoljni vremenski uvjeti. Sol na cesti, snježni nanosi, dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama ili duboke lokve mogu razorno djelovati na vašu omiljenu obuću. 

Iz tog razloga, nakon svakog izlaganja obuće takvim čimbenicima, potrebno je voditi računa o pravilnoj regeneraciji. Ako primijetite izblijedjele mrlje na gornjištu uzrokovane suncem, koristite posebne regeneratore s bojom za kožu.

Pitate se kako se nositi s ružnim mrljama od soli na cesti? To je lako! U ovaj članak prikupili smo neke od najučinkovitijih metoda koje će vam pomoći da ih se riješite u tren oka. 

Želite li spasiti svoje natopljene cipele? Obavezno provjerite ovaj vodič.

#3 Izbjegavajte nositi jedan par cipela svaki dan

Kad smo već kod oporavka, voljeli bismo vam reći još jedan trik. Možda ćete se iznenaditi kada znate da ništa ne čini vaše cipele bolje od... izbjegavanja da ih nosite svaki dan. Točnije, nikako ne preporučamo skrivanje određenog para na dnu ormara i navlačenje na veliko zvono.

Dovoljno je, međutim, da ćete za svako godišnje doba imati barem dva para cipela koje ćete nositi svaki dan, a koje ćete obuvati naizmjenično. Zahvaljujući tome usporit ćete proces trošenja, a znoj nastao kao posljedica dugotrajnog stajanja na nogama moći će slobodno ispariti.

Imate li problema s otklanjanjem neugodnih mirisa, provjerite ovaj vodič. Ne zaboravite započeti identificiranjem uzroka neugodnog mirisa, a zatim krenite na posao. Iznenadit ćete se koliko je lako!

#4 Provjerite jeste li pravilno skladištili cipele

Kako biste dugo uživali u besprijekornom izgledu obuće, nije dovoljna pravilna njega. Pravilno skladištenje cipela jednako je važno. To se odnosi i na njihovo skladištenje između sezona i na dnevnoj bazi. 

Zapamtite da ni u kojem slučaju ne smijete stvarati hrpe cipela u hodniku. Cipele nemarno naslagane jedna na drugu gube oblik i sjajan izgled. Zbog toga se na njima mogu pojaviti neugledne zavoje, pa čak i pukotine i modrice kojih se teško riješiti. 

Kako biste to spriječili, svakodnevne cipele držite jednu pored druge, a one koje rjeđe nosite pospremite u kutije. Kako biste izbjegli deformacije unutar gornjeg dijela, koristite posebna stabla za cipele. U proračunskoj verziji možete ih uspješno zamijeniti starim novinama smotanim u kuglice. 

Želite li znati kako pravilno skladištiti obuću kako bi vam služila dugi niz godina? Ili se možda pitate koji je najbolji način za čuvanje obuće kako biste izbjegli oštećenje? Odgovore na ova i druga pitanja donosimo u naš članak o skladištenju cipela.

#5 Redovito polirajte kožne cipele

Kod kožne obuće iznimno je važno redovito poliranje. Zahvaljujući tome vaše će cipele fenomenalno blistati, a njihovo održavanje u besprijekornom stanju bit će puno lakše. Kao da to nije dovoljno, kvalitetna krema za cipele pomoći će vam da učinkovito sakrijete ogrebotine i modrice. 

Sve najvažnije informacije o poliranju kožne obuće možete pronaći u ovaj vodič. Svakako provjerite ako želite saznati koliko često biste trebali laštiti kožnu obuću, a provjerite i kako to učiniti da svaki put dobijete najbolje rezultate.

Vidite kako je lako?

I sami se uvjerite da je briga o cipelama vrlo jednostavna i ne zahtijeva posebne financijske izdatke. Sve što trebate učiniti je primijeniti naše provjerene trikove i vaša će omiljena obuća dugo izgledati kao nova. Sretno!