Kako spasiti mokre cipele?


Jesi li stao u lokvu? prolio piće? Jeste li oprali cipele u perilici? Bez obzira zašto su vam se cipele smočile, sigurno se ne želite odvajati od njih. Tražite savjete kako spasiti svoje natopljene čizme od brušene kože? Ili možda želite znati kako brzo osušiti kožne cipele? mi predlažemo!

Natopljene cipele nisu kraj svijeta!

Ogromna lokva na cesti koju apsolutno niste primijetili? Pladanj pun pića koji vam je iznenada pao iz konobarovih ruku ravno na cipele? Duga šetnja u predebelim čarapama i cipelama neprilagođenim sunčanom vremenu?

Bez obzira zašto su vam se cipele smočile, ne morate se odvajati od njih. Sve što trebate učiniti je slijediti nekoliko jednostavnih savjeta, biti strpljivi i uskoro ćete ponovno moći uživati ​​u svom omiljenom paru cipela. Otkrivamo najučinkovitije trikove zahvaljujući kojima ćete spasiti svoje natopljene cipele. Raditi!

Kako spasiti mokre cipele?

Bez obzira jesu li vaše mokre cipele od antilopa, kože ili tkanine, postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati prilikom sušenja kako bi izgledale dobro.

Prvo, skinite cipele što je prije moguće. Na taj način ne samo da ćete spriječiti prehladu, već i učiniti da vaša obuća više nije izložena vlazi. Ako vas je iznenada zatekla jaka kiša, dobro je na cipele staviti vrećice. Tako ćete spriječiti bilo kakvu štetu prije nego što stignete kući.

Drugo, napunite unutrašnjost cipele. U tu svrhu možete koristiti stare novine smotane u kuglice, papirnati ubrus ili pamučne čarape ili rukavice. Zahvaljujući tome, bit ćete sigurni da vaše cipele nakon sušenja neće izgubiti svoj izvorni oblik, a gornjište neće imati neuglednih zavoja ili čak pukotina.

Treće, izbjegavajte izravne izvore topline. Oni mogu uzrokovati odvajanje spojeva između gornjeg dijela i potplata i pridonijeti deformaciji oblika cipele. Umjesto da se podupirete sušilom za kosu, bolje je biti strpljiv i koristiti provjerene metode o kojima smo govorili u ovom članku.

Kako sušiti cipele?

Kako biste pripremili cipele za sušenje, uklonite vezice i uloške. To će znatno ubrzati cijeli proces. Prije nego počnete sušiti cipele, dobro ih očistite od svih nečistoća.

Trebat će vam i stare novine kojima ćete napuniti unutrašnjost cipela kako biste spriječili deformacije. Ipak, pripazite na mjesta sa šarenim printom koji bi mogli ostaviti tragove na osjetljivoj obući. Ako su vam cipele jako natopljene, novine ćete vjerojatno morati promijeniti nekoliko puta.

Umjesto novina možete koristiti ... nekuhanu rižu koja će upiti vlagu i upiti neugodne mirise.

Pripremljene cipele stavite na suho mjesto, dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Provjerite je li mjesto koje odaberete dobro prozračeno.

Najčešće greške

Kako bismo vam pomogli da sačuvate svoje mokre cipele, zaokružili smo neke od najčešćih pogrešaka koje ljudi čine. Ovo svakako treba izbjegavati! 

Sušenje obuće u sušilici rublja ovo je obično vrlo loša ideja. Cipele se mogu oštetiti i slomiti, a toplina može uzrokovati promjene u obliku gornjeg dijela. Ako vam je stalo do savršenog pristajanja, nemojte riskirati! No, ako se sami želite u to uvjeriti, a proizvođač osigurava da vaša sušilica nudi tu mogućnost, odaberite kratki ciklus i napunite bubanj sušilice ručnicima koji će smanjiti lupanje obuće.

Jednako je nepovoljan sušenje cipela sušilom za kosu. Na taj način se ljepilo može otopiti i cipele se deformiraju. Ako se ipak odlučite za to, provjerite je li protok zraka hladan i držite sušilicu na sigurnoj udaljenosti kako ne biste izazvali požar! 

Ni u kom slučaju nemojte koristiti pećnicu ili mikrovalnu pećnicu. Na internetu možete pronaći jako čudne ideje za sušenje mokre obuće. Toplina može oštetiti vaše cipele, a bakterije nakupljene na njihovim potplatima i gornjištu mogu lako doći do mjesta gdje pripremate hranu. Šokantno!

Natopljene antilop čizme. Što je sljedeće?

Nije tajna da cipele od antilopa zahtijevaju posebnu njegu. Redovito čišćenje i impregnacija ipak nije dovoljno kada vas vani iznenada uhvati veliki pljusak. Jesu li vam čizme od brušene kože natopljene? Opustiti! Znamo kako to popraviti. 

Idi kući što prije i skini ih. Cipele iznutra napunite novinama smotanim u kuglice koje će spriječiti stvaranje ružnih modrica i nabora na gornjištu, a ujedno će ubrzati proces sušenja. Zatim ih nježno iščetkajte u jednom smjeru kako biste vratili dobar izgled natopljenom materijalu i riješili se nečistoća. Pažnja! Držite svoju obuću dalje od izravnih izvora topline.

Nakon što se čizme potpuno osuše, ponovno ih zatvorite brtvilom za antilop. Spreman! Možete krenuti na put!

Učite iz svojih grešaka

Čovjek najbolje uči na greškama. Kada planirate šetnju, svakako pogledajte vremensku prognozu. Ako se predviđa kiša, zamijenite čizme od brušene kože jaknama. Redovito impregnirajte cipele, čime ćete smanjiti rizik od oštećenja prilikom iznenadne kiše. 

Osim toga, pokušajte spriječiti prekomjerno znojenje. Provjerite jesu li umeci unutar cipele izrađeni od prirodnih, prozračnih materijala. Također, koristite posebne antiperspirante za stopala kako biste ih održali suhima.