Kako čuvati cipele kako biste dugi niz godina uživali u njihovom savršenom izgledu?


Svatko od nas ima barem nekoliko pari obuće - udobne tenisice za svakodnevnu šetnju, elegantne cipele za veće događaje, prozračne papuče za ljeto i tople čizme za zimu. Njihovo skladištenje može izazvati mnogo briga. Želite li da vaša obuća godinama izgleda sjajno, slijedite nekoliko provjerenih savjeta.

Njegovane cipele ulaganje su godinama

Bez obzira na to jesu li u vašoj kolekciji ekstravagantne štikle poznatog dizajnera, kožne papuče renomiranog brenda ili klasične tenisice manje popularnog proizvođača, vaše cipele mogu vam služiti dugi niz godina. 

Sve što trebate učiniti je pravilno se brinuti o njima. Ključ uspjeha nije samo pravilna i redovita njega obuće, već i njezino skladištenje na način da ne izgubi svoj izvorni oblik i ne pokvari se. Pronađite odgovore na najčešća pitanja i zauvijek uživajte u savršenom izgledu svojih cipela.

Trebam li poseban ormar za odlaganje cipela?

Mnogi ljudi vjeruju da je neophodno imati poseban ormar za odlaganje cipela. Ovo apsolutno nije istina! Sve što trebate učiniti je pronaći malo mjesta, a pospremanje cipela između sezona neće biti problem.

Prije svega, u predsoblju nemojte slagati cipele jednu na drugu. Ovo rješenje ne samo da može uzrokovati poteškoće u lociranju ispravnog para, već i pridonijeti stvaranju ružnih ogrebotina i modrica. Čitajte dalje kako biste saznali o najučinkovitijim načinima pohranjivanja cipela.

Trebaju li cipele držati u originalnim kutijama?

Ako imate puno prostora i brinete o dobrobiti svojih omiljenih cipela, pohraniti ih u originalne kutije bit će odlična ideja. Zahvaljujući tome obuća se neće oštetiti, a vi ćete bez problema pronaći željeni par. Štoviše, to je potpuno besplatan način koji će vam pomoći da ga pravilno organizirate.

Ako niste sačuvali originalno pakiranje, glavu gore! Provjereno rješenje je kupiti prozirne kutije za odlaganje cipela. Zahvaljujući tome, cipele se neće prašiti niti kucati. Svoju kolekciju cipela možete čuvati i u klasičnim kartonskim ili plastičnim kutijama. Sve što trebate učiniti je opisati ih markerom i u tren oka pronaći ćete one koje tražite. Ipak, ne zaboravite svojim cipelama osigurati odgovarajuću cirkulaciju zraka.

Planirate li cipele skladištiti u podrumu? Ni u kojem slučaju ne birajte kartonsku ambalažu za tu svrhu! Takve kutije, iako štite od prašine, ne pružaju odgovarajuću zaštitu od vlage, što je karakteristično za ove prostorije. Štoviše, glodavci ih mogu lako uništiti kako bi došli do kožnih cipela. Bolje rješenje bi bilo ulaganje u plastične kutije s malim rupama.  

Kako čuvati cipele da se ne pokvare?

Nemate zaseban ormar i nemate dovoljno mjesta za odlaganje obuće u kutije? Ništa nije izgubljeno! Možete uložiti u poseban stalak za cipele. Neki od njih opremljeni su dodatnim sjedalima, zahvaljujući kojima možete jednostavno obući svoj omiljeni par.

Odaberite uski model koji će se lako uklopiti u usku dvoranu. Preporučamo zatvoreni ormarić na više razina u kojem se cipele neće prašiti.

Viseći, okomiti organizatori za cipele također su odlično rješenje. One obješene u ormaru ili na vratima zauzimaju malo prostora, a njihova nedvojbena prednost je i pristupačna cijena.

Kako sortiram svoje cipele?

Nakon odabira mjesta za odlaganje cipela, vrijedi odvojiti vrijeme za njihovo odvajanje. Prije svega, podijelite cipele na one koje nosite svaki dan i one koje nosite samo za veća događanja. Sezonska segregacija bit će jednako korisna.

Pobrinite se da imate lakši pristup parovima koje češće nosite. Na ovaj način nećete morati gubiti vrijeme tražeći određeni par.

Trebam li očistiti cipele prije spremanja?

Prije nego što svoju sezonsku obuću posložite na dno ormara, ne zaboravite je temeljito očistiti. Zatim ih tretirajte specijaliziranim proizvodima za njegu koji su namijenjeni svakoj vrsti materijala. 

U suprotnom, na cipelama se mogu pojaviti golim okom nevidljive bakterije i prljavština, što čak može dovesti do stvaranja plijesni.

Također, ne zaboravite pustiti cipele da se osuše neko vrijeme prije nego što ih stavite u kutiju. Stvoreni znoj i vlaga trebali bi pravilno ispariti.

Neočišćene cipele, čak i ako ih pažljivo vratite u kutije, nisu jamstvo da ćete ih održati u dobrom stanju. Iz tog razloga ih uvijek obrišite prije spremanja i ostavite da se osuše.

Kako čuvati čizme da ne izgube oblik?

Kako vaš omiljeni par čizama ne bi izgubio oblik, ne morate ulagati u posebna stabla za cipele. Trebate samo ispuniti prostor unutar cipele starim, smotanim novinama. Možete koristiti čak i korištene boce vode.

Držite svoje cipele u izvrsnom stanju godinama koje dolaze

Kao što vidite, pravilno skladištenje cipela ima mnoge prednosti. Ne samo da ćete ih godinama održavati u izvrsnom stanju, već ćete i lakše pronaći par koji želite nositi.

Vjerujemo da vam, zahvaljujući našim savjetima, spremanje cipela neće biti izazov te ćete uvijek moći uživati ​​u besprijekornom stanju svojih omiljenih cipela.