4 provjerene metode za uklanjanje mrlja od soli s cipela


Prvi snijeg je iza nas! Snježni grad izgleda čarobno, a vi se ne možete zasititi ovog zadivljujućeg pogleda? No, magija puca kada na svojim omiljenim cipelama ugledate ružne mrlje od soli za ceste... Srećom, mi znamo kako ih se učinkovito riješiti. Naši kućni lijekovi mogu učiniti čuda!

Upozorenje uvijek osigurano ili nekoliko riječi o tome kako spriječiti mrlje od soli na cesti

Pitate se zašto zimi na obući nastaju ružne mrlje? Sol za ceste, kojom se posipaju površine, upija se gornjim dijelom cipele. Kada vlaga ispari, pred očima se pojavljuje nepovezana bijela mrlja. 

Kako biste to spriječili, svakako impregnirajte cipele prije prve uporabe. Zahvaljujući tome, stvorit ćete vodoodbojni sloj i spriječiti prodiranje soli u gornji dio cipele. Tako ćete biti sigurni da će vaša nova kupnja biti mnogo manje izložena negativnim učincima vanjskih čimbenika i da će vam služiti mnogo dulje!

Ne zaboravite koristiti vodootporan preparat otporan na mrlje. Na taj način ćete uštedjeti vrijeme koje ćete morati potrošiti na uklanjanje mrlja od soli, a vaše će cipele i sljedeće sezone oduševljavati svojim sjajnim izgledom.

Kako pripremiti cipele za čišćenje?

Jeste li zaboravili na impregnaciju i na vašim cipelama su se pojavile ružne mrlje od soli za ceste? Glavu gore! Znamo kako se nositi s tim i rado to znanje dijelimo!

Međutim, prije nego što nastavite, obrišite ostatke soli što je više moguće. U tu svrhu koristite vlažnu krpu relativno mekane teksture. Najbolje će biti ako koristite toplu vodu. Ako više volite kemijski čistiti cipele, upotrijebite četku s mekim vlaknima kako biste se riješili soli.

Vrijeme je vaš saveznik!

Zapamtite da je vrijeme važno! Sol za ceste bogata je raznim kemikalijama i mrlje uzrokovane njom mogu biti štetne za vaše cipele i uzrokovati trajnu promjenu boje. Osobito se to odnosi na mekane gornjišta od prirodnih materijala, npr. nježne teleće kože.

Djelujte što je brže moguće i ni pod kojim uvjetima ne ostavljajte posoljene cipele za kasnije, jer će se s ovim problemom nositi puno teže. Zatim slijedite provjerene kućne lijekove koje smo opisali u ovom vodiču.

Kuhinjski pomoćnici u borbi protiv mrlja od soli

Ako sama voda nije pomogla, trebat će vam podrška kuhinjskih pomoćnika. Ocat i tekućina za pranje suđa proizvodi su koje sigurno imate!

Miješati ocat vodom u jednakim omjerima i bijelom krpom prebrišite jedva vidljivo mjesto na gornjem dijelu. Ako se nije pojavila promjena boje, možete nastaviti s akcijom. Snažno trljajte mrlje od soli dok potpuno ne nestanu. Možete se poduprijeti mekom četkom koja će pojačati djelovanje octa. Zatim vlažnom krpom lako uklonite ostatke octa. 

Pažnja! Kombinacija soli i octa može uzrokovati blijeđenje kože, pa čak i pucanje. Da biste to spriječili, dovoljno je da nakon ovog postupka nanesete regenerator namijenjen ovom materijalu koji će vam pomoći da zadržite elastičnost i do izražaja dođe boja, a vaše cipele će izgledati kao nove.

Metoda s octom, međutim, neće funkcionirati za cipele od brušene kože. U tom slučaju preporučujemo zamjenu octa tekućina za pranje posuđa. Učinite isto za nevjerojatne rezultate.

Kako biste ubrzali proces sušenja gornjeg dijela i održali cipele u savršenom obliku, napunite ih starim novinama. Ni u kojem slučaju ne ostavljajte cipele u blizini grijača. Učinci mogu biti suprotni od onoga što ste namjeravali!

 

Školska oprema kao posljednje sredstvo

Da biste se riješili mrlja od soli s cipela, trebat će vam nešto što se nalazi u svakoj studentskoj pernici - Gumica za brisanje. Ovaj proizvod učinkovito će vam pomoći da se nosite s problemom kada se na vašim antilop cipelama pojave bijele mrlje. Samo obrišite slana mjesta i otresite ostatke gumice. Vidite kako je jednostavno? 

Kako bi vaše cipele od antilopa izgledale jednako dobro kao i uvijek, temeljito ih iščetkajte posebnom četkom za antilop. Alternativno, možete koristiti staru četkicu za zube.=

Ako se niste uspjeli riješiti tvrdokornih mrlja od soli za ceste, ne morate se odreći svog omiljenog para cipela. Jedino što trebate je marker. Ako se radi o crnoj kožnoj obući, efekti će biti senzacionalni! 

Kako biste vratili nekadašnju crninu, ostatke soli za ceste prebojajte flomasterom. Obavezno koristite vodootporan proizvod za trajne rezultate. Po potrebi ponovite ovaj postupak!

Nuspojava čarobne zime

Mrlje od soli na cipelama neugodna su nuspojava čarobne zime. Iako vas prskanje njime po cestama i nogostupima učinkovito štiti od pada, svakako vam ide na živce. Srećom, ne mora biti tako! Poznavajući provjerene trikove, lako ćete se riješiti neuglednih bijelih mrlja s omiljenih cipela. Sretno!