10 najčešćih pogrešaka u cipelama. Pazite da ih ne počinite!


Istroše li vam se cipele brzo? Žalite se na žuljeve i kurje oči? Jeste li primijetili da vam se na stopalima počinju pojavljivati ​​čukljevi? Vjerojatno radite najčešće greške pri izradi cipela. Sastavili smo najpopularnije od njih i pružili gotova rješenja koja će vam pomoći da se nosite s dosadnim problemima. Raditi!

#1 Kupnja cipela samo u određenoj veličini

Otkad ste bili tinejdžeri i stopala su vam prestala rasti, jeste li se držali jedne veličine? Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka u obući!

Biste li se kladili da nosite veličinu 40, a kada dođe do toga, 41 vam stoji kao salivena? Zanemarite broj na kutiji i zapamtite da veličina cipela može varirati ovisno o proizvođaču.

Štoviše, s godinama stopalo može promijeniti svoju veličinu. Sve zahvaljujući gravitaciji koja u kombinaciji s težinom vašeg tijela pridonosi istezanju ligamenata. Kao rezultat, vaše stopalo ne samo da se može proširiti, već i produžiti!

Svima nam je poznat osjećaj slomljenog srca kada vam par cipela iz snova baš ne pristaje, ali kupiti ih pod svaku cijenu je kao tražiti probleme. Nemojte pogriješiti nadajući se da će vam se cipele s vremenom istrošiti. 

Učinite sebi uslugu i prepustite ih drugom kupcu, a vi odaberite cipele u veličini koja vam stvarno odgovara. Na taj ćete način izbjeći žuljeve i kurje oči, a stopala će vam zahvaliti izvrsnim izgledom i dobrim stanjem.  

#2 Kupnja cipela u krivo doba dana

Kažu da je svako vrijeme dobro za kupiti novi par cipela. Ništa ne može biti pogrešnije! Isplati se pričekati do kasnijih sati da isprobate cipele. Pitate se zašto?

To je lako! Što ste duže na nogama, stopala mogu više oticati. To je prirodna reakcija tijela koja se javlja gotovo kod svakoga. Kako vrijeme prolazi tijekom dana, vaša stopala mogu postati čak 8% veća. 

Kao rezultat toga, cipele koje savršeno pristaju ujutro mogu uzrokovati nelagodu poslijepodne.

Kako biste to izbjegli, odgodite kupnju novih cipela barem do poslijepodneva ili čak do večeri. Zahvaljujući tome bit ćete sigurni da će vam biti ugodno tijekom cijelog dana, a vaša stopala neće patiti od žuljeva, žuljeva i drugih ozbiljnijih problema.

#3 Nepravilno skladištenje cipela

U hodniku slažete cipele jednu na drugu, a onda se pitate zašto su se na njima odjednom pojavile neugledne ogrebotine i modrice? Kako biste uživali u izvrsnom stanju svojih cipela, morate paziti na pravilno skladištenje.

Ovoj temi smo posvetili cijeli članak koji možete pročitati klikom ovdje.

#4 Nepravilno izuvanje cipela

Izuvate li cipele u žurbi, naslonivši vrh jedne cipele na petu druge? Ovo je jednostavan način za pojavu neuglednih nabora i ogrebotina.

Ako želite izbjeći oštećenu petu i nožni prst, odvojite trenutak i izujte cipele u udobnom položaju. Sjednite, olabavite vezice i rukama slobodno spustite cipele. 

Zahvaljujući tome, cipele će vam služiti mnogo duže i jednostavno će izgledati bolje!

#5 Nošenje jednog para cipela svaki dan

Vaše omiljene cipele su toliko udobne da biste ih mogli nositi svaki dan? Dajte im odmor i naizmjenično birajte barem dva para. Tako će se vaša obuća moći slobodno sušiti.

Uostalom, stopala se znoje tijekom dana, što uzrokuje nakupljanje vlage u cipelama. Osim što izbjegavate stvaranje okruženja pogodnog za bakterije i gljivice, vaše će omiljene cipele dulje ostati u dobrom stanju.

#6 Preuski nosevi

Cipele s uskim vrhovima izgledaju suludo. Oni vizualno izdužuju vaše noge i čine da izgledate elegantnije. No, preuski nosevi mogu imati suprotan učinak od željenog.

Nedovoljno prostora za prste može uzrokovati njihovo klizanje jedan preko drugog. Ako vam nije stalo do čukljeva, jednostavno nemojte prečesto nositi takve cipele. Vjerujte nam, ne isplati se!

Težite prostranijim cipelama s okruglim vrhom koje će prstima pružiti dovoljno prostora i zaštititi vas od problema.

#7 Nošenje pogrešnih cipela za vježbanje

Mnogi sportski entuzijasti početnici odustaju od kupnje cipela namijenjenih određenoj tjelesnoj aktivnosti. Iako je moguće trenirati u različitoj obući, to može pogodovati ozljedama.

Odaberite cipele posebno dizajnirane za svaki sport. Zahvaljujući tome, ne samo da ćete izbjeći oštećenje zglobova i kostiju, već i postići bolju učinkovitost. Više o izboru obuće za pojedine vrste sporta možete pronaći u našem članak.

#8 Previsoke pete

Visoke pete izgledaju nevjerojatno i vizualno izdužuju noge. Iako se za mnoge žene čine modernim morati imatimože imati mnoge negativne posljedice. Deformacija stopala, čukljevi, pa čak i bolovi u leđima i učvršćivanje nepravilnog držanja samo su neki od njih. 

Kako biste to spriječili, ograničite vrijeme nošenja visokih potpetica, a ako ih planirate nositi - birajte one s prstima u kojima imate dovoljno prostora za prste. Kad dođete kući, zamolite partnera za masažu stopala, a idući dan obujte cipele u cipele.

#9 Impregnacija? Nije to za mene!

Zaboravite li na redovitu impregnaciju cipela, budite sigurni da će na njima vrlo brzo ostati postojani tragovi korištenja kojih će se pravo čudo riješiti. 

Impregnacijom se stvara sloj nevidljiv golim okom koji štiti gornji materijal od oštećenja i osigurava dužu trajnost cipela.

Pitate se kako kućnim metodama impregnirati svoju omiljenu obuću? Ovoj smo temi posvetili posebnu temu članak.

#10 Odugovlačenje zamjene cipela novima

Nošene cipele ne samo da izgledaju neugledno, već mogu imati i mnoge negativne posljedice. Čak i ako gornjište i dalje izgleda dobro, najvjerojatnije su se potplati u cipeli istrošili.

Kao posljedica toga može doći do fasciitisa koji uzrokuje jaku bol u peti. Kako biste to izbjegli, ni u kojem slučaju ne smijete odgoditi zamjenu cipela novima. Čim primijetite znakove istrošenosti, svakako investirajte u novi par.

Najmoderniji modeli mogu se pronaći u našoj online trgovina. Uživamo u vašoj kupnji!