Koje su cipele prikladne za sport?


Baviš li se sportom? Bilo da se radi o košarci, nogometu ili skateboardingu, znate koliko je važno imati pravu obuću. Sportske cipele koje dobro pristaju ne samo da će poboljšati vašu udobnost i performanse, već prije svega mogu spriječiti bolne ozljede. Provjerite na što trebate paziti pri kupnji.

U zdravom tijelu zdrav duh

Bavljenje sportom ima mnoge prednosti. Poboljšava izdržljivost vaših mišića i fleksibilnost zglobova, omogućujući vašem tijelu da učini više. Sport također pomaže u održavanju tjelesne težine, a ujedno smanjuje rizik od mnogih bolesti i teških oboljenja. Štoviše, jača imunološki sustav, povećava kvalitetu sna i daje vam više energije za život. 

Ako se bavite sportom, sigurno znate važnost pravilne pripreme. Imate udobnu odjeću koja vam ne ograničava opseg pokreta, a tijelo pravilno pripremate za napor izvodeći potrebno zagrijavanje. Međutim, to nije sve što možete učiniti kako biste povećali udobnost i spriječili ozljede. Jednako su važne i pravilno odabrane cipele.

Odaberite što vam je potrebno

Bilo da vaš trening uključuje trčanje, šutiranje lopte ili izvođenje uzbudljivih trikova na skateboardu, pristojna sportska cipela morati imati svaki sportaš. 

Da biste uložili u njih, ne morate se profesionalno baviti sportom. Sve što trebate učiniti je vježbati sport barem dva ili tri puta tjedno.

Na tržištu postoje različite vrste sportske obuće za svaku vrstu vježbanja. Tenisice za aerobik odlikuju se svojom lakoćom i odgovarajućom apsorpcijom udarca, a tenisice za trčanje karakteriziraju amortizacija udarca i posebna profilacija za sprječavanje nepravilnog držanja tijela.

Upamtite da nisu svi sportovi jednaki. Štoviše, vrijedi razmisliti vježbate li u zatvorenom ili na otvorenom. Asfalt se bitno razlikuje od mekog grmlja, što zahtijeva ugradnju obuće potpuno drugačijih karakteristika.

Tenisice

Kada birate tenisice za trčanje, odlučite se za lagani i fleksibilni model koji će vašim stopalima pružiti potrebnu potporu. Ovisno o specifičnostima podloge na kojoj namjeravate trčati, birajte potplate koji više ili manje prianjaju uz podlogu. 

Za trail trčanje, kladite se cipele s posebnim umetcima u potplatu. Ako planirate trenirati na tvrdoj podlozi, npr. asfaltu, odlučite se cipele s glatkim potplatom.

Košarkaške cipele

Kod košarkaških tenisica pripazite na relativno ravan, a opet dovoljno širok potplat koji će vam pomoći u održavanju maksimalne ravnoteže. Posebno dizajniran uzorak na potplatu obuća omogućit će vam još bolje prianjanje uz tlo i izbjegavanje klizanja na terenu.

Kopačke za nogomet

Ovisno o tome planirate li igrati na prirodnoj ili umjetnoj travi ili u dvorani, odaberite potplat s pravim prianjanjem. U prvom slučaju, oni će biti savršeni tradicionalni čepovidok u drugom - klasične aureole. Obratite pozornost i na pojačanja u predjelu prstiju koja će ih štititi prilikom dodavanja lopte.

Odbojkaške cipele

Vizualno tenisice za odbojku Možda su varljivo slične košarkaškim tenisicama, ali po konstrukciji se od njih radikalno razlikuju. Gumeni potplat trebao bi biti dizajniran tako da vam omogući izvrsnu pokretljivost i savršeno prianjanje uz podlogu, a ujedno spriječi moguće klizanje.

Cipele za plivanje

Tražite li cipele za plivanje, odaberite model koji će brzo odvoditi vodu i osigurati učinkovitu cirkulaciju zraka. Oni će se pokazati kao izvrsno rješenje neoprenske čizmekoji će vas zaštititi od klizanja, au isto vrijeme savršeno odgovarati obliku vašeg stopala.

Na što paziti pri kupnji sportske obuće?

Bez obzira kojim se sportom bavite, vrijedi slijediti nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da vaša sportska obuća bude pravilno prilagođena.

Prvo, izbjegavajte isprobavanje cipela odmah ujutro. Tada su vaša stopala najodmornija, a samim time i najmanje otečena. Ne zaboravite da je svaki trening pravi dojam za vaša stopala. Za najbolje pristajanje odlučite ih isprobati poslijepodne ili navečer.

Drugo, provjerite odgovarate li veličini na odgovarajući način. Ni u kojem slučaju ne birajte premale ili prevelike cipele. Ako osjećate da vam noga klizi ili vam noge nemaju dovoljno prostora, odaberite drugu veličinu. Najbolje rješenje je ako između nožnog palca i kraja cipele ostavite razmak od oko pola centimetra. 

Treće, pazite da cipela nije previše fleksibilna ili previše kruta. U suprotnom, možda neće pružiti odgovarajuću potporu vašim stopalima. Samo ga pokušajte saviti na pola. Ako vaša cipela postane čvrsta kao kamen u trenu, nastavite s potragom za savršenim parom.

Kao što vidite, odabir prave sportske obuće nije posebno kompliciran, a može vas zaštititi od mnogih ozljeda i značajno poboljšati vaše performanse. Sigurni smo da će uz naše savjete ovaj zadatak za vas biti dječja igra.