Uradi sam! Impregnacija kožne obuće kućnim metodama


Koža za cipele prirodni je materijal s karakterističnom poroznom strukturom vlakana. Iako vam to omogućuje održavanje prozračnosti tijekom vrućih dana, vlaga i jesensko rumenilo čine ovu značajku pomalo problematičnom. Ako želite zadržati stopala suhima, razmislite o impregnaciji kožnih cipela. Znamo pouzdane kućne metode!

Dugo izgledate sjajno? Moguće je!

Impregniranje cipela jedan je od najlakših načina da ih pravilno njegujete i da dugo izgledaju izvrsno. Pitate se o čemu se radi? To je lako!

Impregnacija se sastoji u zaštiti raznih materijala posebnim otopinama i tvarima. Sredstva za impregnaciju služe za promjenu svojstava materijala koji se podvrgava ovom procesu i imaju brojne primjene. Impregnacija se može vršiti na drvu, tkaninama, papiru i na kraju koži od koje se, između ostalog, cipele.

Zašto su kožne cipele impregnirane?

Da bismo razumjeli zašto su kožne cipele impregnirane, vrijedi pobliže pogledati ovaj materijal. Kožu za cipele karakterizira porozna struktura vlakana koja upijaju i reguliraju količinu znoja. Zahvaljujući tome vaša stopala mogu slobodno disati i ne morate brinuti o neugodnim mirisima. 

Stvari se malo kompliciraju kada vani postane hladno i vlažno, ili još gore - počne padati kiša. Uostalom, koža, kao prirodni materijal koji voli vodu, privlači vodu i možda imate problem s mokrim čarapama. 

Da biste to spriječili, dovoljno je impregnirati cipele. Ovo je jedan od najlakših načina da svoje omiljene kožne cipele pripremite za jesenski pliš. Čitajte dalje kako biste saznali kako funkcionira.

Kako djeluje impregnacija?

Sloj sredstva za impregnaciju čini gornji dio cipele hidrofobnim, tj. postaje vodootporan. Sve golim okom nevidljive pore, pukotine i rupe na cipeli bivaju "začepljene" sredstvom za impregniranje, a voda prestaje prodirati kroz njih. Ni na koji način ne utječe na prozračnost cipele.

Što je najbolje, impregnacija kožne obuće donosi više koristi! Sprječava ne samo prodor vlage, već i ulazak prljavštine. Kao rezultat, vaša obuća postaje lakša za održavanje, boja se dulje zadržava, a vi možete uživati ​​u besprijekornoj izdržljivosti vašeg omiljenog para cipela.

Pripremite cipele za impregnaciju

Bez obzira na to oslanjate li se na namjenske, specijalizirane proizvode za impregnaciju kožnih cipela ili koristite domaću metodu predstavljenu u članku, svoje cipele morate pripremiti za ovaj proces. Ako preskočite ovaj korak, impregnacija neće ispravno raditi. 

Najprije potpuno uklonite prljavštinu, prašinu i druge ostatke s cipela. Sigurno vam nije stalo do očuvanja neuglednog izgleda vaših cipela i blokiranja učinka impregnacije. Zatim budite strpljivi i pričekajte da se cipele potpuno osuše. To je jedini način da dobijete najbolje rezultate i uživate u maksimalnoj otpornosti materijala na vodu.  

Svijeća i sušilo - savršen duo

Nakon što su vaše cipele čiste i potpuno suhe, vrijeme je za vodonepropusnost. Umjesto da trošite pravo bogatstvo na hidroizolacijske proizvode, koristite proizvode koje sigurno imate kod kuće - svijeću i sušilicu. Raditi! 

Vosak je jedna od najučinkovitijih impregnacija cipela. Odaberite klasičnu bijelu svijeću i snažno je protrljajte o cipelu. Kada vidite bijeli talog, to je znak da ste na dobrom putu. Ravnomjerno trljajte gornji dio svijećom, pazeći da vosak dopre do svakog kuta i pukotine.

Obratite posebnu pozornost na šavove. Upamtite da je svaka točka gdje postoji bilo kakva veza potencijalna točka gdje voda može curiti. Pritisnite svijeću tako jako da vosak uđe duboko u šav i čvrsto ga zatvori. Kako biste bili sigurni da vam cipele neće curiti, nanesite dva sloja voska duž šavova.

Zatim, držeći se na sigurnoj udaljenosti, upotrijebite sušilo za kosu s toplim zrakom koji će u tren oka otopiti vosak i omogućiti mu da se upije u gornji dio.

Na taj način vaše cipele neće biti samo vodootporne, već će i vaša koža biti nevjerojatno sjajna! Upamtite, međutim, da se vosak s vremenom može istrošiti, stoga je dobro redovito ponavljati ovaj postupak.

Hoće li vazelin biti prikladan za impregniranje cipela?

Vazelin je još jedan proizvod koji se nalazi u većini kućanstava, a prema nekima se može koristiti za impregniranje cipela. Međutim, naše iskustvo pokazuje da to može učiniti više štete nego koristi.

Istina je da sloj vazelina može učiniti vaše cipele vodootpornima. Međutim, zapamtite da je ovo vrlo mastan proizvod koji se ne upija savršeno. Kao rezultat toga, vaše cipele mogu izgledati neugledno i nemarno. Štoviše, može pomoći u privlačenju čestica prljavštine na gornji dio.

Raditi!

Nadamo se da ćete uz naš vodič uspjeti postići željene rezultate i zapečatiti svoje omiljene kožne cipele. Sretno!