Plijesan u cipelama kažemo čvrsto "NE!"


Snježni nanosi, duboke lokve, intenzivan znoj... Cipele su izložene mnogim čimbenicima koji negativno utječu na njihovo stanje, pa čak mogu izazvati i plijesan. Kad ih s dolaskom nove sezone izvadite iz ormara i ugledate neugodno iznenađenje, imate posla s pravim problemom. Ako želite znati kako spriječiti pojavu plijesni na cipelama i kako je se riješiti, došli ste na pravo mjesto.

Plijesan u cipelama i što dalje?

Suprotno prividu, kada s dolaskom nove sezone iz ormara izvadite svoje omiljene cipele i ugledate neugodno iznenađenje - plijesan, ne morate se odvajati od danog para cipela. Postoje domaći lijekovi koji će vam pomoći da se lako riješite neprijatelja.

Savjetujemo i kako spriječiti nastanak plijesni na obući. Ako vas zanima ova tema, došli ste na pravo mjesto. Rado ćemo vam pokazati kako joj reći čvrsto „NE“ i jednom zauvijek reći zbogom plijesni. Raditi!

Može li plijesan na cipelama biti opasna?

Mnogi se ljudi pitaju što može rezultirati nošenjem pljesnivih cipela. Takva obuća ne samo da izgleda odvratno i privlači pažnju drugih prolaznika, već nosi i ozbiljnu opasnost.

Stanište bakterija i gljivica može se preseliti na vaša stopala kada koristite takve cipele. Štoviše, plijesan se može proširiti po ormaru u kojem čuvate cipele, pa čak i po ostatku vašeg doma. Ako želite to spriječiti, na pravom ste mjestu.

Pronađite uzrok problema

Prije nego što vam objasnimo kako se učinkovito riješiti plijesni s cipela, vrijedi locirati njezino porijeklo. Zahvaljujući tome, razumjet ćete zašto nastaje, a samim time i moći ćete djelovati u skladu s načelom "bolje spriječiti nego liječiti".

Općenito, plijesni pogoduju vlaga i nepravilno skladištenje. Kada tražite uzrok problema, vrijedi se usredotočiti na uvjete u kojima čuvate cipele.

Možda cipele koje ste maloprije ugazili u veliku lokvu skrivate u ormaru? Ili držite cipele u vlažnom podrumu? Otuda jednostavan put do stvaranja bijele, sivkaste pa čak i zelene prevlake, čiji miris podsjeća na pljesnivost, odnosno plijesan.

Kako spriječiti stvaranje plijesni?

Ako je uzrok problema vlaga nakupljena na mjestu gdje se obuća čuva, lako ga možete ukloniti kupnjom upijača vlage. Na sličan način djelovat će i soda bikarbona stavljena u zdjelu. Međutim, ne zaboravite ga redovito mijenjati kako biste izbjegli razočaranje. Učinite to čim primijetite da se soda počela zgrudvati.

Ni u kojem slučaju ne smijete mokru ili vlažnu obuću skrivati ​​u ormaru. To se odnosi na cipele koje su pale u lokvu ili snježni nanos, kao i one koje su se intenzivno znojile. Ipak, nemojte obuću sušiti na radijatoru jer se može deformirati.

Ako su cipele jako mokre, ostavite ih na dobro prozračenom mjestu, a za unutrašnjost upotrijebite posebna drva za cipele. Možete ih zamijeniti novinama smotanim u kuglicu. Pisali smo o pravilnom skladištenju cipela u ovaj članak.

Uradi sam! Riješite se plijesni na cipelama kod kuće

Imate plijesan u svojim omiljenim cipelama? Srećom, ne morate se od njih rastati jednom zauvijek. Želite li se riješiti plijesni na cipelama, samo nekoliko jednostavnih koraka i gotovi ste!

Trebat će vam:

- jednokratne rukavice

- mala četka

- ocat

- voda

- krpa

- stare novine

- novi ulošci 

Korak 1. Pripremite cipele za uklanjanje plijesni

Ako imate posla s plijesni, ostavite cipele na otvorenom i ostavite ih da se potpuno osuše. Kada se potpuno osuše, izvadite uloške. Ne zaboravite nositi jednokratne rukavice!

Korak 2. Riješite se vidljive plijesni

Kako biste se riješili vidljive plijesni, upotrijebite malu četku kojom lako možete manevrirati unutar cipele. Trljajte čvrstim pokretima, ali pokušajte to činiti što nježnije. Na taj način ćete izbjeći prodor plijesni u cipele.

Korak 3. Uklonite ostatke kalupa

Želite li biti sigurni da ste potpuno uklonili plijesan, pripremite otopinu vode i octa u omjeru 1:1. Krpom ili vlažnom krpom obrišite unutrašnjost cipele. Željeni učinak postići ćete na jednostavan, ekološki način.

Korak 4. Ostavite cipele da se osuše i zamijenite uloške

Želite da se problem plijesni u vašim cipelama više nikada ne vrati? Ne zaboravi ono najvažnije! Vaša obuća mora biti potpuno suha prije nego što je ponovno obujete ili pospremite u ormar. U tu svrhu trebat će vam stare novine smotane u kuglice. Stavite ih u cipelu i budite strpljivi. Ne zaboravite čuvati mokre cipele u dobro prozračenoj prostoriji. Kada se cipele potpuno osuše, uloške možete zamijeniti novima.

Recite zbogom plijesni jednom zauvijek

Bilo da imate posla s brendiranim, ekstravagantnim dizajnerskim stiletto cipelama koje koštaju cijelo bogatstvo; mnogo jeftinije tenisice iz trgovačkog lanca ili iznošene papuče koje vas godinama prate, na njima se može pojaviti plijesan ako im ne osigurate odgovarajuće uvjete.

Vjerujemo da će vam naši savjeti pomoći da prije svega prepoznate uzrok problema, a zatim ga i spriječite. Ako se i dalje borite s ovim problemom, predstavljeni kućni lijek trebao bi donijeti očekivane rezultate. Sretno!