Kada kupiti prve cipele djetetu?


Sve je spremniji držati se namještaja i želi putovati na veće udaljenosti? Roditeljima je izuzetno uzbudljivo naučiti kako šetati svoju bebu.

Mališan uči novu vještinu od nule koja će mu omogućiti samostalnije funkcioniranje u svijetu. Roditelj promatra sa strane bez ometanja - i ovo mu je najcjenjenija pomoć. Dijete malim koracima prevladava svoje slabosti i istražuje svoju okolinu. Kada će doći vrijeme za šetnju? Kada je vrijeme za kupovinu cipela za hodanje?

Učenje hodanja - koje cipele odabrati

Ne žurite ih kupiti. Tek kada se dijete počne samostalno kretati, može se okušati u nošenju odgovarajuće obuće. Zapamtite da su za male noge prve cipele potpuno novo i nepoznato iskustvo, pa pripazimo da ne ometaju prirodni proces učenja hodanja.

Mališan nogama istražuje teren, obraćajući pažnju na neravnine i raznolike teksture. Za njega je to vrlo nadahnjujući raspon različitih dojmova. Stoga obuća ne može biti previše kruta i ograničavati slobodno kretanje.

Prve dječje cipele - na što biste trebali obratiti pažnju?

Prije svega, težina i izrada. Preteške cipele umorit će mala stopala. To će mališanu otežati kretanje i postati izvor negativnih udruga. Pa ipak, novostečena vještina trebala bi biti zabavna!

Cipele za hodanje ne smiju biti krute. Prečvrsti gornji i stražnji dijelovi, kao i debeli i teški potplat vežu djetetovu nogu. Prvi mjeseci učenja hodanja vrijeme je da se spotaknete, testirate svoje sposobnosti, naučite kako uravnotežiti i brzo ustati nakon pada. U takvom razdoblju dijete posvećuje puno koncentracije i predanosti kako bi prešlo iz točke A u točku B. Prevladavajući svoje slabosti, puno se zalaže za cjelokupni obrazovni proces. Obuća bi mu u ovom trenutku trebala biti najveći saveznik.

Pogledajmo kako se izrađuju cipele. Jesu li savitljivi i savijaju se 1/3 svoje duljine? Važno je da imaju pravilno profilirani uložak i mekani potplat koji će tijekom njegovog prirodnog rada raditi s nogom od prvih dana korištenja. Obratimo pažnju na to od čega je izrađena dječja obuća. Prirodna koža i prozračni uložak izvrsno će funkcionirati. Ovisno o sezoni, prilagodimo oblik i moguću vrstu izolacije. Pažljivo izmjerimo djetetova stopala. Široke cipele uzrokovat će vaše dijete iznova i iznova.

Samostalno hodanje i prve cipele

Prve cipele trebale bi biti u ormaru mališana tek kad se samopouzdano i svjesno počne kretati. Bacanje oko namještaja još nije vrijeme za isprobavanje slatkih sandala ili mokasina. Tijekom hodanja stopalo cijelo vrijeme izvodi intenzivan trening. Neka to čini nesmetano, bosa.

Odlučujući se za kupnju prvih cipela, moramo uzeti u obzir fazu u kojoj se nalazi naše dijete. Ako maršira samopouzdanije i to bez sigurnosne kopije, možemo razmišljati o debitantskom paru. Promotrimo kreće li se dijete s cipelama samopouzdano. Ne bacajte noge postrance, kao da osjećate težinu ili drugu nelagodu. Preuske cipele ostavit će ogrebotine, a preširoke cipele pridonijet će neopreznom hodanju, posrtanju i miješanju - također mogu pridonijeti ozljedama.

Prirodni proces učenja hodanja

Nekoć se vjerovalo da djetetu treba pomoći kad uči sjediti i poduzimati prve korake. Korišteni su šetači i podržani jastuci. Slične su prakse korištene u odabiru obuće. Ortopedske cipele doživljavane su kao zaštita od deformacija, ukrućujući stopalo kako se ne bi savilo, a ujedno i jamstvo sigurnog hoda. U međuvremenu, stopalo mora samostalno "trenirati", a previsoki gornji i kruti tabani neće pomoći. Ako liječnik (u iznimnim slučajevima!) Ne preporuči takvo rješenje, ne možete bez razloga kupiti dječju obuću.

Kada analiziramo kada kupiti dječje cipele za hodanje, ne možemo koristiti niti jednu gotovu formulu. Djeca različite dobi počinju puzati, puzati, a zatim sjediti i hodati. Do navršenih 18 mjeseci, dijete ima vremena da mirno, u svom ritmu, nauči poduzimati korake. Nemojmo ga nagovarati na ovo. Prevremena kupnja cipela neće mu pomoći. Ispada da je strpljenje vaš najbolji savjetnik. Pazimo bebu. Ako uđe u svijet neovisnosti krećući se bez naše pomoći, potražimo model i idemo u kupovinu!