Kada kupiti djetetu prve cipele?


Sve je spremnije držati se namještaja i želite putovati na veće udaljenosti? Roditeljima je izuzetno uzbudljivo naučiti hodati sa svojom bebom.

Mališanac od nule uči novu vještinu koja će mu omogućiti neovisnije funkcioniranje u svijetu. Roditelj gleda sa strane bez ometanja - a to je s njegove strane najvrjednija pomoć. Dijete malim koracima prevladava svoje slabosti i istražuje svoju okolinu. Kada će doći vrijeme za šetnju? Kada je vrijeme za kupnju cipela za hodanje?

Učenje hodanja - koje cipele odabrati

Ne žurite ih kupiti. Tek kad se dijete počne samostalno kretati, može se okušati u nošenju odgovarajuće obuće. Zapamtite da su male cipele prve cipele potpuno novo i nepoznato iskustvo, stoga pazimo da ne ometamo prirodni proces učenja hodanja.

Mališan istražuje teren nogama, obraćajući pažnju na neravnine i različite teksture. To je za njega vrlo inspirativan raspon različitih dojmova. Stoga obuća ne može biti previše kruta i ograničiti slobodno kretanje.

Prve cipele za dijete - na što trebate obratiti pozornost?

Prije svega težina i izrada. Preteške cipele umorit će mala stopala. To će djetetu otežati kretanje i postati izvor negativnih asocijacija. Pa ipak bi novostečena vještina trebala biti zabavna!

Cipele za hodanje ne smiju biti krute. Previše tvrdi gornji i stražnji dio leđa, kao i debeli i teški potplat vežu djetetovu nogu. Prvi mjeseci učenja hodanja vrijeme su za posrtanje, provjeru svojih sposobnosti, učenje ravnoteže i učinkovito ustajanje nakon pada. U takvom razdoblju dijete posvećuje veliku koncentraciju i predanost kako bi prešlo od točke A do točke B. Prevladavajući svoje slabosti, ulaže veliki angažman u cijeli obrazovni proces. Obuća bi mu u ovom trenutku trebala biti najveći saveznik.

Pogledajmo kako su cipele napravljene. Jesu li podatni i savijaju 1/3 svoje duljine? Važno je da imaju pravilno profiliran uložak i mekani potplat koji će raditi s nogom tijekom svog prirodnog rada od prvih dana korištenja. Obratimo pozornost na to od čega je izrađena dječja obuća. Prirodna koža i prozračni uložak odlično će funkcionirati. Ovisno o godišnjem dobu, prilagodimo oblik i moguću vrstu izolacije. Pažljivo izmjerimo djetetova stopala. Olabavljene cipele uzrokovat će da mališani stalno padaju.

Samostalno hodanje i prve cipele

Prve cipele trebale bi biti u ormaru mališana tek kad se samouvjereno i svjesno počne kretati. Lupanje po namještaju još nije vrijeme za isprobavanje slatkih sandala ili mokasina. Tijekom hodanja, stopalo se stalno bavi intenzivnim treningom. Neka to učini bez ikakvih prepreka, bosa.

Stoga pri odlučivanju o kupnji prvih cipela moramo uzeti u obzir u kojoj je fazi naše dijete. Ako maršira sigurnije i učini to bez pričuve, možemo razmišljati o debitantskom paru. Promatrajmo kreće li se dijete s cipelama samopouzdano. Nemojte bacati noge bočno kao da osjećate težinu ili drugu nelagodu. Preuske cipele ostavit će ogrebotine, a prelabave cipele pridonijet će nemarnom hodanju, spoticanju i miješanju - također mogu pridonijeti ozljedama.

Prirodan proces učenja hodanja

Nekada se vjerovalo da djetetu treba pomoći dok uči sjesti i napraviti prve korake. Korišteni su šetači i poduprti jastuci. Slične prakse korištene su pri odabiru obuće. Ortopedske cipele percipirane su kao zaštita od deformacija, ukrućujući stopalo tako da se ne savija, a ujedno i jamstvo sigurnog hoda. U međuvremenu, stopalo mora samostalno "trenirati", a previsoki gornji dijelovi i ukočeni potplati neće pomoći. Osim ako liječnik (u iznimnim slučajevima!) Ne preporuči takvo rješenje, svoju bebi obuću ne možete kupiti bez razloga.

Prilikom analize kada djetetu kupiti cipele za hodanje, ne možemo upotrijebiti nikakvu gotovu formulu. Djeca različite dobi počinju puzati, puzati, a zatim sjediti i hodati. Do dobi od 18 mjeseci mališani imaju vremena mirno, svojim tempom, naučiti koračati. Nemojmo ga na to tjerati. Prevremena kupnja cipela mu neće pomoći. Strpljenje će se ovdje pokazati kao vaš najbolji savjetnik. Pazimo bebu. Uđe li u svijet neovisnosti, krećući se bez naše pomoći, potražimo model i krenimo u kupovinu!