Puknuti potplat cipele. Može li se to popraviti?


Napuknuti potplat ne samo da izgleda ružno, već može otežati hodanje i potaknuti vodu da uđe u cipelu. Što je još gore, povećava vjerojatnost da ćete pasti i ima negativan učinak na vaše zglobove. Ako i vi imate ovaj problem, imamo dobre vijesti! Ne morate se odvajati od svoje omiljene obuće. Napuknuti potplat cipele može se popraviti. Pronađite odgovore na najčešća pitanja i provjerite kako popraviti potplat kod kuće.

Zašto potplat strši iz ostatka cipele?

Svaka cipela sastoji se od mnogo različitih elemenata, od kojih se neki s vremenom prirodno troše. To se posebno odnosi na potplat koji je jako izložen kontaktu s tlom pa se na njemu relativno brzo vide tragovi korištenja.

Vrijedno je zapamtiti da različiti čimbenici mogu biti odgovorni za pukotinu u potplatu cipele. Uostalom, obuća ima ograničen vijek trajanja, na što između ostalog utječu i način njihove uporabe i skladištenja. To se čak odnosi i na visokokvalitetne cipele, kod kojih se potplati mogu istrošiti mnogo brže od gornjišta. 

Osim vrlo čestog nošenja određenog para cipela tijekom dugog vremenskog razdoblja i trošenja koje ono uzrokuje, uzrok problema može biti… rijetko nošenje cipela i njihovo spremanje u kartonsku kutiju u podrumu ili garaži.

Na takvim mjestima je povećana vlažnost zraka, što znatno ubrzava proces starenja obuće. Zbog toga pojedini dijelovi obuće, poput gornjišta i potplata, gube elastičnost i postaju krti.

Što određuje životni vijek potplata?

Uglavnom, životni vijek potplata ovisi o nekoliko čimbenika. To su posebno:

  • prijeđenih kilometara
  • težinu korisnika određenog para cipela
  • defekti držanja korisnika
  • hod
  • vrsta terena po kojem se hoda
  • mjesto i način čuvanja obuće
  • učestalost nošenja određenog para cipela

Kako mogu spriječiti pucanje potplata?

Jedan od najučinkovitijih načina za sprječavanje pukotina na potplatu vaših cipela je ... njihovo redovito nošenje. Uostalom, za tu su svrhu i stvoreni! Zapamtite da ništa ne traje vječno i ako ne nosite svoje cipele, potpuno ćete uzalud potrošiti novac koji ste potrošili na njih. 

Dugotrajnim držanjem para cipela u kartonskoj kutiji pomažete sušenju ljepila i ubrzavate proces starenja cipele. Sve zbog upijanja vlage, zbog čega potplat puca i odvaja se od ostatka cipele. Nuspojava je i stvaranje diskoloracije na gornjem dijelu.

Možete li hodati u cipelama s napuklim potplatom?

Mnogi se pitaju ima li hodanje s napuklim tabanima - osim što izgledaju neugledno - ikakvih negativnih posljedica.

Prije svega, istrošeni potplati slabije prianjaju na tlo. Gazište postaje glatko i to značajno povećava vjerojatnost klizanja na neravnim ili vlažnim površinama.

Drugo, takvi potplati intenzivno utječu na vaša stopala i zglobove. Zbog smanjene amortizacije svi udarci i udarci prenose se na gležnjeve, koljena pa čak i kukove. Kao rezultat toga, možete početi osjećati nelagodu i bolove u zglobovima.

Treće, neravnomjerno trošenje potplata može utjecati na način na koji koračate. Dugoročno, to može uzrokovati deformacije na ovom području. Kratkoročni učinci ovakvog stanja stvari uključuju osjećaj nelagode tijekom šetnje.

Kako popraviti napukli potplat kod kuće?

Sada kada znate posljedice hodanja u cipelama s napuklim potplatom, svakako ih želite izbjeći. Da se to ne dogodi, dovoljno je popraviti cipelu. Savjetujemo kako to provesti kod kuće.

Prije svega, trebat će vam pravo ljepilo za cipele. Odabirom visokokvalitetnog proizvoda možete biti sigurni da ćete postići najbolje rezultate, a cipele se neće ponovno raspasti na laganoj kišici. U idealnom slučaju, trebali biste se odlučiti za vodootporno ljepilo. 

Ako imate posla s odvojivim potplatom, dobro je najprije potpuno ukloniti potplat. Sljedeći korak je da se riješite starog ljepila. Za to možete koristiti aceton ili odstranjivač laka za nokte koji će otopiti ljepilo.

Provjerite je li površina čista od prašine, masnoće i drugih nečistoća. Zatim upotrijebite fini brusni papir (150 - 180) za bolje prianjanje. Trljajte gornji dio potplata i donji dio cipele dok ne dobijete hrapave površine.

Zatim pomoću četke ili štapića za uši nanesite malu količinu ljepila visoke čvrstoće na jednu površinu, kao što je potplat cipele, i čvrsto ga pritisnite, pazeći da poravnate sve rubove. 

Za maksimalnu sigurnost da će veza biti trajna, možete omotati cipelu selotejpom i ostaviti preko noći. U tu svrhu možete koristiti i gumicu.

Bojite li se da će vaša omiljena cipela izgubiti svoj izvorni oblik? Da se to ne bi dogodilo, napunite ga iznutra smotanim novinama ili čarapama. Pričekajte najmanje 24 sata prije ponovnog obuvanja cipela. Ako primijetite višak ljepila na gornjem dijelu cipele, uklonite ga vatom navlaženom s malo acetona ili odstranjivačem laka za nokte.

Ako vam je to previše, vrijedi dati cipele stručnjaku. Iskusni postolar će ukloniti stare šavove ili ostatke ljepila, pričvrstiti novi potplat i vašim cipelama dati novi život.