Ne znate kako očistiti uloške u cipelama? Savjetujemo!


Ako se pravilno brinete o svojoj obući, ona će trajati mnogo dulje! Međutim, morate znati da njega cipela samo izvana definitivno nije dovoljno. Stopalo koje je u cipeli nekoliko sati znoji se i počinje ispuštati neugodan miris, što unutrašnjost cipele čini idealnim mjestom za rast svih bakterija i gljivica. Saznajte kako učinkovito očistiti uloške za cipele. Isprobajte naše savjete.

Kako očistiti uloške za cipele?

Materijalni umetci

U slučaju podstave od umjetnog materijala, najbolje rješenje je voda sa sapunom ili osjetljiva tekućina za pranje. U slučaju osjetljive prljavštine, dovoljno je spužvu natopiti otopinom vode i tekućine, a zatim lagano istrljati prljavu površinu.

Ako imate posla s tvrdokornijom prljavštinom, možete pokušati očistiti četkom. Važno je da dlačice kista ne budu pretvrde jer bi mogle potrgati osjetljivi materijal od kojeg je ušiven inlay.

Kožni ulošci

Ulošci od prirodne kože puno su udobniji i zdraviji za vaše stopalo, a također sprječavaju prekomjerno znojenje i bolne ogrebotine. Redovita njega uložaka od prirodne kože jednako je važna kao i u slučaju uložaka od tkanine.

Zapamtiti! Prirodna koža ne voli pretjerani kontakt s vlagom, stoga izbjegavajte obilno namakanje pod tekućom vodom ili potapanje.

Prljavštine s kožnih umetaka možete se riješiti lagano navlaženom krpom. Sve što trebate učiniti je obrisati unutrašnjost cipela, a zatim ih ostaviti na tamnom, ali prozračnom mjestu da se potpuno osuše.

U slučaju kožne podstave cipela savršeno će se snaći i sve vrste pjena i sprejeva za njegu unutarnje strane cipele koje možete lako pronaći u trgovinama cipela. Odabir takvog rješenja bit će malo skuplji, ali će vam omogućiti da se sigurno i pravilno riješite tvrdokorne prljavštine.

Čistimo uloške za cipele – što je s neugodnim mirisima?

Jednostavno čišćenje podstave cipele možda neće biti dovoljno za uklanjanje neugodnih mirisa iz unutrašnjosti cipele. Srećom, postoje mnogi kućni lijekovi za lako rješavanje ovog problema. Evo nekoliko njih:

  • Soda bikarbona - dovoljno je u cipelu uliti malu količinu sode bikarbone pa ostaviti preko noći. Soda će lako upiti neugodan miris, ostavljajući vaše cipele svježima i spremnima za upotrebu. Međutim, ne zaboravite ujutro temeljito ukloniti ostatak praha krpom ili četkom.

  • Vrećice čaja - Ako se ostave u cipeli nekoliko sati, ne samo da će upiti suvišnu vlagu i neugodan miris, već će i osvježiti cipele i ostaviti unutra ugodnu, biljnu aromu.

  • Adekvatna pohrana - Također je važno imati prikladno mjesto gdje ćete svakodnevno odlagati cipele. Vrijedno je naglasiti da su topla i vlažna mjesta savršeni uvjeti za razvoj bakterija i gljivica, stoga je važno obuću redovito provjetravati i čuvati na prozračenom mjestu.

Pravilna njega vaše obuće izuzetno je važna. Ne samo da će izgledati sjajno izvana, već će postati i puno ugodnije u svakodnevnoj upotrebi – posebno za vaša stopala!