Mali komad tkanine od velike važnosti, što je sve što trebate znati o umetcima za cipele


Tijekom svakodnevnog korištenja obuća je nevidljiva, ali ima izuzetno važnu ulogu. Uloške za cipele, jer o njima govorimo, mnogi ljudi ponekad nepravedno zanemaruju. Nemojte napraviti tu grešku! Saznajte zašto su ulošci za cipele toliko važni, koje odabrati i kako ih njegovati. Započnimo!

Što su zapravo umetci i koje su njihove funkcije?

Ulošci su mali komadići materijala koji odgovaraju obliku unutrašnjosti cipele. Njihova uporaba ima mnogo funkcija i donosi brojne prednosti.

Glavna svrha nošenja uložaka je osigurati udobnost tijekom nošenja obuće. Ispunjavajući prazan prostor između stopala i unutrašnjosti cipele, amortiziraju udarce, pružaju dodatnu potporu i osiguravaju udobnost tijekom šetnje i bavljenja sportom.

Štoviše, ulošci su odličan način da svoju obuću održite svježom. Ako ih redovito čistite, možete biti sigurni da u zraku neće biti neugodnih mirisa kada ih izujete. 

Specijalizirani ortopedski ulošci također su dostupni u trgovinama za ispravljanje problema s držanjem. U mnogim slučajevima izrađuju se po narudžbi kako bi savršeno odgovarali korisniku. 

Postoje i podijatrijski ulošci koji pomažu u borbi protiv čukljeva, ostruga ili kurjeg oka.

Koju vrstu uloška odabrati?

U proizvodnji uložaka za cipele koristi se mnogo različitih materijala. Kako bismo vam pomogli u odabiru najprikladnijeg para za vas, pripremili smo kratki pregled svake vrste. 

Kožni ulošci

Ako je vaš omiljeni par cipela izrađen od sintetičkih materijala, pobrinite se da unutra ima kožnih umetaka. Upravo će oni pružiti potrebnu potporu vašim stopalima i ujedno spriječiti problem znojenja. Njihova dodatna prednost je što ne zauzimaju puno prostora pa ih možete staviti čak iu balerinke.

Pjenasti umetci

Pjena je jedan od najčešće korištenih materijala u proizvodnji uložaka za cipele. Apsorbira udarce na prirodan način, može se prilagoditi i obliku stopala. Zahvaljujući tome, udoban je za korištenje i često ga koriste sportaši. Nažalost, takvi ulošci mogu zauzeti puno prostora, zbog čega nošenje u nekim cipelama ponekad nije ugodno. 

Gel umetci

Mnoge žene koje nose visoke čizme odabiru gel umetke u njima. Njihova glavna svrha je spriječiti klizanje stopala. Štoviše, povećavaju njegovo prianjanje na obuću, što osigurava stabilniji hod.

Trebaju li ulošci cipela provjetravati?

Znojne, mokre noge mogu uzrokovati zadržavanje vlage na teško dostupnim mjestima u cipeli, što može dovesti do razmnožavanja bakterija i gljivica. Kako se to ne bi dogodilo, redovito zračite uloške.

Čineći to redovito, također možete primijetiti bilo kakve znakove propadanja. Svakako zamijenite umetke u kojima će biti pukotina i udubljenja. U protivnom očekujte bolne plikove i kurje oči.

Kako njegovati uloške za cipele?

Kako biste mogli uživati ​​u dobrom stanju uložaka, potrebno ih je pravilno njegovati. Ako su na njima vidljivi tragovi korištenja, to je znak da je vrijeme za njegu.

Izvadite kožne ili gel uloške iz obuće i operite ih pod mlazom tople vode sa sapunom, kako biste se riješili prljavštine i neugodnih mirisa. Možete si pomoći četkom s tvrdim vlaknima. Temeljito ih isperite i ostavite da se potpuno osuše. 

Ako sam sapun nije dao željene rezultate, upotrijebite tekućinu za pranje posuđa koja je odlična za rješavanje masnih mrlja. Učinkovita metoda također će biti korištenje dezinficijensa ili alkohola. Međutim, izbjegavajte korištenje octa, koji može pojačati uporan miris.

Pažnja! Ne mogu se svi ulošci prati pod vodom. Pogledajte upute proizvođača kako biste spriječili prijevremeno trošenje umetaka. U mnogim slučajevima dovoljno je obrisati prljavštinu vlažnom krpom.

Zapamtite da ne stavljate mokre uloške u cipele. To može povećati razmnožavanje bakterija i klica. Nikako ih ne smijete sušiti na radijatoru jer može doći do savijanja umetaka. Ulošci se također ne smiju sušiti na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Međutim, vrijedi im osigurati protok zraka, ostavljajući ih, na primjer, na zasjenjenom mjestu na balkonu. Ostavite ih da se same osuše.

Ako imate problema s uklanjanjem neugodnih mirisa, poslužite se sodom bikarbonom. Pospite ga na suhe jastučiće i ravnomjerno rasporedite. Ostavite ih nekoliko sati, najbolje preko noći, dopuštajući da soda bikarbona upije mirise. Zatim ih dobro protresite i vratite u cipelu.

Koliko često treba mijenjati uloške za cipele?

Ako ih pravilno njegujete, ulošci u svakodnevnoj uporabi mogu trajati i do godinu dana. Ako obuću nosite samo za veće izlaske, tada bi vam ulošci trebali trajati nekoliko godina.

Pružite svojim stopalima potrebnu potporu

Vaša se stopala svaki dan puno kreću. Opterećuju ih i bavljenje sportom i višesatno stajanje. Ulošci za cipele mogu ih rasteretiti i pružiti im potrebnu potporu.

Troškovi njihove kupnje su niski, a koristi koje mogu proizaći iz njihove upotrebe definitivno su vrijedne toga.