Kurje oči, mjehuri, ogrebotine? Imamo način za njih!


Krute cipele koje ne pristaju učinkovito mogu otežati život. Bolne ogrebotine postaju sve gore sa svakim korakom, a vi se pitate može li se to spriječiti? Na pravom ste mjestu! U našem vodiču pronaći ćete provjerene načine za nabavku cipela koje se ne mogu trljati.

Zašto mi se cipele trljaju?

Ogrebotine na stopalima u mnogim slučajevima nastaju zbog prekrute i nepravilno obučene obuće. Prije svega, pri odabiru cipela pripazite da budu dovoljno fleksibilne. Trebali bi se saviti kad se stane na prste bez većih problema.

Drugi uzrok habanja cipela je loše pristajanje. I prevelike i premale cipele mogu učinkovito zagorčati život, opteretiti stopala i uzrokovati bolne žuljeve. Ne zaboravite da se veličina vaših cipela može mijenjati s godinama. Stoga nemojte inzistirati na nošenju iste veličine cijeli život i redovito provjeravajte da vam još uvijek odgovara.

Neki deformiteti stopala, poput haluksa, također mogu pridonijeti trenju cipela. Pritisak preuskih cipela može uzrokovati bolne ogrebotine.

Srećom, mi znamo kako to riješiti! Saznajte više o našim provjerenim načinima rješavanja ovog problema jednom zauvijek.

# 1 Uskladite veličinu svojih cipela

Kada kupujete cipele, odaberite model koji vam dobro pristaje. Drugim riječima, peta ne smije kliziti unutar cipele, a prsti se ne smiju trljati o prednji dio cipele.

Zbog pretijesnih cipela vaši prsti i pete mogu imati premalo prostora. Kao rezultat toga, možete očekivati ​​bolne ogrebotine, pa čak i probleme s noktima. Isto tako kod cipela koje su prelabave, stopalo klizi naprijed-natrag sa svakim korakom, stvarajući dodatno trenje i stvaranje žuljeva.

Kako se to ne bi dogodilo, dobro zavežite cipele kako vam peta ne bi skliznula. Provjereno rješenje je i nošenje deblje čarape. Ako i dalje osjećate da vaša stopala imaju previše prostora, razmislite o zamjeni cipela manjim.

# 2 Ne nosite cipele koje nisu iznošene

Nove cipele netom izvađene iz kutije izgledaju toliko fenomenalno da ih gotovo odmah želite pokazati ostatku svijeta? Tren! Dobro je izvaditi novi par cipela prije nego što se upustite u dugu šetnju.

Nosite ih na kratke udaljenosti ili ih nosite po kući dok obavljate svoje dnevne obveze. Na taj način ćete ih brzo odvojiti za savršeno pristajanje.

# 3 Zamijenite košuljicu

Ako imate trenje na nogama, to može biti zato što je uložak predebeo. U ovoj situaciji bit će dovoljno zamijeniti ga tanjim umetkom. Zahvaljujući tome, svojim stopalima ćete dati više prostora i spriječiti pojavu žuljeva.

U nekim slučajevima može biti potrebno kupiti namjenski ortopedski uložak, koji će dobro poslužiti u slučaju ravnih stopala ili kurjeg oka.

# 4 Izbjegavajte šiljate prste

Zašiljeni prsti izgledaju nevjerojatno, posebno s cipelama na visoku petu. Međutim, pazite da vam prsti nisu zgnječeni. Inače, osim trenja, možete doživjeti haluks, pa čak i oštećenje živaca.

Kako se to ne bi dogodilo, ne morate odustati od nošenja cipela sa špicastim vrhovima. Nosite ih na blagdane i svaki dan odaberite cipele s okruglim vrhovima.

# 5 Držite stopala suhima

Ako imate problema s trljanjem, možda je problem u prekomjernom znojenju stopala. Kako biste uklonili vlagu, redovito mijenjajte čarape, a prije obuvanja stopala pospite posebnim talkom ili poprskajte namjenskim sprejom.

Vlaga od znoja nije jedini krivac za stvaranje mjehura i mjehurića. Kišni uvjeti jednako su problematični. Tada vaša koža postaje sklonija trenju i mjehurima. Kad idete u šetnju po lokvama, pripazite da vam cipele ne budu smočene.

# 6 Napravite zaštitni sloj

Određena područja stopala sklona su stvaranju mjehura, osobito pri rukovanju novim cipelama. Prije nego što zalijepite ogrebotinu nakon njenog nastanka, djelujte preventivno.

Flaster zalijepljen na potencijalno mjesto žulja stvorit će dodatni sloj zaštite i spriječiti stvaranje žulja. Možda će vam biti korisno nositi i deblje čarape.

# 7 Zamijenite cipele

Zamjena cipela je relativno skupa, ali iznimno važna navika koju vrijedi primijeniti. Čak i ako je vaš omiljeni par cipela još uvijek u dobrom stanju, razmislite je li potplat istrošen.

U suprotnom, možete osjetiti razne bolove u stopalima, gležnjevima, zglobovima koljena ili kuka, što može rezultirati bolnim ogrebotinama.

Što učiniti kada se pojavi žulj?

Kada se pojavi žulj, vrijedi zaustaviti šetnju. Nastavak kretanja unatoč jakoj boli može dovesti do nekontroliranog pucanja mjehura, pa čak i infekcije. Ako su abrazije uzrokovane smotanim čarapama, izujte cipelu što je prije moguće, stavite flaster na mjehur i dobro zategnite čarape.

Bolje spriječiti nego liječiti

Hodanje je bez sumnje jedan od najjednostavnijih i najpristupačnijih oblika tjelovježbe... sve dok nemate problema s bolnim stopalima od kojih drhtite i imate žuljeve pri svakom koraku. 

Ipak, nemojte zamijeniti šetnju sjedenjem na kauču ispred TV-a. Sve što trebate učiniti je poslušati naše savjete i moći ćete bez problema uživati ​​u čarima sva četiri godišnja doba. 

Ako vam niti jedna od navedenih metoda nije pomogla u borbi protiv trnjanja, a bolovi su i dalje uporni i ometaju normalno funkcioniranje te utječu na kvalitetu života, svakako se obratite liječniku. Možda je problem kompliciraniji i potrebna je stručna pomoć.