Koje su cipele za ribolov najbolje?


Tražite cipele za pecanje za sebe ili za poklon? Došli ste na pravo mjesto! U ovom smo članku sakupili sve najvažnije informacije o kupnji udobne, sigurne i primjerene obuće za svakog ribiča. Psst! Ovaj je zadatak lakši nego što se na prvi pogled čini.

Steknite prednost nad plutajućim plijenom

Ribiči početnici znaju koliko je teško steći prednost nad plutajućim plijenom. Međutim, štapovi, varalice i udice nisu sve što vam treba kada idete u ribolov. Osim opreme za ribolov, jednako je važno osigurati maksimalnu udobnost svojim nogama. Uostalom, ribolov je hobi koji oduzima puno vremena i ne samo da opušta i opušta, već i opterećuje mišiće, ligamente i kosti. 

Kako biste spriječili neugodne bolesti, vrijedi se opremiti nekom vrstom barijere između teških uvjeta karakterističnih za prirodno okruženje i tijela ribiča. Udobne cipele za pecanje, prave su morati imati tijekom pecanja.

Zašto se isplati investirati u cipele za ribolovce?

Mnogi ribiči prilikom ribolova odlučuju nositi svoje omiljene sportske cipele. Iako se naizgled čini da ovo rješenje podržava obiteljske financije, ulaganje u namjenske ribičke cipele svakako je isplativije. 

Pitate se zašto se isplati potrošiti novac na posebne cipele za pecanje? Postoji nekoliko uvjerljivih razloga koje smo sakupili u nastavku.

Prvo, zaštita stopala

Ribolov, iako se čini kao relativno mirna aktivnost, nosi mnoge opasnosti. Kako biste osigurali maksimalnu zaštitu svojih stopala kada kuka slučajno probije gornji dio cipele, vrijedi se pobrinuti za dovoljno izdržljive materijale od kojih su cipele izrađene. 

Drugo, zaštita od sunca

Japanke, japanke, sandale, pa čak i bose noge... Kad pogledate ribiče, često se možete naježiti. Uostalom, dugi sati provedeni na suncu u kombinaciji s nedostatkom redovite upotrebe kreme za sunčanje mogu uzrokovati čak i bolne opekline. Želite li to spriječiti, birajte cipele koje pokrivaju vaša stopala i pružaju im dovoljnu zaštitu od sunca.

Treće, praktičnost

Posebna obuća za ribiče dizajnirana je tako da minimalizira osjećaj umora. Provođenje vremena sjedeći ili stojeći može potaknuti bol u mišićima. Stopala će vam biti zahvalna ako uložite u namjenske cipele za ribolov.

5 aspekata na koje vrijedi obratiti pozornost pri kupnji ribičkih cipela

Sada kada znate da je ova igra vrijedna svijeća, dopustite nam da vas upoznamo s još nekoliko faktora na koje biste trebali obratiti pozornost pri kupnji cipela za pecanje.

#1 Veličina

Počnimo s osnovama, tj. s pravim pristajanjem. Ispravna veličina cipela ključ je uspjeha u sprječavanju žuljeva i bolnog trenja. Sve najvažnije informacije o odabiru veličine cipela možete pronaći u ovaj članak.

#2 Vodootporna svojstva

Cipele za ribolov svakako se trebaju razlikovati po svojim vodootpornim svojstvima. Ribolov na kopnu ili izravno iz čamca može vam smočiti noge. Na taj način ne samo da ćete osjećati nelagodu, već se možete brzo i prehladiti.

Odaberite cipele iz kojih će voda moći brzo i učinkovito izlaziti zahvaljujući posebnim, strateški postavljenim minijaturnim rupama. Gornjište može biti izrađeno od sintetičke mreže koja se brzo suši.

Vodootporna svojstva bit će korisna i kada se na nebu pojave crni oblaci, a prije nego što uspijete otrčati do auta, uhvatit će vas jaka kiša.

#3 Prianjanje na podlogu

Jednako je važno da vam cipele za pecanje pružaju dovoljno prianjanja. Mokre, skliske površine mogu uzrokovati mnoge padove i ozljede među ribičima. Odlučite se za protuklizni potplat koji će vam pružiti maksimalnu sigurnost tijekom ribolova.

#4 Otpornost na mrlje

Tijekom ribolova na cipelama se mogu pojaviti ružne mrlje čije će uklanjanje često biti pravo čudo. Vodoodbojni materijali, otporni na mrlje i brzo sušeći materijali su pravi izbor kada želite da vaše cipele za ribolov ne budu odvraćajuće i da ih je lako održavati. 

#5 Udobnost

Još jedan aspekt na koji vrijedi obratiti pozornost je udobnost. Dugotrajno sjedenje ili stajanje umara koljena, leđa i noge, a zadovoljstvo osjećate sve manje. Odaberite cipele s odgovarajućom amortizacijom koja će zaštititi vaše zglobove i spriječiti nelagodu.

Pazite na svoja stopala dok pecate

Ako ste ikad bosi stali na udicu, znate koliko je važno nositi cipele u ribolovu. Međutim, obične sportske cipele možda neće biti dovoljne kada su u pitanju vlažni uvjeti.

Sklisko tlo, oštri predmeti, jako sunčevo zračenje, težina tijela oslonjena na noge... Bez obzira gdje planirate loviti, vaša su stopala izložena mnogim nepovoljnim čimbenicima.

Kako biste to spriječili, slijedite naše savjete i investirajte u cipele koje ispunjavaju te uvjete. Ovo će ribolov učiniti pravim užitkom!