Kako ukloniti plijesan s cipela?

Odakle dolazi plijesan na cipelama?

Nastajanju plijesni pogoduju vlažni uvjeti u kojima se cipele koriste ili skladište. Faktor koji uzrokuje plijesan je dugotrajno skladištenje mokre obuće koja nakon što se navlaži nije temeljito osušena, ali i čuvanje cipela na vlažnim mjestima, npr. U podrumu. Do stvaranja plijesni dolazi zbog širenja saprofitskih gljivica. Njihov se micelij razvija na obući, prekrivajući ga "ovčjim kaputom", štetnim fenomenom plijesni.

Kako se riješiti plijesni iz cipela?

Ako prevencija nije uspjela i na obući se stvorio plijesan, postoje načini da se riješite. Dokazan način uklanjanja plijesni je ekološka metoda kojom se ocat koristi vodom . Prethodno je plijesan očistiti kalup suhom i čvrstom četkom za cipele. To treba učiniti lagano, tako da kalup ne prodre dublje. Ostatak je najbolje ukloniti vlažnom krpom. Pravilno čišćenje sastoji se u pranju cipela otopinom octa i vode pomiješanom u omjeru 1: 1. Preporuča se sušenje obuće papirnatim ručnikom ili suhom krpom. Takve očišćene cipele treba ostaviti da se osuše u dobro prozračenoj sobi, najbolje u jesen i zimi u blizini radijatora (ali ne na njemu ili ispod njega, tako da se cipele ne deformiraju). Druga metoda je upotreba terpentinskog ulja i glicerina. Prvo nanesite ulje na površinu cipele, a zatim glicerin utrljajte u kožni gornji dio.

Gore navedene metode neće uspjeti u slučaju cipela od antilop ili materijala. Ovdje biste trebali koristiti alkoholnu ili drugu alkoholnu ili amonijačnu vodu s visokim postotkom (otopina amonijaka s vodom). Nema garancije da će plijesan za čišćenje tako zahtjevnim materijalom uspjeti. Ne zaboravite biti oprezni i ne ponavljajte ovaj tretman mnogo puta, jer alkohol s visokim postotkom može isušiti kožu, što rezultira uništenjem obuće.

Ako, unatoč najboljim naporima, plijesan nije nestao ili se ponovo nije pojavio, a cipele mirišu na plijesan, možete pokušati upotrijebiti jače sredstvo ili cipele dati cipelu. No, najbolje je izbjegavati pravilnu njegu i održavanje obuće kako biste izbjegli ovu neugodnu pojavu. Konačno, ali najčešće izabrano rješenje je kupnja nove obuće. Dakle, ako vaše stare čizme imaju plijesan i ne želite se boriti protiv premaza, možda će vam se svidjeti crne ravne čizme s kopčama Y225 ili Marquiz Warm crne vrećice od krzna . Za muškarce preporučujemo Jodhpur čizme , npr. Moskała smeđe kožne čizme ili kožne cipele s Nikopolom 702 zatvaračem .

Kako izbjeći plijesan na cipelama?

 • Očistite cipele nakon svake uporabe, po mogućnosti četkom i čistom vodom.
 • Operite i unutrašnjost cipele i operite uloške.
 • Vlažnu obuću treba polako sušiti, najbolje na sobnoj temperaturi, u prozračenoj sobi ili na otvorenom. Da biste to učinili, ne sušite cipele na radijatoru ili sušilom za kosu, jer to može uzrokovati pucanje ili deformaciju obuće.
 • Za njegu obuće koristite prikladne proizvode. Zrnata koža treba ulje. Suede i nubuk ne mogu se tretirati paste i kreme za zrnatu kožu. Kad su cipele izrađene od vodootpornih materijala, potrebna je odgovarajuća impregnacija i depilacija obuće.
 • Metalni elementi u obući, npr. Vezice i vezice, ne smiju se podmazati kako ne bi zahrđali.
 • Preporuča se izbjegavati pranje cipela u perilici rublja.

Kako spremati cipele tako da se ne oblikuju?

Pravilno skladištenje cipela nije bez značaja za sprečavanje pojave plijesni na obući. Uvijek čuvajte cipele čiste i suhe u ormarima. Najbolje je voditi brigu o obliku cipela pomoću dasaka ili drugih punila poput kartona ili novina. Kako bi obuću zaštitili od prašine, deformacija i istovremeno ne zagušili unutrašnjost, proizvođači nude različite načine skladištenja. Ovisno o dostupnom prostoru, cipele se mogu spremiti u ormare za cipele, organizatore, ormare. Na tržištu postoje razne mogućnosti za pohranu cipela u zatvorenom prostoru: na policama, tračnicama, ljestvama, stalcima. Uz to, cipele možete zaštititi održavanjem reda koristeći jedno od niže navedenih rješenja:

 • Drvene kutije - idealno su mjesto za pohranu cipela, pružaju relativno dug rok trajanja u usporedbi s kartonskim kutijama. Nude dovoljno prostora, štite od svjetlosti i osiguravaju odgovarajuću cirkulaciju zraka. Preporučuju ih proizvođači obuće najviše kvalitete.
 • Kutije za cipele - jeftin način, lako dostupan oblik, u trgovinama ćete naći i karton, plastiku i materijal.
 • Torbice - uštedjet ćemo prostor, ali nećemo osigurati adekvatno odvajanje od ostale obuće u ormaru. Na tržištu postoje čak i mirisne vrećice.
 • Vješalice - dobro rješenje za čizme i visoke cipele pričvršćivanjem gornjih dijelova kopčama. Najbolje je osigurati, na primjer, kartonom ispod kopče, tako da ne ostavlja trag na kožnoj obući.
 • Organizatori za zid vrata ili ormara - jeftino rješenje. Izrađeni od tkanine, organizatori s ušivenim džepovima pomažu u organiziranju vašeg ormara.

Ako slijedite gore navedene savjete, pravilno ćete se brinuti i čuvati obuću, tada ih plijesan najvjerojatnije neće napasti. Ako se to ipak dogodi, trebali bi biti korisni naši savjeti o uklanjanju plijesni s cipela. Inače će doći vrijeme za novu kupnju - neki model će vam definitivno zapeti na oku na ButyModne.pl!