Kako ukloniti plijesan s cipela?


Prilikom pripreme cipela za novu sezonu, možete naići na neugodno iznenađenje. Bijeli premaz na cipelama, lako uočljiv posebno na crnoj cipeli, može se pokazati da je plijesan. Ponekad je boja naleta siva, zelenkasta ili smeđa. Zasigurno ćete ga prepoznati po neugodnom mirisnom mirisu karakterističnom za podrume. Takav se plijesan može naći i na prirodnoj i na plastičnoj obući. Kako se nositi s njom? Kako ukloniti plijesan s cipela?

Odakle dolazi plijesan na cipelama?

Nastajanju plijesni pogoduju vlažni uvjeti u kojima se cipele koriste ili skladište. Faktor koji uzrokuje plijesan je dugotrajno skladištenje mokre obuće koja nakon što se navlaži nije temeljito osušena, ali i čuvanje cipela na vlažnim mjestima, npr. U podrumu. Do stvaranja plijesni dolazi zbog širenja saprofitskih gljivica. Njihov se micelij razvija na obući, prekrivajući ga "ovčjim kaputom", štetnim fenomenom plijesni.

Kako se riješiti plijesni iz cipela?

Ako prevencija nije uspjela i na obući se stvorio plijesan, postoje načini da se riješite. Dokazan način uklanjanja plijesni je ekološka metoda kojom se ocat koristi vodom . Prethodno je plijesan očistiti kalup suhom i čvrstom četkom za cipele. To treba učiniti lagano, tako da kalup ne prodre dublje. Ostatak je najbolje ukloniti vlažnom krpom. Pravilno čišćenje sastoji se u pranju cipela otopinom octa i vode pomiješanom u omjeru 1: 1. Preporuča se sušenje obuće papirnatim ručnikom ili suhom krpom. Takve očišćene cipele treba ostaviti da se osuše u dobro prozračenoj sobi, najbolje u jesen i zimi u blizini radijatora (ali ne na njemu ili ispod njega, tako da se cipele ne deformiraju). Druga metoda je upotreba terpentinskog ulja i glicerina. Prvo nanesite ulje na površinu cipele, a zatim glicerin utrljajte u kožni gornji dio.

Gore navedene metode neće uspjeti u slučaju cipela od antilop ili materijala. Ovdje biste trebali koristiti alkoholnu ili drugu alkoholnu ili amonijačnu vodu s visokim postotkom (otopina amonijaka s vodom). Nema garancije da će plijesan za čišćenje tako zahtjevnim materijalom uspjeti. Ne zaboravite biti oprezni i ne ponavljajte ovaj tretman mnogo puta, jer alkohol s visokim postotkom može isušiti kožu, što rezultira uništenjem obuće.

Ako, unatoč najboljim naporima, plijesan nije nestao ili se ponovo nije pojavio, a cipele mirišu na plijesan, možete pokušati upotrijebiti jače sredstvo ili cipele dati cipelu. No, najbolje je izbjegavati pravilnu njegu i održavanje obuće kako biste izbjegli ovu neugodnu pojavu. Konačno, ali najčešće izabrano rješenje je kupnja nove obuće. Dakle, ako vaše stare čizme imaju plijesan i ne želite se boriti protiv premaza, možda će vam se svidjeti crne ravne čizme s kopčama Y225 ili Marquiz Warm crne vrećice od krzna . Za muškarce preporučujemo Jodhpur čizme , npr. Moskała smeđe kožne čizme ili kožne cipele s Nikopolom 702 zatvaračem .

Kako izbjeći plijesan na cipelama?

 • Očistite cipele nakon svake uporabe, po mogućnosti četkom i čistom vodom.
 • Operite i unutrašnjost cipele i operite uloške.
 • Vlažnu obuću treba polako sušiti, najbolje na sobnoj temperaturi, u prozračenoj sobi ili na otvorenom. Da biste to učinili, ne sušite cipele na radijatoru ili sušilom za kosu, jer to može uzrokovati pucanje ili deformaciju obuće.
 • Za njegu obuće koristite prikladne proizvode. Zrnata koža treba ulje. Suede i nubuk ne mogu se tretirati paste i kreme za zrnatu kožu. Kad su cipele izrađene od vodootpornih materijala, potrebna je odgovarajuća impregnacija i depilacija obuće.
 • Metalni elementi u obući, npr. Vezice i vezice, ne smiju se podmazati kako ne bi zahrđali.
 • Preporuča se izbjegavati pranje cipela u perilici rublja.

Kako spremati cipele tako da se ne oblikuju?

Pravilno skladištenje cipela nije bez značaja za sprečavanje pojave plijesni na obući. Uvijek čuvajte cipele čiste i suhe u ormarima. Najbolje je voditi brigu o obliku cipela pomoću dasaka ili drugih punila poput kartona ili novina. Kako bi obuću zaštitili od prašine, deformacija i istovremeno ne zagušili unutrašnjost, proizvođači nude različite načine skladištenja. Ovisno o dostupnom prostoru, cipele se mogu spremiti u ormare za cipele, organizatore, ormare. Na tržištu postoje razne mogućnosti za pohranu cipela u zatvorenom prostoru: na policama, tračnicama, ljestvama, stalcima. Uz to, cipele možete zaštititi održavanjem reda koristeći jedno od niže navedenih rješenja:

 • Drvene kutije - idealno su mjesto za pohranu cipela, pružaju relativno dug rok trajanja u usporedbi s kartonskim kutijama. Nude dovoljno prostora, štite od svjetlosti i osiguravaju odgovarajuću cirkulaciju zraka. Preporučuju ih proizvođači obuće najviše kvalitete.
 • Kutije za cipele - jeftin način, lako dostupan oblik, u trgovinama ćete naći i karton, plastiku i materijal.
 • Torbice - uštedjet ćemo prostor, ali nećemo osigurati adekvatno odvajanje od ostale obuće u ormaru. Na tržištu postoje čak i mirisne vrećice.
 • Vješalice - dobro rješenje za čizme i visoke cipele pričvršćivanjem gornjih dijelova kopčama. Najbolje je osigurati, na primjer, kartonom ispod kopče, tako da ne ostavlja trag na kožnoj obući.
 • Organizatori za zid vrata ili ormara - jeftino rješenje. Izrađeni od tkanine, organizatori s ušivenim džepovima pomažu u organiziranju vašeg ormara.

Ako slijedite gore navedene savjete, pravilno ćete se brinuti i čuvati obuću, tada ih plijesan najvjerojatnije neće napasti. Ako se to ipak dogodi, trebali bi biti korisni naši savjeti o uklanjanju plijesni s cipela. Inače će doći vrijeme za novu kupnju - neki model će vam definitivno zapeti na oku na ButyModne.pl!