Kako ukloniti plijesan s cipela?


Prilikom pripreme cipela za novu sezonu možete naići na neugodno iznenađenje. Bijeli premaz na cipelama, lako uočljiv osobito na crnim cipelama, može se pokazati kao plijesan. Ponekad je boja cvata siva, zelenkasta ili smeđa. Sigurno ćete ga prepoznati po neugodnom pljesnivom mirisu karakterističnom za podrume. Takav se plijesan može naći i na obući od prirodne kože i na plastici. Kako se nositi s tim? Kako ukloniti plijesan s cipela?

Odakle dolazi plijesan na cipelama?

Formiranju plijesni pogoduju vlažni uvjeti u kojima se cipele koriste ili skladište. Čimbenik koji uzrokuje plijesan je dugotrajno skladištenje vlažne obuće koja nije temeljito osušena kad je mokra, ali i držanje cipela na vlažnim mjestima, npr. U podrumu. Plijesan nastaje uslijed razmnožavanja saprofitnih gljiva. Na obući se razvija njihov micelij koji ga prekriva "ovčijom dlakom", što je štetna pojava plijesni.

Kako se riješiti plijesni na cipelama?

Ako profilaksa nije uspjela i na vašim se cipelama stvorila plijesan, postoje načini da je se riješite. Dokazani način uklanjanja plijesni je uporaba ekološke metode ocat s vodom. Prije toga pokušajte očistiti kalup samo suhom, tvrdom četkom za cipele. To treba učiniti nježno kako plijesan ne bi prodrla dublje. Ostatke je najbolje ukloniti vlažnom krpom. Pravilno čišćenje uključuje pranje cipela otopinom octa i vode u omjeru 1: 1. Nakon toga preporuča se sušenje cipela papirnatim ručnikom ili suhom krpom. Ovako očišćene cipele treba ostaviti da se osuše u dobro prozračenoj prostoriji, po mogućnosti u blizini grijača u jesen i zimu (ali ne na njoj ili ispod nje, kako se cipele ne bi deformirale). Druga metoda je uporaba terpentinskog ulja i glicerina. Prvo pošpricajte površinu cipele uljem, a zatim utrljajte glicerin u gornji dio kože.

Međutim, gore navedene metode neće raditi za cipele od antilopa ili materijala. Ovdje biste trebali koristiti alkohol ili drugi alkohol s visokim postotkom vode ili amonijačnu vodu (otopina amonijaka s vodom). Međutim, nema jamstva da će čišćenje kalupa od tako zahtjevnog materijala biti uspješno. Ne zaboravite postupiti s oprezom i nemojte ponavljati ovaj postupak mnogo puta jer visoki postotak alkohola može isušiti kožu, a posljedično dovesti do uništenja cipela.

Ako, unatoč vašim najvećim naporima, plijesan nije nestala ili se ponovno pojavila, a cipele mirišu pljesnivo, možete pokušati upotrijebiti jače sredstvo ili dati cipele postolaru. Najbolje je, međutim, izbjeći ovu neugodnu pojavu, trebate pravilno njegovati i održavati svoju obuću. Konačno, ali najčešće odabrano rješenje je kupnja novih cipela. Pa ako ste stari čizme pljesniv i ne želite se boriti protiv napada, možda će vam se svidjeti modeli crne ravne gležnjače s kopčom Y225 ili Marquiz Tople vreće od crnog krzna. Za muškarce ga ipak preporučujemo Čizme Chelsea, npr. Smeđe kožne gležnjače ili Kožne gležnjače na patentni zatvarač Nikopol 702.

Kako izbjeći plijesan na cipelama?

 • Cipele biste trebali čistiti nakon svake uporabe, najbolje četkom i čistom vodom.
 • Također biste trebali oprati unutarnji dio cipele i oprati unutarnje uloške.
 • Mokre cipele treba sušiti polako, najbolje na sobnoj temperaturi, u ventiliranoj prostoriji ili na otvorenom. U tu se svrhu cipele ne smiju sušiti na radijatoru ili sušilom za kosu jer to može uzrokovati pucanje ili deformaciju cipela.
 • Za njegu obuće moraju se koristiti odgovarajući proizvodi. Žitna koža zahtijeva podmazivanje. Suede i nubuck ne mogu se tretirati lakovima i kremama za zrnatu kožu. Kad su cipele izrađene od vodootpornih materijala, potrebna je odgovarajuća impregnacija i depilacija cipela.
 • Metalni elementi u obući, poput pričvršćivača i ušica za vezice za cipele, trebaju se podmazati kako bi se spriječila hrđa.
 • Preporučuje se izbjegavanje pranja cipela u perilici rublja.

Kako čuvati cipele da ne trunu?

Pravilno skladištenje cipela nije bez značaja za sprječavanje plijesni na obući. U ormarićima uvijek držite čiste i suhe cipele. Najbolji način za održavanje cipela u formi je korištenje stabala cipela ili drugih punila poput kartona ili novina. Kako bi zaštitili cipele od prašine, deformacija i istodobno ne bi zatrpali unutrašnjost, proizvođači nude različite načine skladištenja. Ovisno o raspoloživom prostoru, obuća se može pohraniti u ormare za cipele, organizatore i ormare. Na tržištu postoje razne mogućnosti za spremanje cipela u zatvorenom prostoru: na policama, tračnicama, ljestvama, stalcima. Osim toga, možete osigurati svoju obuću, a istovremeno održavati red koristeći jedno od dolje navedenih rješenja:

 • Drvene kutije - idealno su mjesto za spremanje cipela, pružaju relativno dugu trajnost u usporedbi s kartonskim kutijama. Nude dovoljno prostora, štite od svjetlosti i osiguravaju odgovarajuću cirkulaciju zraka. Preporučuju ih proizvođači najkvalitetnije obuće.
 • Kutije za cipele - jeftin, lako dostupan oblik, u trgovinama možemo pronaći kartonske, plastične i kutije od tkanine.
 • Torbice - uštedjet ćemo prostor, ali nećemo omogućiti odgovarajuće odvajanje od ostale obuće u ormaru. Na tržištu postoje čak i mirisne vrećice.
 • Vješalice - dobro rješenje za čizme i visoke čizme, pričvršćivanjem gornjih dijelova kopčama. Najbolje ga je pričvrstiti, na primjer, kartonom ispod kopče, kako ne bi ostavio otisak na kožnim cipelama.
 • Organizatori za vrata ili zid ormara - jeftino rješenje. Organizatori od tkanine s džepovima za zakrpe omogućuju vam održavanje ormara urednim.

Slijedite li gore navedene savjete, pravilno čuvate i čuvate cipele, plijesan ih vjerojatno neće napasti. Međutim, ako se to ipak dogodi, naši savjeti o tome kako ukloniti plijesan s cipela trebali bi biti od pomoći. Inače, vrijeme je za novu kupovinu - model će vam zasigurno zapeti za oko za KeeShoes!