Kako su visoke potpetice ušle u kanon ženske mode?


Kad zamislimo kako izgleda lijepa, sigurna i seksi žena, glavno mjesto na slici pred našim očima zauzimaju štikle. Štikle, koje prema modnim kućama ne smiju biti manje od 9 centimetara, postale su poželjan element kodeksa odijevanja u velikim korporacijama i vrijedan atribut ženstvenosti tijekom izlaska na spojeve. Tko je izumio štikle i kako je ova vrsta obuće ušla u modni kanon?

Od egipatskih mesara, preko mongolskih stepa, do kurije Medici

Štikle izmislili su Egipćani. Mesarski radnici nisu htjeli zaprljati ogrtače pa su nosili posebnu obuću koja im je pomogla da izbjegnu kontakt s krvlju na podu. Praktičnost visokih potpetica cijenili su i Mongoli - majstori jahanja. U trinaestom stoljeću povišene cipele s petom dobro su se uklopile u uzengije i dopuštale im da ostanu u sedlu čak i tijekom naprednih manevara. Prvi spomen visokih potpetica koje su jednoj ženi trebale dodati visinu i učiniti da izgleda lijepo dolazi s dvora Medici. Catherine de Medici nosila je cipele s visokim potpeticama na svom vjenčanju s princom od Orleansa, Henryjem de Valoisom. Bio je to početak prave modne revolucije, a francuski aristokrati brzo su preuzeli novi trend, a dvor je bio ispunjen damama s štiklama. Visoke potpetice u francuskom stilu morale su imati crveni potplat i petu, te sprijeda ukusnu zlatnu kopču. Puč u Francuskoj 1798. uspješno je potisnuo modu za aristokratsku obuću.

Proizvedeno u SAD -u, fizika i lagani maniri te modna kreacija Christiana Diora

Cipele s visokim potpeticama bile su zaboravljene gotovo 100 godina. Tek 1888. godine u Sjedinjenim Državama osnovana je prva tvornica cipela s platformom. Pravi iskorak dogodio se kada se fizika pridružila izgradnji ženskih cipela. Fizičar Olbrecht Kliczka, koji se danas smatra ocem visokih potpetica, radio je na obliku i obliku visokih potpetica. Prototipovi nisu bili najudobniji za nošenje, ali su brzo stekli odobravanje dama lakih manira. Tek 1947. godine visoke potpetice ponovno su pogodile salone. To je učinio Christian Dior - modni dizajner koji je objavio svjetski poznati crtež žene u bijeloj jakni, raširene suknje, krnjeg šešira i visokih potpetica.

Postolar svih vremena i seksualna revolucija

Roger Vivera, iznimno talentiran postolar, radio je za modnu kuću Dior. On je bio taj koji je poduzeo dizajn i proizvodnju cipela iz vizije Christiana Diora. Iz njegove ruke došao je aiguille kupon - prve cipele sa štiklama na štikli ojačane čelikom kako se ne bi slomile pri hodu. Prvo su se žene obukle pete za duge haljine i suknje. Okrugli prst cipele, koji je bljesnuo ispod nabora tkanine, upalio je muška osjetila do crvene boje. Trinaest je godina prošlo od Diorovog projekta do izbijanja moralne revolucije. Svijet je otkrio lijepu i primamljivu Marylin Monroe, koja je voljela štikle. Trenutak kasnije na modnu scenu stupila je Twiggy - vlasnica prekrasnih nogu, koje su dizajneri odlučili prikazati u mini suknji i kompletu s visokim potpeticama. Tako su visoke potpetice i vitke, gole ženske noge postale simbol seksualne privlačnosti i samopouzdanja. Svijet je poludio za ovim cipelama, a što su suknje postajale kraće, uz njih su se nosile štikle.

Trenutno su visoke potpetice također među najodabranijim ženskim cipelama koje dodaju šarm i samopouzdanje milijunima žena diljem svijeta. Savršeno se uklapaju uz hlače s naborima, suknju -olovku ili lepršavu haljinu u stilu 50 -ih godina.Prekrasne štikle u raznim bojama dostupne su u internetskoj trgovini KeeShoes.