Kako se brinuti za zimske čizme?


Čini se da se proljeće ovdje zauvijek sleglo. Jeste li se također već spremali za proljetno čišćenje i sanjate o nošenju ljetnih haljina i tenisica ili sandala? Znate li kako se brinuti za zimske čizme? Ako ne, svakako pročitajte ovaj članak!

Čini se da se proljeće ovdje zauvijek sleglo. Jeste li se također već spremali za proljetno čišćenje i sanjate o nošenju ljetnih haljina i tenisica ili sandala? Znate li kako se brinuti za zimske čizme? Ako ne, svakako pročitajte ovaj članak!

Mislim da bi svi željeli imati takav red u ormaru kao što je Savršena dama kuće - zaseban ormar za cipele, ladice za pribor
i nakit, identične, uredno viseće vješalice sa šarenim mašnicama i cipelama lijepo leže u prozirnim kutijama. Bez sumnje - super je! Ali tko ima vremena za to? Tko ima toliko samoodricanja? I najviše od svega: tko želi potrošiti pretjerane svote na vješalice i prozirne kutije? Ili je možda bolje za ovaj novac kupiti nove balerinke ili tenisice? Ako želite red u ormaru za cipele, ali bez tjedan dana čišćenja, slijedite donja pravila.

Ciljevi su jasni:

Ne želimo da nas slomljeni patentni zatvarač ili peta koja nedostaje iznenade u studenom.

Cipele moraju biti u najboljem mogućem stanju.

I ormar bi trebao biti uredan.

Na početku radimo temeljit pregled obuće iz jesenske i zimske sezone. Gledamo kape pete, provjeravamo da se klizači ne zaglave i da se tabani ne skinu s vampa. Biramo cipele koje se mogu regenerirati i vraćamo u prodavaonicu cipela. Ako je potplat napukao, pete su slomljene ili iskrivljene ili je podstava istrošena - tada se ništa ne može učiniti. Najbolje je takve cipele staviti pod kantu za smeće, možda će ih netko drugi upotrijebiti ili jednostavno baciti. Troškovi regeneracije obuće nakon zime počinju oko 20 PLN i završavaju na 100 PLN.

U ovoj fazi vrijedi pregledati sve zimske i jesenske čizme. Ako cipele nisu korištene dvije sezone, najbolje ih je vratiti, prodati ili zamijeniti. Internet nudi mnoge mogućnosti. Nema smisla držati cipele u ormaru, koje ćemo premještati s mjesta na mjesto. Nije istina da se cipele koje se ne nose ne kvare. Ako nisu pravilno pričvršćene, mogu se deformirati, promijeniti boju, izblijedjeti, pa čak i puknuti.

U ovom trenutku bilo bi dobro sjetiti se cipela koje nosimo na poslu. Ako smo tijekom jeseni i zime mijenjali cipele na poslu, vrijedi provjeriti njihovo stanje i regenerirati ih. Možda je potrebno zamijeniti vezice ili koža žudi za hidratacijom? Ili možda vašim valjcima treba nova čarapa? U proljeće ćete vjerojatno rjeđe mijenjati cipele pa je dobro vrijeme za razmišljanje o regeneraciji.

Kad podignete cipele iz popravka, provjerite trebaju li vam novi ulošci ili vezice. Možda bi ih vrijedilo zamijeniti i ne razmišljati o tome za šest mjeseci?

A sada najvažnije: cipele koje su već regenerirane ili one koje ne trebaju popravak, temeljito čistimo, rješavamo se pijeska
otresite potplate tako da unutra ne ostane ništa i nanesite debeli sloj kreme za cipele, ali ih nemojte polirati! Napunite pripremljene cipele novinama i ravnomjerno ih stavite u kutije. U kutiju možemo staviti komad vate
s jednom ili dvije kapi eteričnog ulja. Miris možemo odabrati prema vlastitom nahođenju. Preporučujemo lavandu, gardeniju ili sandalovinu.

Ako imate problema s neugodnim mirisom, najbolje je staviti nekoliko žlica sode bikarbone u stare čarape (ne smiju imati rupe) i staviti ih u cipele prije nego što ih napunite novinama. Soda upija neugodne mirise i dezinficira. Cipele će vam biti kao nove!

Kad sve cipele mirno leže u ormaru i padnu u proljetni san, vrijedi razmisliti neće li nam u nadolazećoj zimskoj sezoni trebati nove cipele. Ako je tako, provjerite rasprodaje! 

Upamtite da će vam njegovane cipele služiti bolje i duže!