Kako se brinuti za zimske čizme?


Čini se da se proljeće dobro naselilo. Već se pripremate za proljetno čišćenje i sanjate o pokretanju ljetnih haljina i tenisica ili sandala? Znate li kako se brinuti za zimske čizme? Ako ne, bit će potrebno pročitati ovaj članak!

Čini se da se proljeće dobro naselilo. Već se pripremate za proljetno čišćenje i sanjate o pokretanju ljetnih haljina i tenisica ili sandala? Znate li kako se brinuti za zimske čizme? Ako ne, bit će potrebno pročitati ovaj članak!

Mislim da bi svi željeli imati takav red u ormaru kao Perfect House Lady - zaseban ormar za cipele, ladice za pribor
i nakit, identične, viseće vješalice s šarenim lukovima i cipelama koje pristojno leže u prozirnim kutijama. Nema sumnje - to je sjajno! Ali tko ima vremena? Tko ima toliko samoodricanja? I iznad svega: tko želi trošiti duotone na vješalice i prozirne kutije? Ili je možda za taj novac bolje kupiti nove balerinke ili tenisice? Ako želite naručiti u ormaru za cipele, ali bez tjedna čišćenja, slijedite donja pravila.

Ciljevi su jasni:

Ne želimo da nas slomljeni patentni zatvarač ili nestale puške iznenade u studenom.

Cipele moraju biti u najboljem mogućem stanju.

A garderobu treba naručiti.

U početku radimo temeljit pregled obuće iz jesenske i zimske sezone. Gledamo zakrilce, provjeravamo da se klizači ne zaglave i da se potplati ne skidaju s gornje. Mi biramo cipele pogodne za regeneraciju i dajemo ih cipelama. Ako je potplat ispucan, pete su slomljene ili uvijene ili je podstava istrošena - tada se ništa ne može učiniti. Takve cipele je najbolje staviti ispod kante za smeće, koristiti ih za nekoga drugog ili ih jednostavno baciti. Troškovi regeneracije cipela nakon zime počinju oko 20 PLN i završavaju na 100 PLN.

U ovoj fazi vrijedi pregledati sve zimske i jesenske čizme. Ako se neke cipele ne koriste dvije sezone, najbolje je vratiti ih, prodati ili zamijeniti. Internet nudi mnogo mogućnosti. Nema smisla držati cipele u ormaru, što ćemo prevesti s mjesta na mjesto. Nije istina da istrošene cipele nisu uništene. Ako nisu pravilno osigurane, mogu se deformirati, promijeniti boju, ispucati ili čak puknuti.

U ovom trenutku bilo bi dobro sjetiti se cipela u kojima hodamo na poslu. Ako smo tijekom jeseni i zime mijenjali cipele na poslu, vrijedi provjeriti u kakvom su stanju i dati ih na regeneraciju. Možda čipke treba zamijeniti ili koža želi hidrataciju? Ili vam možda trebaju nove čarape? Na proljeće ćete vjerojatno rjeđe mijenjati cipele, tako da je dobro vrijeme za razmišljanje o regeneraciji.

Nakon što podižete cipele s popravka, provjerite da vam ne trebaju novi umetci ili čipke. Možda bi ih bilo vrijedno zamijeniti i ne razmišljati o tome pola godine?

A sada najvažnije: cipele već regenerirane ili one nepotrebne popravke, temeljito očistite, riješite se pijeska
s potplata istrljamo tako da unutra nema ništa i nanesemo debeli sloj laka za cipele, ali ne poliramo ih! Tako pripremljene cipele gurnemo novinama i ravnomjerno ih rasporedimo po kutijama. U kutiju možemo staviti komad pamučnog brisa
s kap ili dvije esencijalna ulja. Miris možete odabrati po vlastitom nahođenju. Preporučujemo lavandu, gardeniju ili sandalovinu.

Ako imate problema s neugodnim mirisom, najbolje će biti staviti stare čarape (ne mogu biti rupe) s nekoliko žlica sode bikarbone i stavite ih u cipele prije nego što ih napunite novinama. Soda upija loše mirise i dezinficira. Vaše će cipele biti kao nove!

Kad su sve cipele još uvijek u ormaru i padaju u proljetni san, vrijedi razmisliti da li nam u nadolazećoj zimskoj sezoni neće trebati nove cipele. Ako je to slučaj, vrijedi pregledati prodajne ponude! 

Ne zaboravite da će vam njegovane cipele bolje služiti i trajati duže!