Kako očistiti cipele od ekološke kože? Njega eko kože


Cipele izrađene od ekološke kože po teksturi i izgledu znatno nalikuju prirodnoj koži. Na prvi pogled ne vidimo veliku razliku. Ekološka koža je poliesterski materijal, dodatno obložen polivinil kloridom, a zatim podvrgnut raznim kemijskim procesima. Kako očistiti cipele od ekološke kože? Sve o njezi eko kože.

Prednosti ekološke kože

Velika prednost ekološke kože je njezina cijena koja može biti čak nekoliko puta niža od prirodnih. Također je vrijedno naglasiti da ne morate ubijati životinje da biste dobili materijal. Međutim, to je materijal mnogo niže kvalitete, s većom sklonošću bilo kakvoj vrsti oštećenja i modrica. Cirkulacija zraka i propusnost vlage također su značajno smanjeni, što znači udobnost korištenja obuće.

Dakle, ako cipele mijenjate prilično često, potreban vam je samo model za određene prigode, a ne želite potrošiti previše na kupnju cipela, razmislite o kupnji cipela od eko kože.

Kako se brinuti o ekološkim kožnim cipelama kako bi mogle služiti što dulje?

1. Odgovarajuća impregnacija

Kada kupujete cipele od ekološke kože, ne zaboravite kupiti posebne pripravke namijenjene ovoj vrsti materijala. U trgovinama cipela lako možete pronaći sve vrste lakova, sprejeva ili krema koji ne samo da će zaštititi vaše cipele od vanjskih čimbenika, već će i dati sjaj, osvježiti boju i pravilno očistiti površinu cipela.

Pažnja! Ne zaboravite koristiti impregnaciju neposredno prije prvog nanošenja, a zatim je nanosite u redovitim intervalima, svakih nekoliko dana.

Prilikom odabira impregnacije obratite pozornost na to je li namijenjena uporabi na ekološkoj koži. U protivnom možete oštetiti strukturu materijala. Također je vrijedno pažljivo prilagoditi boju preparata nijansi cipela. Ako niste sigurni, prvo upotrijebite impregnaciju na maloj, nevidljivoj površini ili odaberite bezbojni pripravak koji će pristajati bilo kojoj boji.

2. Izbjegavajte četke s tvrdim čekinjama

Trljanje pretvrdom četkom može oštetiti materijal. Ekološka koža mnogo je tanja i nježnija od prirodne kože.

Čišćenjem možete ukloniti prašinu i osušeno blato (potrebne su mekane čekinje) trljanjem materijala. Ozbiljnija prljavština može se ukloniti vlažnom spužvom ili krpom.

Savjet. Ako ste odsutni od kuće, koristite dječje maramice za čišćenje male prljavštine!

Ako navedene metode ne pomognu, bit će potrebno koristiti posebne pripravke namijenjene čišćenju eko kože. Ne zaboravite nanositi sredstvo ravnomjerno i u skladu s preporukama proizvođača.

3. Redovito uklanjajte svu prljavštinu

Pokušajte to činiti redovito i pažljivo, jer će se zanemarene cipele s vremenom sve teže riješiti neželjene prljavštine i ružnih mrlja. Ovo pravilo posebno je važno u jesenskom i zimskom razdoblju, kada vrijedi obrisati cipele nakon svake uporabe kako bi se spriječilo nepovratno oštećenje materijala.

Pravilna njega omogućit će cipelama da dulje zadrže izvorni izgled i oblik. Cipele će biti manje sklone bilo kakvim oštećenjima, ali će također postati otpornije na onečišćenje.

4. Nikada ne perite cipele od eko kože u perilici rublja

Ni pod kojim uvjetima ne čistite cipele u perilici ručno ili ručno, dok ste potpuno potopljeni u vodi!

Ako vam cipele postanu pretjerano mokre (npr. Po kišnom vremenu), ostavite ih da se potpuno osuše na suhom, prozračenom mjestu, ali ne u izravnom dodiru s intenzivnim izvorom topline, poput vrućeg grijača ili izravnog sunčevog svjetla.

Prebrzo sušenje često dovodi do pucanja i deformacije materijala, zbog čega cipele gube šarm i prirodan izgled.

5. Lijepljenje nije potrebno

Za razliku od čišćenja prirodne kože, u slučaju cipela od eko kože, ovaj korak možemo preskočiti. Zbog drugačije strukture, eko koža ne upija tvari sadržane u lakovima za cipele, a njihova uporaba može dovesti do neuglednih mrlja, promjene boje pa čak i oštećenja materijala.

Redovito čišćenje i impregnacija proizvodima namijenjenim eko ​​koži dovoljno je za održavanje cipela u dobrom stanju.

Cipele od ekološke kože stoga su izvrstan izbor koji vam omogućuje da uštedite mnogo novca. Uz pravilnu njegu i pridržavanje nekoliko važnih pravila, moguće je dugo koristiti cipele od eko kože bez ikakvih problema.