Kako dezinficirati cipele? Učinkovita dezinfekcija cipela


Dezinfekcija cipela je aktivnost koja je ključna za naše zdravlje i dobrobit. Treba ga provoditi sustavno, međutim, neke situacije prisiljavaju na intenziviranje aktivnosti dezinfekcije. Koje su to situacije? Kako dezinficirati cipele tako da budu sigurne u svakodnevnoj upotrebi i kako to učiniti učinkovito? Današnji članak govori o dezinfekciji vaših cipela.

Zašto je vrijedno dezinficirati cipele?

Dezinfekcija cipela ima za cilj osvježenje, uklanjanje neugodnih mirisa, ali prije svega uklanjanje nakupljanja unutar njih bakterije i gljivice.

Gore opisani čimbenici uzrokovani su, među ostalim, prekomjernim znojenjem stopala, ali i izlaganjem cipela čestim kontaktima s vodom i nedostatnim sušenjem cipela. Vlažno okruženje, u kombinaciji s visokom temperaturom unutar cipela, idealno je okruženje za razmnožavanje patogena. To pak lako dovodi do mnogih ozbiljnih bolesti stopala, poput mikoze koju je teško ukloniti.

Za dezinfekciju cipela zaduženi su i ljudi koji liječe gljivične bolesti stopala i pri kupnji rabljenih cipela. Sve popularnije rabljene trgovine izvrstan su način za kupnju vrijednih predmeta po atraktivnim cijenama, ali morate zapamtiti da dekontaminacija lumpex cipela čak je i nužnost.

Također se preporučuje redovita dezinfekcija za sportsku obuću i radnu obuću koja je u čestom kontaktu s znojenim nogama. Ne dopustite da vaše cipele postanu stanište patogenih bakterija i gljivica.

Kako dezinficirati cipele?

Svoje cipele možete učinkovito dezinficirati na nekoliko načina. Među njima ćete pronaći i profesionalne i kućne metode koje su dobra alternativa. Vrijedi ipak naglasiti da dezinfekciju obuće treba provoditi redovito, pa i svakodnevno, pa odaberite metodu koju će vam biti najlakše testirati. Ako si ne možete priuštiti svakodnevnu dezinfekciju, činite to što je češće moguće.

Profesionalne metode dezinfekcije obuće

  • Antibakterijski i antigljivični umetci. U trgovinama cipela lako možete pronaći uloške s ovim efektom. Štoviše, nije skup trošak pa se svakako isplati uložiti u dodatnu zaštitu za cipele i stopala. Ovaj proizvod savršeno neutralizira neugodne mirise koji prate razmnožavanje mikroorganizama, a sadrži i nanočestice srebra i silicijevog dioksida koji sprječavaju razvoj patogenih mikroorganizama. Antibakterijski jastučići dostupni su u mnogim zanimljivim varijantama mirisa, za još veći osjećaj svježine.

  • Priprema za dezinfekciju obuće. Još jedan specijalizirani proizvod koji je nezamjenjiv u dezinfekciji obuće. Pripravci dostupni u trgovinama pokazuju niz vrijednih svojstava, poput antibakterijskih i fungicidnih svojstava. Sredstva za dezinfekciju su obično u obliku aerosola, što čini primjenu vrlo jednostavnom.

Domaći načini dezinfekcije cipela

Uz gore navedene metode, pozornost zaslužuju i kućni lijekovi. Njihova prednost je dobra učinkovitost i ne treba trošiti dodatni novac. Štoviše, proizvodi koji se koriste za dezinfekciju široko su dostupni u gotovo svakom domu.

  • Denaturirani alkohol ili alkohol. Jedna od najpopularnijih i najučinkovitijih metoda. Natopite krpu odabranom tekućinom, a zatim dobro obrišite unutrašnjost cipele. Kako biste pojačali učinak, natopljenu krpu možete ostaviti u cipeli nekoliko sati.

  • Soda bikarbona. Proizvod dostupan u svakom kućanstvu koji se može koristiti za čišćenje i dezinfekciju obuće. U cipelu uspite sodu bikarbonu i ostavite nekoliko sati ili preko noći, a zatim pažljivo uklonite prah. Soda bikarbona ima dezinfekcijsko djelovanje pa je odlična za uklanjanje neugodnih mirisa i zaustavljanje razvoja mikroorganizama. 

  • Formalin. Pripravak vrlo intenzivne arome i jakih dezinfekcijskih svojstava. Kao i u slučaju špiritusa ili denaturiranog alkohola, trebali biste tekućinom natopiti komad tkanine, obrisati unutrašnjost cipele i ostaviti nekoliko sati.

  • Smrzavanje cipela. Sigurna i često korištena metoda koja zamrzava bakterije. Cipele stavite u plastičnu vrećicu, a zatim ih spremite u zamrzivač preko noći.

Prva pomisao kada trebate osvježiti cipele je oprati ih u perilici. Naravno, ovo je jedan od preporučenih načina, ali prije nego što cipele bacite u bubanj, morate znati da prvo – ne može se sve obuća prati u stroju, a drugo – pranje neće biti dovoljno za spore lišaja. Osim toga, tijekom pranja mogu ostati unutar perilice, a zatim se prenijeti na odjeću.

Sve u svemu, pranje cipela u perilici će ukloniti manje mrlje i prljavštinu. Ako vam je, pak, cilj dezinficirati cipele, puno bolje i sigurnije rješenje bit će korištenje metoda predstavljenih u gornjem članku.