Držite se od cipela? Imamo način!


Nove cipele koje ste tako dugo nosili savršeno su pristajale vašem pomno odabranom outfitu za dugoočekivano vjenčanje vaše prijateljice, ali ostavile su bolan trag ogrebotina na vašim petama? Glavu gore! Ne morate ulagati u još jedan par za drugu priliku. Postoji mnogo učinkovitih načina za sprječavanje trenja u budućnosti.

Zašto mi se cipele trnu?

Obično problem abrazija počinje prilično neprimjetno. Peta postaje lagano crvena i osjećate laganu nelagodu tijekom hodanja. Svakim sljedećim korakom crvenilo se počinje pretvarati u ranu, koja ne samo da izgleda neugledno, već uzrokuje i bol koja otežava daljnje kretanje.

Pitate se zašto vam cipele trljaju? Ovaj problem pogađa i žene i muškarce koji nose neprikladnu obuću. To se ne odnosi samo na premale cipele, već i na one prevelike. 

Drugi uzrok trenja može biti prekomjerno znojenje stopala ili pogrešna duljina čarapa koje tijekom dana skliznu stvarajući dodatne mogućnosti za bolne žuljeve.  

Zanimljivo je da u nekim slučajevima abrazije mogu biti uzrokovane posturalnim defektima i drugim ortopedskim problemima. U takvoj situaciji vrijedi konzultirati ovaj problem sa stručnjakom koji će provesti odgovarajuće metode liječenja.

Bez obzira što je uzrokovalo ovaj problem, za njega postoji rješenje. Pročitajte kako biste vidjeli kako.

Bolje spriječiti nego liječiti

Prema načelu, bolje spriječiti nego liječiti, vrijedi se unaprijed zaštititi od ogrebotina. To možete učiniti dok kupujete cipele. Sve što trebate učiniti je odabrati obuću od kvalitetnih materijala, poput kože. Pitate li se što još možete učiniti protiv žuljeva? Provjerite naš popis najučinkovitijih načina!

Prvo odaberite pravu veličinu cipela

Posebnu pozornost svakako obratite na odabir veličine. I tijesne i labave cipele mogu izazvati rane u području pete. 

Drugo, ne nosite nove cipele za duge šetnje

Ako imate posla s novim dodatkom, nemojte ga odmah nositi za duge šetnje. Ne zaboravite da su nove cipele obično krute i treba im vremena da se prilagode obliku vašeg stopala. Pokušajte hodati oko svojih cipela kod kuće, pazeći da vam bude udobno čim krenete na put.

Treće, pružite sloj zaštite svojim petama

Kada želite biti dodatno sigurni da vam nove cipele neće trljati pete, pobrinite se za zaštitni sloj. Na primjer, možete uložiti u štikle s gelom ili silikonom. To je relativno jeftin proizvod koji će značajno smanjiti rizik od žuljeva i ogrebotina. Ako ne možete kupiti potpeticu, možete nositi debele čarape kako biste spriječili trenje.

U drogerijama i ljekarnama dostupni su i posebni proizvodi protiv trenja. U tu svrhu savršeni su i dezodoransi namijenjeni osobama s problemom prekomjernog znojenja stopala. Jednako učinkovita metoda je korištenje dječjeg talka. Ove vrste proizvoda će apsorbirati vlagu, čime se smanjuje rizik od stvaranja mjehura.

Ni u kojem slučaju ne smijete nositi cipele na mokre noge. To je čest problem pogotovo ljeti, kada mnogi odmah nakon izlaska iz vode odluče obuti japanke ili japanke. Prije obuvanja stopala temeljito osušite ručnikom, vodeći računa i o razmaku između prstiju.

Kako učinkovito rastegnuti cipele?

U većini slučajeva rješenje problema habanja cipela je njihovo istezanje. Odvajanje obuće učinit će obuću fleksibilnijom te će se samim time prilagoditi vašim stopalima, pružajući im udobnost koju zaslužuju.

Ako se bavite cipelama od antilopa ili kože, možete koristiti toplinu, što će utjecati na plastičnost cipela. Za to će vam trebati sušilo za kosu i par debelih čarapa. Prvo obujte čarape, a zatim pustite sušilicu na relativno topao zrak, držeći je na sigurnoj udaljenosti od cipele. Kada se materijal zagrije, postat će fleksibilniji i učinkovitije se prilagoditi specifičnostima Vašeg stopala. Zatim hodajte u cipelama dok se potpuno ne ohlade. Ponavljajte ovaj postupak dok vam ne bude što je moguće ugodnije.

Što učiniti kada se cipele pohabaju?

Imajući na umu da je upozorenje uvijek osigurano, kada u dužu šetnju idete u novim cipelama, svakako ponesite flastere, dezinficijens i po mogućnosti rezervni par udobnih cipela. 

Ako tijekom šetnje osjetite trljanje cipela, svakako stanite, izujte ih i procijenite situaciju. U nekim slučajevima bit će potrebno dezinficirati ranu. Ako se morate nastaviti kretati, stavite flaster kako se bolne ogrebotine ne bi pogoršale. Ipak, nemojte ga zaboraviti skinuti kada se vratite kući. Tako će vaša koža moći slobodno disati, a rana će zacijeliti mnogo brže.

Sigurni smo da će vam naši savjeti pomoći da se nosite s problemom abrazivnih cipela i od sada će vam svaka šetnja biti čisti užitak.