Cipele biramo za znojne noge


Pretjerano znojenje stopala je čest problem koji zagorčava život mnogim ljudima, bez obzira na spol. Srećom, postoji mnogo dokazanih načina za učinkovito rješavanje problema. Jedan od njih nosi pravu obuću. Provjerite na što trebate paziti kada tražite cipele koje će vam pomoći da se riješite neugodnog mirisa.

Učinkoviti lijekovi za znojenje nogu

Noge vam se pretjerano znoje, a od neočekivanog poziva na kavu kod prijatelja naježite se pri pomisli da morate izuti cipele? Opustiti! Postoji mnogo dokazanih načina za učinkovito rješavanje problema prekomjernog znojenja stopala. Za kućne lijekove koji će vam dati najbolje rezultate, pogledajte ovaj vodič.

No, često ni to nije dovoljno ako nosite krivu obuću. Neki materijali jednostavno pojačavaju neugodan miris, pa ih je bolje izbjegavati.

Koje cipele izbjegavati kako biste spriječili neugodne mirise?

Stopala, u usporedbi s ostatkom tijela, sadrže najviše žlijezda znojnica po centimetru. Točnije, na svakoj ih je oko 125.000! Nije ni čudo što se ovaj dio tijela pojačano znoji, pogotovo ako vas svaki dan više sati prati neprikladna obuća.

Gumene galoše, plastične balerinke ili tenisice od plastike savršeno su okruženje za stvaranje neugodnih mirisa. Ako iz nekog razloga morate nositi ovakvu obuću, svakako kupite upijajuće ili dezodorirajuće uloške koji će učinkovito ukloniti vlagu i spriječiti prekomjerno znojenje.

Osim odgovarajućeg odabira materijala od kojeg je obuća izrađena, pripazite i na to da veličina bude dobro prilagođena te da stopalima daje dovoljno prostora za disanje. Preuske cipele stvaraju pritisak na nožne prste, zbog čega se vaša stopala više znoje. Drugim riječima, ako su vam nožni prsti zgnječeni unutar cipela, protok zraka u ovu zonu će se osjetno smanjiti, istovremeno povećavajući temperaturu. Ne želite napraviti parnu saunu unutar svojih cipela, zar ne?

Koje cipele su najbolje za znojna stopala?

Sada kada znate koje je cipele najbolje izbjegavati kako biste spriječili razmnožavanje bakterija, vrijeme je da saznate koje su cipele najbolje za znojna stopala.

Kada tražite novi par cipela, svakako koristite prozračne materijale koji ne blokiraju cirkulaciju zraka. Jedan od najočitijih izbora je prirodna koža koja svakako pokazuje navedena svojstva. Savršeno će poslužiti i drugi prirodni materijali, poput antilopa, nubuka ili platna, koji će vam pružiti osjećaj svježine bez obzira na vaše planove. 

No, svjesni smo da cipele od kože ili antilopa sigurno neće položiti ispit u teretani, a tu vjerojatno najviše imate problema s prekomjernim znojenjem stopala. Kako biste to spriječili, odaberite posebno dizajnirane membrane i mrežice koje su izrađene prema tehnologiji koja regulira temperaturu stopala. 

Zahvaljujući tome - bilo da ste na poslu ili na treningu - ostat ćete udobni i svježi tijekom dana i moći ćete obavljati svoje obveze bez da vas neugodni mirisi ometaju.   

Na što još obratiti pozornost?

Kako vam noge ne bi smrdjele kad izujete cipele, u nastavku morate imati na umu tri stvari. 

Prvo, čarape

Nošenje pravih cipela s pogrešnim čarapama može biti kontraproduktivno i izazvati pretjerano znojenje nogu. Izbjegavajte čarape od sintetičkih tkanina koje mogu otežati ili čak onemogućiti uklanjanje vlage. Osim prirodnih materijala, poput pamuka ili bambusa, možete kupiti posebne čarape za sportaše, koje zahvaljujući dodatnim, malim rupicama, osiguravaju pravilnu ventilaciju i učinkovito uklanjaju vlagu, minimalizirajući neugodne mirise.

Učinkovito rješenje koje se preporučuje osobama koje se bore s prekomjernim znojenjem stopala je nošenje rezervnih čarapa. Možete ih držati u ruksaku, torbici ili u ladici na poslu kako biste odmah osvježili stopala kada osjetite da su jednostavno mokra. 

Drugo, nosite promjenu obuće

Bez obzira na godišnje doba, vaša bi kolekcija trebala sadržavati barem dva para cipela za svako godišnje doba. Izbjegavajte nositi iste cipele svaki dan. Uzmite pauzu od najmanje jedan dan prije ponovnog nošenja cipela kako bi se cipele potpuno osušile. Na taj način ćete biti sigurni da nećete stvoriti idealno okruženje za razmnožavanje bakterija i stvaranje neugodnih mirisa.

Treće, prema tome odaberite uloške

Posljednji, ali ne manje važan aspekt koji pogoduje svježini stopala su umeci za cipele. Odaberite one od prirodne kože ili se odlučite za tehnologije namijenjene prekomjernom znojenju. Više o tome možete pročitati u našem vodilica za uložak.

Loš miris nije sve!

Upamtite da loš miris nije sve što možete očekivati ​​od nošenja krivih cipela. Odabir sintetičkih, neprozračnih tkanina u kombinaciji s uskom veličinom nije samo krivac neugodnih mirisa, već i drugih problema poput gljivica na noktima ili tzv. altetsko stopalo. Srećom, slijedeći naše savjete moći ćete izbjeći ove neugodnosti.