Biramo cipele za zimsku ekspediciju u planine


Izlet u planine izvrsna je prilika za aktivno provođenje vremena s najdražima. Ipak, vrijedi nabaviti pravu obuću kako biste izbjegli razočaranje. Ne dopustite da vam bolne ogrebotine, gornjište koje curi i promrzli prsti osujete planove za ugodan odmor. Provjerite koja će vam obuća biti prikladna za planinarenje zimi.

Na što paziti pri odabiru zimskih čizama za planine?

Zimska šetnja planinama nedvojbeno ima svoju čar. Pogled na snježne vrhove ostavlja bez daha, društvo obitelji ili prijatelja razveseli, a vrijeme provedeno na otvorenom daje energiju za djelovanje. Ne želite li da vam išta pokvari raspoloženje na planinskom izletu, svakako nosite udobnu odjeću i prikladnu obuću.

Imajte na umu da zbog neprikladne obuće ne samo da možete imati bolne kurje oči ili prehlade kada su vam stopala potpuno natopljena snijegom, već i značajno utjecati na vašu sigurnost. 

Na tržištu postoji toliko mnogo modela obuće za planinarenje da je pravi izbor pravi izazov. Srećom, postoji nekoliko aspekata koje treba uzeti u obzir kada ih kupujete. Pokrili smo ih u ovom članku.

Najprije neka vam stopala budu topla

Zimsko vrijeme se posebno osjeća u planinama. Bez obzira planirate li se penjati na vrhove ili se samo s pitomih brežuljaka diviti čarima okolne prirode, morate se pripremiti na niske temperature.

Termo rublje i topla kapa nisu sve što se isplati kupiti. Jednako je važno da cipele budu dobro izolirane, kako ne biste morali nositi nekoliko pari vunenih čarapa koje mogu uzrokovati ogrebotine.

Drugo, ukrutite skočni zglob i osigurajte trakciju

Vrlo je važno ukrutiti skočni zglob kako biste osigurali svoju sigurnost prilikom penjanja po snijegom prekrivenom terenu. Da biste to učinili, čvrsto zavežite vezice i odaberite visoke cipele. Zahvaljujući tome, dodatno ćete se zaštititi od ulaska snijega u cipelu.

Dobre planinarske cipele za zimu također bi vam trebale osigurati prianjanje i trakciju. Snježna i ledena područja zahtijevaju pravilno postavljen potplat kako biste bili sigurni.

Treće, neka bude vodootporan

Također provjerite jesu li cipele vodootporne. Kad se nosite sa snijegom, možete u trenu smočiti noge, što ne samo da dovodi do prehlade, već može imati i značajan utjecaj na vašu sigurnost.

Kako biste to izbjegli, odaberite čizme za snijeg s vodonepropusnom membranom. Ako vam je planinarenje u planinama rijetkost, ne morate ulagati u vodootpornu obuću. Sprej za cipele s vodootpornim svojstvima bit će puno jeftinije rješenje zahvaljujući kojem ćete stvoriti trajnu zaštitnu barijeru, a snijeg koji se otapa zaustavit će se na površini gornjišta bez da se upije u materijal.

Četvrto, prilagodite veličinu

Vrijedi ostaviti malo prostora za prste, ali tek toliko da vam se peta ne miče dok hodate. Prilikom isprobavanja zimskih planinarskih čizama dobro je obuti čarape koje namjeravate nositi tijekom planinarenja.

Pitate se što učiniti kada niti jedna veličina ne odgovara savršeno? Ni u kojem slučaju ne pokušavajte na silu utrpati noge u premale cipele. Nošenje pretijesnih cipela može ograničiti protok krvi, što dovodi do smrzavanja stopala. Nadalje, imajte na umu da vaša stopala znaju oticati dok hodate. Iz tog razloga odaberite nešto veću veličinu i eliminirajte dodatni prostor unutar cipele debelim čarapama ili posebnim umetcima.

Pronađite odgovore na često postavljana pitanja

Kako bismo vam još lakše napravili izbor, sastavili smo popis često postavljanih pitanja o čizmama za snijeg.

Hoće li cipele od prirodnih ili sintetičkih materijala biti bolje za zimsko planinarenje?

Cipele od prirodnih materijala teže su od sintetičkih. Ako želite maksimalnu udobnost i želite izbjeći umor, odaberite obuću od umjetnih materijala. Međutim, provjerite ispunjavaju li sve zahtjeve koje smo naveli u ovom vodiču.

Koliko duge trebaju biti zimske planinarske cipele?

Najudobnije zimske cipele za planinarenje trebale bi biti iznad gležnja. Na taj način ne samo da će vas zaštititi i spriječiti uganuće gležnja, već i spriječiti ulazak snijega u cipelu.

Mogu li nositi obične planinarske cipele za zimsko planinarenje?

Ako su vaše cipele za planinarenje vodootporne i imaju odgovarajuću izolaciju, za to nema većih kontraindikacija. Inače mogu upiti vodu i uzrokovati nelagodu, au ekstremnim slučajevima čak i promrzline stopala.

Kako izbjeći žuljeve tijekom planinarenja zimi?

Prije nego što krenete na planinski izlet, provjerite jesu li vam cipele dovoljno raspoređene. Nosite ih po kući dok obavljate svoje dnevne aktivnosti ili upotrijebite provjerene metode istezanja pretijesnih cipela o kojima smo govorili u ovaj članak.