Biramo cipele za vrt. Provjerite na što je vrijedno pažnje


Stiže nam proljeće, a vi ste sve voljniji izaći na svjež zrak? Jedva čekate vidjeti kako rascvjetano cvijeće konačno uživa u oku nakon izlaska u vrt? Savršeno poznajemo ovaj osjećaj! Kako bi vrijeme provedeno u vrtu bilo što ugodnije, vrijedi nabaviti odgovarajuću obuću. Predlažemo na što treba obratiti pozornost pri kupnji vrtnih cipela.

Proljeće o to si ti!

Svi znakovi na nebu govore da dolazi proljeće! Napokon ćete moći provoditi vrijeme onako kako vam se najviše sviđa - opuštajući se u vrtu. Bez obzira na to je li vaša omiljena aktivnost sadnja cvijeća ili čitanje knjiga u prirodi koja vas okružuje, svakako vam je stalo do maksimalne udobnosti. 

Kako bi vrijeme provedeno u vrtu bilo još ugodnije, vrijedi nabaviti odgovarajuće cipele. Pitate se na koje aspekte trebate obratiti pozornost pri kupnji obuće za vrt? Došli ste na pravo mjesto! U našem vodiču pronaći ćete provjerene savjete. Raditi!

Koje su cipele prikladne za rad u vrtu?

Za mnoge ljude vrtlarstvo je hobi koji pruža maksimalno opuštanje. Međutim, valja zapamtiti da je rad u vrtu prilično fizički zahtjevan. Saginjanje, klečanje i dugotrajno stajanje može učiniti da vam tijelo konačno odbije poslušnost, a san o bajkovitom vrtu punom raznobojnog cvijeća rasprsnut će se poput mjehura od sapunice. 

Ne želite li da vas prate nesnosni bolovi u stopalima, pobrinite se da vam obuća za vrt bude što udobnija. Čitajte dalje kako biste saznali kako se pobrinuti za svoju udobnost.

Prava veličina je bitna

Želite li da vam vrijeme provedeno u vrtu bude što ugodnije, svakako nosite udobnu obuću. Provjerite odgovara li veličina savršeno. Prilikom odabira obuće za vrt nemojte pristajati na kompromise! Preuske, kao i preširoke cipele brzo će vam zadati muku i završiti na dnu ormara. 

Kako biste izbjegli bacanje novca, pobrinite se da vam savršeno pristaje i po duljini i po širini. Odaberite obuću za vrt u kojoj će vam prsti imati dovoljno mjesta, a pete vam neće stršati. Sve provjerene savjete o odabiru cipela s obzirom na veličinu možete pronaći u ovaj članak.

Zaštita stopala ključ je uspjeha

Nakon što znate koju veličinu vrtnih cipela odabrati, provjerite je li vanjski premaz koji ih pokriva dovoljno izdržljiv. Zahvaljujući tome, vaša stopala će imati odgovarajuću zaštitu ne samo od vremenskih nepogoda, već i od mogućeg klizanja vrtnog alata iz ruku. 

Osim zaštite izvana, obratite pozornost i na karakteristike unutrašnjosti cipele. Uložak neka bude od mekanog materijala koji će ublažiti vaša stopala tijekom rada u vrtu. A kad smo već kod uloška, ​​ne zaboravite da on treba biti od prirodnih materijala. To će vam omogućiti da izbjegnete problem prekomjernog znojenja stopala.

Potplat je važan

Iako se čini da potplati vrtnih cipela nisu toliko bitni, dopustite nam da vam dokažemo da niste u pravu. Kada radite u mokrim ili čak blatnim uvjetima, vjerojatnost klizanja se znatno povećava. 

Ako brinete o vlastitoj sigurnosti, odaberite potplate od protukliznih materijala, npr. gume. Zahvaljujući tome, vaše prianjanje na podlogu će se povećati i izbjeći ćete bolne padove.

Jednostavan za održavanje

Još jedna značajka koju vrtne cipele trebaju zadovoljiti je lakoća održavanja. Birajte obuću od materijala koji se mogu brzo obrisati ili oprati crijevom za vodu kada se na njoj pojavi prljavština. Izbjegavajte svijetli tekstil na gornjištu koji će se brzo zaprljati, a čišćenje će biti pravo čudo. 

U idealnom slučaju, vaše vrtne cipele će imati uloške koji se mogu izvaditi. Zahvaljujući tome, nakon dugog dana "prljavog" rada u vrtu, lako ih možete osvježiti.

Brzo se oblači i skida

Također vrijedi paziti da obuvanje i izuvanje cipela za vrt ne oduzima puno vremena. Cipele na vezanje vjerojatno neće biti vaš saveznik. Radije se odlučite za natikače koje možete brzo skinuti kada kroz prozor primijetite da se krumpir koji se kuha za večeru odjednom počeo kuhati.

Na što još treba obratiti pozornost pri kupnji vrtne obuće?

Nakon obilnih padalina ili zalijevanja cvijeća ili trave, izlazak u vrt često završi s namočenim čarapama. Kako biste to spriječili, odaberite cipele od vodootpornih materijala.

Neki vrtlari koriste namjenske kemikalije kako bi se riješili štetnika. U tom slučaju pobrinite se da vaša stopala budu maksimalno zaštićena od njihovog udara. Sve vrste rupa na potplatu ili gornjištu mogu biti katastrofalne. Iz tog razloga, čim primijetite ovakvu vrstu oštećenja, svoje vrtne cipele svakako zamijenite novima.

Vidite kako je lako?

Bilo da ste strastveni vrtlar ili samo uživate u prirodi oko sebe, vrlo je važno imati udoban par vrtnih cipela. Vjerujemo da će vam naši savjeti pomoći da napravite pravi izbor.