Biramo cipele za starije osobe. Provjerite na što treba obratiti pozornost


Bez obzira jeste li manje ili više aktivni senior, pravilno odabrana obuća temelj je vaše sigurnosti. Štoviše, nošenje pogrešnih cipela čini kretanje neudobnim, zbog čega mnoge starije osobe odustaju od hodanja koje je korisno za njihovu dobrobit. Provjerite kako to spriječiti i kako odabrati cipele za stariju osobu.

Aktivan u bilo kojoj dobi

Redovito hodanje pomaže u održavanju vitalnosti i poboljšanju ravnoteže. Štoviše, znanstvenici su dokazali da redovite šetnje uvelike mogu spriječiti ozbiljne bolesti s kojima se starije osobe često bore - dijabetes, hipertenziju i slabost kostiju.

Međutim, nošenje krivih cipela čini hodanje neudobnim. Zbog toga mnogi stariji ljudi odustaju od hodanja i odlučuju svoje vrijeme provoditi pasivnije. Ovo je velika greška! Uostalom, više ili manje žustro marširanje donosi mnoge prednosti.

Ne želite li da vas neudobna obuća spriječi u ovakvom obliku aktivnosti, svakako provjerite na koje karakteristike trebate paziti pri odabiru obuće za starije osobe.

Na što paziti pri kupnji seniorskih cipela?

Postoji nekoliko aspekata na koje morate obratiti posebnu pozornost kada kupujete cipele za starije osobe. Sve smo ih okupili na jednom mjestu kako bismo vam olakšali izbor. 

Debeli potplat za maksimalnu potporu

S godinama se gubi tkivo u stopalima. Zbog toga može doći do jačeg pritiska pete na tlo i čak do bolnih tegoba, npr. petnog trna. 

Kako biste spriječili razvoj neugodnih bolesti, odaberite cipele s debelim (ali ne krutim) potplatom. Zahvaljujući tome vaša će stopala dobiti maksimalnu potporu tijekom kretanja, a osjećat ćete se ugodno i pri duljim šetnjama. 

Također pripazite da potplat cipela bude izrađen od protukliznih materijala, poput gume, čime ćete izbjeći gubitak ravnoteže i neugodne posljedice povezane s tim.

Međutim, zapamtite da se potplat s vremenom može istrošiti. Iz tog razloga ne zaboravite zamijeniti cipele novima čim primijetite da se guma istrošila. 

Amortizacija za sigurnost

Još jedan važan čimbenik na koji vrijedi obratiti pozornost kod obuće za starije osobe je amortizacija. Stabilizirajuća obuća lako će se prilagoditi pokretima vaših stopala tijekom hodanja, a ujedno će zaštititi vaše gležnjeve od ozljeda.   

Ako vam je stalo do dodatne podrške, u cipele možete staviti posebne uloške namijenjene starijima. Na tržištu postoje i silikonski ulošci s nitnama koji smanjuju umor pri hodu.

Savršeno pristaje za udobnu upotrebu

Jednako je važno da cipele za starije osobe savršeno pristaju. Upravo ovaj čimbenik najviše utječe na udobnost korištenja.

Temi postavljanja cipela posvetili smo poseban članak koji ćete pronaći ovdje. Zapamtite da ne isprobavate cipele ujutro. Zbog oticanja stopala i gležnjeva tijekom dana, najbolje ga je raditi u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima. 

Također, svakako isprobajte novu obuću sa svime što planirate nositi uz nju - npr. ortopedske uloške. 

Lako se oblači i skida za neovisnost

Osobe starije životne dobi koje imaju problem sa savijanjem posebnu pozornost trebaju obratiti na lakoću obuvanja i izuvanja obuće. Kako biste podržali vlastitu neovisnost, kao i kako biste osigurali sigurnost, bolje je izbjegavati cipele s vezicama.

Statistika je jasna - odpetljana vezica jedan je od najčešćih uzroka padova! Kako biste to spriječili, obujte cipele s čičak kopčama. Zahvaljujući tome, možete lako prilagoditi širinu unutar stopala i osigurati maksimalnu udobnost.

Čuvajte se ovih modela!

Zbog vlastite sigurnosti, starije osobe trebale bi se suzdržati od nošenja određenih modela obuće. Pitate se što izbjegavati? mi predlažemo!

Visoke potpetice mogu pridonijeti nestabilnosti gležnjeva i, kao rezultat toga, povećati rizik od spoticanja. Zbog nedostatka dovoljnog kontakta s tlom, neće vam moći pružiti dovoljnu razinu sigurnosti.

Osim visokih peta, izbjegavajte nošenje japanki i otvorenih cipela koje također negativno utječu na ravnotežu. Nerazvijena peta također može uzrokovati probleme sa stabilnošću. 

Pripazite i na preusku obuću čije nošenje može uzrokovati mnoge bolne tegobe poput kurjeg oka, kurjeg oka ili žuljeva. Neprikladne cipele, bilo premale ili prevelike, otežavaju održavanje ravnoteže.

Ne podcjenjujte važnost dobrog para cipela za starije osobe!

Kao što vidite, važnost dobrog para cipela za starije osobe je ogromna. Uostalom, pravilno odabrana obuća ključan je element za vašu sigurnost. Neki čak kažu da je pravilno pristajanje u ovom području prvi korak u smanjenju rizika od pada.

Srećom, već znate na što točno vrijedi obratiti pozornost pri odabiru cipela. Ako se pitate gdje pronaći najbolje modele po super cijenama, svakako pogledajte naše online trgovina.