7 praktičnih načina za njegu bijelih cipela


Bijele cipele su univerzalne i pristaju gotovo svemu. Iz tog razloga ih vole i žene i muškarci. Jedina mana im je tempo kojim se vole prljati. Srećom, poznajemo provjerene metode koje će vašim omiljenim cipelama u trenu vratiti bjelinu.

# 1 Osigurajte svoje nove cipele

Po principu “bolje spriječiti nego liječiti” vrijedi zaštititi nove, bijele cipele prije prvog nošenja. Prije nego što razmislite o izlasku van, impregnirajte ih posebnim sredstvom koje će pružiti učinkovitu zaštitu od prljavštine.

Odaberite kvalitetnu impregnaciju koja će spriječiti upijanje mrlja. Najprikladnije rješenje je korištenje tekućine za prskanje. Ovaj oblik je savršen za cipele od materijala i platna. Zauzvrat, za cipele od mekane kože bolji će izbor biti proizvodi koji se nanose krpom, kao što su paste za zube, kreme, pa čak i pčelinji vosak. Ne zaboravite redovito nanositi ovaj lijek na svoje bijele cipele.

Pažnja! Pobrinite se da sredstvo protiv mrlja dobro odgovara materijalu obuće. Pogrešan proizvod može biti kontraproduktivan!

# 2 Ne odgađajte

Imajte na umu da se mrlje i prljavština koje ostaju dugo vremena teže ukloniti. Ako primijetite blato ili drugu prljavštinu na svojim bijelim cipelama, riješite ih se što je prije moguće.

Prilikom izlaska iz kuće vrijedi imati sa sobom pakiranje vlažnih maramica koje će se brzo nositi s prljavštinom. Kod kuće možete koristiti spužvu s nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa.

# 3 Prljavštinu tretirajte točkasto

Nakon što vidite da vaše bijele cipele imaju malo prljavštine, nema potrebe da ih perete. Štapićem ili flomasterom nanesite zgodno sredstvo za uklanjanje mrlja. Tako ćete se brzo riješiti mrlja od blata ili trave i ponovno moći obući svoje omiljene cipele.

# 4 Kućni lijekovi

Jedan od provjerenih kućnih lijekova za neugledne mrlje je nanošenje ocat. Umočite čistu krpu ili spužvu u ocat, obrišite cipele i gledajte kako tragovi i ogrebotine brzo nestaju.

Ako imate masne mrlje na cipelama, možete se i vi pripremiti otopina tople vode i blagi šampon za bebe. Umočite čistu, vlažnu krpu u nju i očistite cipele.

U slučaju cipela od antilopa, savršeno će ukloniti prljavštinu Gumica za brisanje. Nemojte previše trljati mrlje kako se ne bi raširile po cijeloj cipeli. Ne zaboravite nakon čišćenja obrisati bijele cipele od antilopa posebnom četkom za ovaj materijal. Tako će im vratiti karakterističnu teksturu.

Ako se ne možete uzalud riješiti površinskih mrlja, upotrijebite ... lak za nokte! Odaberite bijelu boju i sakrijte ogrebotine na kožnim ili gumenim potplatima vaših omiljenih cipela.

# 5 Nanesite izbjeljivač

Izbjeljivač je također odličan za mrlje na bijelim cipelama. Međutim, nemojte ga nanositi izravno na cipele! Nerazrijeđeno izbjeljivač može ostaviti žute tragove.

Zbog toga je potrebno pripremiti otopinu. Pomiješajte jednu žličicu izbjeljivača s pet žličica vode. Pripremljenu smjesu nanesite spužvom ili krpom na prljava mjesta na bijelim cipelama. Također će biti korisna stara četkica za zube. Na taj način možete lako doći do teško dostupnih mjesta.

Nakon nanošenja izbjeljivača, svakako isperite cipele u toploj vodi.

# 6 Ne zaboravite svoje vezice

Čak i ako vaše cipele ponovno impresioniraju svojom netaknutom bjelinom, krajnji rezultat neće biti tako zadivljujući ako vaše vezice nisu tako čiste. Ne zaboravite ni pod kojim okolnostima ne prati cipele zajedno s vezicama. Na taj će se način početi nakupljati prljavština u području rupica od čipke, što neće izgledati baš estetski.

Možete ih očistiti ručno u pripremljenoj otopini izbjeljivača, octa ili dječjeg šampona. 

Alternativno rješenje je oprati ih bijelom odjećom. Kako biste spriječili izobličenja, koristite posebnu vrećicu za pranje rublja. Ako ga nemate, ništa nije izgubljeno! Jednako dobro će poslužiti i jastučnica.

# 7 Ubrzajte proces sušenja

Budući da su vam cipele ponovno snježno bijele, sigurno jedva čekate da ih ponovno obute. Najbolje je sušiti mokre cipele na svježem zraku.

Pažnja! Izbjegavajte izravan kontakt sa sunčevom svjetlošću. Zbog sunca gumeni potplati vaših cipela mogu požutjeti.

Kako biste ubrzali proces sušenja, preporučujemo da u cipele stavite stare novine ili papirnate ručnike. Na taj način će se višak vlage puno brže apsorbirati.

Ne zaboravite da ni u kojem slučaju ne stavljate bijele cipele u perilicu rublja. Čak je i najnježniji ciklus pranja previše rizičan i može požutjeti vaše cipele. Štoviše, perilica može oštetiti materijal cipela, pa čak i uzrokovati njihovo skupljanje. Najbolje je držati se provjerenih metoda i ručno čistiti svoje omiljene cipele. Sigurni smo da će vam metode o kojima se govori u ovom članku pomoći u tome!