7 kućnih lijekova za učinkovito uklanjanje neugodnih mirisa iz cipela


Neugodan miris cipela može jako smetati – ne samo vama, već i ljudima oko vas. Srećom, postoje mnogi kućni lijekovi koji olakšavaju da se jednom zauvijek riješite neugodnih mirisa. Započnimo!

Pronađite uzrok neugodnog mirisa

Sramite li se izuvati cipele pred drugima? Neugodan miris koji dolazi iz njihove unutrašnjosti zapravo smeta. Srećom, ne morate se rastati od njih jednom zauvijek i potrošiti novac na novi par. Postoje mnogi učinkoviti kućni lijekovi koji vam mogu pomoći da se u tren oka riješite neugodnih mirisa. 

Prije svega neka vam bude prioritet pronaći uzrok neugodnog mirisa. Možda se borite s nekom ozbiljnijom bolešću, npr. mikozom, koja zahtijeva konzultaciju s liječnikom i provođenje liječenja. Nakon što utvrdite uzrok neugodnog mirisa, možete nešto poduzeti.

# 1 Zamijenite umetke

Jedan od najučinkovitijih načina da osvježite cipele je zamjena uložaka. To je relativno jeftino rješenje koje će vam u većini slučajeva omogućiti da se u tren oka riješite ovog neugodnog problema.

Ako ste nedavno zamijenili svoje umetke za uši, samo ih temeljito očistite toplom vodom i sapunicom te četkom ili spužvicom. Ne zaboravite ih pustiti da se potpuno osuše prije nego što ih vratite u cipele. Inače ćete stvoriti savršeno okruženje za razvoj bakterija, pa čak i plijesni.

# 2 Prozračite cipele

Ako vam cipele smrde, možda će biti dovoljno prozračiti ih.

U tu svrhu možete ih staviti s otvorenim prozorom nekoliko ili nekoliko sati. Dugotrajan udah svježeg zraka zaustavit će vašu obuću od širenja neugodnih mirisa, a vi ćete ponovno moći uživati ​​u njezinoj svježini i savršenom izgledu.

# 3 Koristite sprej za dezinfekciju

Kako biste osvježili cipele, dobro ih je dezinficirati. U eri koronavirusa u trgovinama su dostupni brojni proizvodi za dezinfekciju tijela i raznih površina.

Ako želite, takav pripravak možete pripremiti i sami. Sve što trebate učiniti je pomiješati alkohol s aloe vera gelom u omjeru 7:3 i gotovo je. 

Zatim sprejom pošpricajte unutrašnjost cipela i ostavite ih da se osuše – najbolje na svježem zraku – prije nego što ih ponovno obujete.

# 4 Operite cipele

Pranje cipela jedna je od najčešće korištenih metoda za njihovo osvježenje. Prije pranja uklonite vezice i uloške s unutarnje strane cipele. Ručno izribajte uloške toplom vodom i sapunicom, a bijele vezice izbijelite sredstvom za izbjeljivanje.

Ne zaboravite postaviti najnižu moguću temperaturu na perilici i dugi ciklus pranja i ispiranja. Ekstremna vrućina može smanjiti cipele za jednu veličinu ili oštetiti ljepilo.

Opranu obuću osušite na svježem zraku. Međutim, izbjegavajte ih ostavljati na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Kako biste spriječili deformacije i dodatno ubrzali sušenje, u cipele možete zalijepiti nekoliko listova novina smotanih u kuglice. Tako će se vlaga puno brže upiti. 

Upamtite, međutim, da se sve cipele ne mogu prati u perilici. U većini slučajeva ova će metoda dobro funkcionirati za cipele od materijala, platna i plastike, npr. tenisice ili japanke. Prije početka ovog postupka vrijedi se upoznati s preporukama proizvođača.

# 5 Temeljito osušite cipele

Ako je unutrašnjost vaših cipela mokra, morate ih potpuno osušiti prije nego što ih ponovno obujete. Bilo da je vlaga koju imate uzrokovana znojem, kišom ili pranjem rublja, riješiti je se ključno je za zaustavljanje stvaranja neugodnih mirisa. 

Kako biste ubrzali proces sušenja, napunite cipele suhim ručnicima ili naboranim novinama. Kao rezultat toga, vlaga će se brže apsorbirati.

# 6 Koristite sodu bikarbonu

Soda bikarbona je proizvod koji se može pronaći u gotovo svakom domu. Ne samo da pomaže u postizanju veće brzine pečenja ili omekšavanju rublja, već također savršeno uklanja neugodne mirise iz obuće. 

Stavite najmanje 1 žlicu sode bikarbone u cipelu. Zatim nježno nagnite cipelu naprijed-natrag tako da soda prođe po cijelom mjestu i prekrije cijelo stopalo. 

Upamtite da je sodi bikarboni potrebno vrijeme da bi bila učinkovita. Iz tog razloga, ovaj proces je najbolje provesti preko noći. Za to vrijeme soda će upiti neugodne mirise, pa čak i neutralizirati bakterije.

Ujutro pažljivo otresite ostatke sode s cipele i gotovi ste! Želite li biti dodatno sigurni da nakon izuvanja cipela nećete ostaviti bijele tragove na podu, možete upotrijebiti usisivač kako biste se riješili ostataka proizvoda.

# 7 Iskoristite zamrzivač

Topla, tamna mjesta idealni su uvjeti za razvoj bakterija. Ako ih želite ubiti i istovremeno spriječiti njihovo daljnje razmnožavanje, tretirajte bakterije termalnim šokom i... upotrijebite zamrzivač! 

Stavite cipele u plastičnu vrećicu i ostavite ih u zamrzivaču preko noći. Kada su vaše cipele promrzle i potpuno suhe, možete ih ponovno staviti na noge i ponovno uživati ​​u svježim cipelama.

Ako ste zabrinuti da bi vaše cipele mogle biti oštećene kao rezultat ovog postupka, zamrznite same uloške. Na taj način će vam dugo služiti.

Kao što vidite, uklanjanje neugodnih mirisa s obuće dječja je igra i ne zahtijeva nikakve posebne financijske izdatke. Iz tog razloga vrijedi ovaj postupak provoditi redovito, kako se nikada ne biste sramili izuvanja cipela kada vas netko neočekivano pozove u svoj dom.