10 zabavnih činjenica o cipelama koje niste znali!


Sigurno ne možete zamisliti svoj život bez cipela. Osim što štite vaša stopala i omogućuju vam jednostavno kretanje, omogućuju vam da izgledate izvrsno i osjećate se ugodno. Tijekom povijesti njihova se uporaba ponešto promijenila. Savršen primjer su štikle koje su u početku nosili... muškarci! Provjerite čime ćemo vas još iznenaditi!

Iznenađujući svijet cipela

Pitate se kako su izgledale prve cipele u povijesti? Ili možda želite znati priču iza tenisica koje volite? Zanimaju li vas šokantni rekordi? Želite li znati inspirativne zanimljivosti iz svijeta cipela?

Nisi mogao bolje! Prikupili smo najiznenađujuće činjenice o cipelama za koje vjerojatno niste imali pojma!

#1 Visoke pete rezervirane za... muškarce

Gotovo svaka žena u svojoj kolekciji ima par cipela na visoku petu. Savršeno pristaju uz haljine i suknje, dodaju seksipil i savršena su osnova za ženstven stil.

Zasigurno ćete se iznenaditi da su visoke potpetice u početku bile rezervirane samo za muškarce i služile su za ... osiguranje sigurnosti tijekom vožnje. Niska potpetica jednostavno je činila nogu stabilnijom u stremenu.

S vremenom se ovaj trend proširio među višom klasom, postavši predmet žudnje ne samo muškaraca, već i žena.

Zanimljivo, povjesničari su dokazali da je prva žena koja je nosila visoke potpetice bila Catherine de Medici – talijanska princeza koja je živjela u 15. stoljeću.

#2 Prve cipele ikada

Vratimo se još dalje u prošlost da pogledamo prve cipele ikada napravljene. Najstarija cipela koju su arheolozi pronašli datira iz otprilike 8.000 godina prije Krista! Bila je to sandala od kore cikasa, biljke slične palmi.

Međutim, arheolozi smatraju da su se cipele mogle koristiti i ranije. Ipak, materijali korišteni za njihovu izradu bili su toliko nestabilni da im se nepovratno izgubio trag.

#3 Wedges kao izum iz rata

Govoreći o povijesti, wedges su izumljeni tijekom Drugog svjetskog rata. Siromaštvo izazvano njime i nestašica u skladištima značili su da talijanski dizajner ni na koji način nije mogao nabaviti čelik za izradu pribadača.

Tada je Salvatore Ferragamo došao na briljantnu ideju da eksperimentira s ... plutom. Pričvrstio ga je na potplat ženske cipele, stvarajući prve klinove na svijetu.

#4 Od guma do... tenisica

Tenisice su nastale zahvaljujući izumu iz 1839. godine. Tada je američki proizvođač guma Charles Goodyear otkrio da zagrijana guma s dodatkom sumpora postaje elastična i izdržljiva. To je rezultiralo stvaranjem cipela s gumenim potplatom.

Zahvaljujući tome što je kretanje u njima bilo doista tiho, nazvane su "tenisice", što na engleskom znači šuljanje.

#5 Najskuplje tenisice na svijetu

2020. godine na jednoj od aukcija ponuditelj je oborio sve dosadašnje rekorde i osvojio par tenisica za... 560.000 američkih dolara! 

Što je najbolje od svega, cipele su se u početku procjenjivale na 100.000 do 150.000 dolara, ali originalne Air Jordan 1 koje je nosio sam Michael Jordan s potpisom košarkaške zvijezde postigle su mnogo više! 

Usporedbe radi, najskuplje cipele na svijetu prodane su za 660.000 dolara. Bio je to par rubin papuča koje je Judy Garland nosila u Čarobnjaku iz Oza.

#6 Neujednačena statistika

Jeste li znali da prosječan muškarac posjeduje 12 pari cipela? Usporedbe radi, kolekcija obuće jedne statističke žene broji čak 21 par.

#7 Zbirke ploča

Mislite li da vaša druga polovica ima previše cipela? Osim ako se parovi ne mogu izbrojati u tisućama, možete biti mirni!

Jedna od najdojmljivijih kolekcija pripada pop ikoni Céline Dione. Broj cipela koje posjeduje je blizu 10 000. Svoje blago zvijezda skladišti u posebnom skladištu u Las Vegasu.

Pažnja! Ovisnost o kupnji cipela pravi je problem. Ako ste upali u zamku šopingholizma, obratite se stručnjaku koji će vam pomoći u borbi protiv ovisnosti.

#8 Mali korak za muškarca…

Neil Armstrong, koji je sletio na Mjesec, slavno je rekao nakon susreta s njegovom površinom - "To je jedan mali korak za čovjeka, jedan veliki skok za čovječanstvo." Zanimljivo, cipele u kojima je sišao na Mjesec tamo su zauvijek ostale, i to nimalo slučajno! 

Obuća koju je legendarni astronaut ostavio na Mjesecu trebala je nadoknaditi dodatnu težinu kamenja s Mjeseca koje je Armstrong ponio sa sobom na Zemlju.

#9 Najveći broj cipela

Neki kažu da veličina nije bitna. Kada je riječ o cipelama, s ovom se tvrdnjom nikako ne možemo složiti. Robert Wadlow, najviši poznati čovjek u povijesti, vjerojatno je bio sličnog mišljenja.

Zbog akromegalije je bio visok 2,72 m, a cipele koje je nosio bile su veličine ... 71!

#10 Desno ili lijevo?

Prema nekim klincima, nije bitno ide li lijeva cipela na desnu nogu ili obrnuto. Proizvođači cipela prije 19. stoljeća bili su sličnog mišljenja. Cipele stvorene u to vrijeme dizajnirane su tako da odgovaraju i desnoj i lijevoj nozi.