Za stariju osobu biramo udobnu obuću


S godinama se mijenjaju potrebe i zahtjevi raznih aspekata života. To se, između ostalog, odnosi i na obuću. Promjene u držanju i strukturi stopala često zahtijevaju kupnju odgovarajuće obuće. Srećom, ovaj je zadatak lakši nego što mislite. Saznajte nekoliko vrijednih savjeta koji će vam pomoći u odabiru udobne obuće za stariju osobu.

Sigurnost je ključ

Ravnoteža i koordinacija pogoršavaju se s godinama. Stoga su padovi jedan od najčešćih uzroka ozljeda kod starijih osoba. Mnogi od njih su vrlo opasni. Mogu biti povezani s ozbiljnim ozljedama kuka ili glave i zahtijevaju hospitalizaciju. Kako bi se ovaj rizik sveo na minimum, važno je osigurati sigurnost starijih osoba. 

Jedan od učinkovitih načina je kupnja prave obuće. Odreknite se visokih peta, japanki i cipela sa skliskim potplatom. Jednako opasne mogu biti i cipele s vezicama. Savjetujemo na što još vrijedi obratiti pozornost pri kupnji udobne obuće za starije osobe.

Pravilno prilagođena veličina

Udobna obuća za stariju osobu prije svega treba biti pravilno dimenzionirana po veličini. Prevelike cipele mogu pridonijeti klizanju stopala u cipeli. Kao rezultat toga, stariji može izgubiti ravnotežu i pasti. 

Također, izbjegavajte tijesnu obuću koja može uzrokovati bolna stopala, bolne žuljeve i kurje oči. Zapamtite da je prava veličina cipela ključ uspjeha ako cijenite udobnost, praktičnost i zdravlje svojih stopala.

Također, ne zaboravite da s godinama stopalo može promijeniti svoju veličinu i oblik. Iz tog razloga, čak i ako ste uvjereni da nosite određeni broj cipela, isplati se isprobati cipele prije kupnje.

Odaberite ispravan potplat i podstavu cipela

Odabir pravog potplata za cipele može biti pravi izazov. Odaberite obuću s potplatom od neklizajućeg materijala. Na primjer, guma ili kaučuk će biti savršeni.

Dobro rješenje bit će kupnja posebnih jastučića protiv klizanja koji se stavljaju ispod potplata cipela. Međutim, provjerite jesu li jastučići vodootporni. Na taj način neće sići s cipele čak ni za kišnih dana.

Dodatna prednost može biti prisutnost gazišta, što će vam omogućiti bolje prianjanje na tlo i spriječiti klizanje.

Ipak, potplat nije sve! Jednako je važna i podstava unutar cipele. Patite li od reumatskih problema, odlučite se za toplo, prirodno krzno. Izbjegavajte sintetičke materijale koji mogu potaknuti rast bakterija i uzrokovati atletsko stopalo. 

Također zapamtite da što je deblji uložak, to je bolja amortizacija. Dobro postavljeni uložak će apsorbirati udar izazvan udarcem stopala o tlo, pravilno ga raspršujući. Kao rezultat toga, utjecaj udarca na vaše bokove i leđa bit će osjetno smanjen. Kako biste pravilno prilagodili uložak individualnim potrebama, najbolje je konzultirati se s ortopedom ili podijatrom.

Uskladite petu i vrh cipele

Nošenje visokih peta ne samo da može deformirati vaša stopala, već i negativno utjecati na vašu ravnotežu. Iz tog razloga odustanite od visokih peta i zamijenite ih niskim. Također, izbjegavajte potpuno ravne cipele koje bi mogle biti neudobne. 

Za starije osobe najbolja je niska i široka peta. Zahvaljujući nježnom podizanju pete vaša će stopala i noge biti rasterećene, a vi ćete osjetiti neusporedivu udobnost. Sve što trebate napraviti prilikom isprobavanja cipela je paziti da se težina tijela ravnomjerno prenosi na cijelo stopalo, a ne samo na petu ili prste.

Osim pete, posebnu pozornost obratite i na vrh cipele. Izbjegavajte cipele na špic koje se stežu oko prstiju. To također može uzrokovati nelagodu i deformaciju stopala.

Odaberite udobnost

Mnoge starije osobe preferiraju cipele koje se brzo i lako obuvaju i izuvaju. Ovo nikoga ne treba iznenaditi. Problemi s leđima koji prate ljude u najboljim godinama mogu biti vrlo mučni.

Odustanite od cipela na vezanje i odlučite se za cipele koje se kopčaju na čičak. Ne samo da ćete ih moći obuti bez problema, već ćete ih i lako prilagoditi širini stopala. To se posebno odnosi na starije ljude čija stopala često otiču.

Dom za starije osobe

Izbjegavajte hodanje po kući samo u čarapama. Nedostatak neklizajućeg potplata u kombinaciji sa skliskim kuhinjskim pločicama može potaknuti padove i ozljede. Da se to ne bi dogodilo, vrijedi nabaviti udobne papuče za šetnju po kući. 

Izbjegavajte modele koji ne pružaju potporu peti. Odaberite mekane papuče od prirodnih materijala. Ako u fazi isprobavanja osjećate da vam je teško obuti odabrani par papuča, bolje odaberite neki drugi model.

Kao što vidite, odabir pravog para cipela iznimno je važan u bilo kojoj dobi. Stariji ljudi doživljavaju mnoge bolesti, kao što su čukljevi, žuljevi i kurje oči. Bol i nelagoda kod ovih stanja lako se mogu ublažiti odabirom prave obuće. Udobna obuća za stariju osobu također će pomoći u održavanju ravnoteže, čime se smanjuje rizik od pada.