Vaše stare cipele ne moraju završiti u smeću! Provjerite kako ih koristiti


U statističkom ormaru jedne Poljakinje nalazi se 17 pari cipela, a više od polovice Poljakinja kupi 3 para novih cipela godišnje. Bez obzira na to jeste li više ili manje konzervativni po tom pitanju, obuća vam se s vremenom istroši ili vam se jednostavno više ne sviđa. Srećom, takve cipele ne moraju završiti u kanti za smeće. Predlažemo što učiniti s njima kako bismo im dali drugi život.

Dajte svojim cipelama drugi život

Statistička Poljakinja u svojoj kolekciji ima čak 17 pari cipela. Visoke pete za posebne prilike, sandale za ljeto, tenisice za svakodnevnu upotrebu, čizme za snijeg za mrazne dane, balerinke za ured... U mnogim slučajevima teško ih je nabrojati na prste jedne ruke!

Neki su toliko udobni i svestrani da ih nosite gotovo svaki dan. Zbog takve česte uporabe cipele se brzo troše i traže zamjenu novima. S druge strane, neki izbori su potpuno pogrešni i cipele leže na dnu ormara. Slična sudbina čeka i vrtoglavo visoke potpetice čije je nošenje prava muka.

Ovisno o tome koliko su vaše cipele iznošene, postoji mnogo načina da im date drugi život. Prikupili smo najzanimljivije od njih u našem vodiču.

Djelujte u skladu s prirodom i fokusirajte se na zero-waste

Sveprisutni konzumerizam čini naš planet teškim. Ako želite živjeti u skladu s prirodom, ponašajte se u ritmu bez otpada. O čemu se radi?

Umjesto da bacite, pokušajte popraviti ili pronaći drugog vlasnika. Ako je predmet jako korišten, još uvijek možete izbjeći rasipanje. Sve što trebate učiniti je djelovati na kreativan način i primijeniti ono što imate u potpuno novoj ulozi.

Iako je ovo intuitivnije za staru odjeću (npr. korištenje rabljene majice kratkih rukava kao krpe za suđe), mnogi ljudi misle da cipele nisu tako sretne. Ništa ne može biti pogrešnije! Ispostavilo se da obuća koja leži na dnu ormara nije tako beskorisna kao što se čini. 

Tražite li provjerene ideje za njihovu ponovnu upotrebu? Došli ste na pravo mjesto! Počnimo!

Iskoristite pomoć postolara

Kada je problem u pogrešnom pristajanju ili ogrebanoj peti, možete uspješno koristiti pomoć stručnjaka. Pronađite postolarsku radnju u blizini i odnesite svoje cipele kvalificiranoj osobi koja će uz malu naknadu u tren oka riješiti vaš problem. 

Ova će opcija funkcionirati ako se radi o preuskim cipelama, oštećenim petama ili petama ili slomljenim patentnim zatvaračem. Postolar može čak i obojati vaše cipele ili ih ispolirati kako bi izgledale kao nove.  

Stavite svoje cipele u dobre ruke

Ako su vaše cipele u dobrom stanju, nemaju rupa i potplat se ne skida s osovine, cipele su i dalje upotrebljive. Umjesto da ih bacite u kantu za smeće, možete ih dati u dobre ruke i razveseliti nekog drugog.

Nakon što su vam nove visoke potpetice raskrvarile noge, jeste li si obećale da ih više nikada nećete nositi? Umjesto da ih skrivate duboko u ormaru, poklonite ih sestri ili prijateljici. Oni će sigurno uživati ​​u takvom daru.

Nose li vaši najdraži drugu veličinu? Cipele stavite u kantu za rabljenu odjeću ili ih donirajte u dobrotvorne svrhe. Također možete sami pronaći osobu u potrebi s istom veličinom stopala. U tu svrhu, npr. društveni mediji pokazat će se korisnima. Potražite grupu za recikliranje u svom području, objavite oglas i gotovi ste!

Ne zaboravite temeljito očistiti cipele prije nego ih vratite. Uostalom, netko drugi će ih nositi!

Popis obuće za prodaju

Ne volite skupi par cipela ili se jednostavno ne slažu ni s jednom odjećom u vašem ormaru? Ako je obuća u dobrom stanju i košta pravo bogatstvo, možete je uspješno staviti na prodaju. 

Koristite prodajne platforme ili aukcijske portale. Na taj način nećete izgubiti novac, a vaše će cipele dobiti novog vlasnika koji će ih zavoljeti na prvi pogled.

Koristite cipele u potpuno drugačijem obliku

Sigurno ste na internetu vidjeli mnoštvo ideja kako ni iz čega napraviti nešto po niskoj cijeni, a pritom smanjiti stvaranje otpada. Vaza od stare boce, kućica za mačku od beskorisnog kartona, otmjeni ukras od vinskih čepova… 

Što kada biste mogli koristiti cipele u potpuno drugačijem obliku? Što kažete na vrtnu posudu napravljenu od starih galoša? Ili vješalica od starih šarenih štikli? Pričvrstite gornji dio na drvenu dasku i gotovi ste! Od cipela koje ostavljaju dojam možete napraviti i držač za knjige. 

Kao što vidite, kreativnost je ključ uspjeha! Ako izgled vaše nošene cipele privlači pozornost, svakako možete napraviti originalne dodatke za svoj dom ili vrt. Ako ne, upotrijebite barem neke od njih. Čipke će raditi u obliku privjeska za ključeve ili poklon mašne. Izlizani potplati dječjih cipela mogu vašoj djeci stvoriti stazu u vrtu. 

Zapamtite da nema ograničenja u DIY projektima. Budite nekonvencionalni i kreativni. Pokažite inicijativu i koristite iznošene cipele kako biste svijetu pokazali svoju originalnu umjetničku viziju.

Tretirajte odlagalište kao krajnje sredstvo!

Cipele su većinom izrađene od plastike ili sličnih materijala. Bionerazgradiva plastika jedan je od najgorih neprijatelja okoliša!

 Stoga, odlagalište otpada smatrajte krajnjim utočištem i upotrijebite naše savjete kako biste svojim neželjenim cipelama dali drugi život. Vidite kako je jednostavno?