Uživajte u udobnim cipelama zahvaljujući pravilno postavljenom gornjem dijelu


Gornji dio, iako se čini da je samo vizualni aspekt, ima ogroman utjecaj na ukupnu udobnost korištenja cipela. Njegova visina i opseg posebno su važni za osobe s visokim lukovima i zategnutijim listovima. Naručujete li cipele putem interneta, uz očite aspekte, poput duljine uloška, ​​uzmite u obzir i značajke gornjeg dijela. Savjetujemo vam kako ga prilagoditi kako biste uživali u udobnoj obući.

Što je zapravo gornji dio i čemu služi?

Gornjište misteriozno zvuči nije ništa drugo nego dio cipele koji drži vaše stopalo djelomično ili potpuno prekriveno.

Drugim riječima, gornji dio se sastoji od svih dijelova cipele koji se nalaze iznad potplata, pokrivaju vaše prste, stražnji dio pete te gornji i bočni dio stopala. Kod čizama gornji dio pokriva i gležanj, a u čizmama - potkoljenicu, pa čak i dio bedra.

Zadatak gornjeg dijela cipela je osigurati vašem stopalu stabilnu vezu s potplatom, kako tijekom hodanja tako i tijekom stajanja. Gornjište dobre kvalitete može se dovoljno prilagoditi obliku stopala da vam pruži pravu udobnost tijekom korištenja.

Koje su funkcije gornjeg dijela?

Kako bi mogli u potpunosti ispuniti ovaj zadatak, gornji dio cipela sastoji se od nekoliko dijelova koji obavljaju važne funkcije. Upoznajte najvažnije od njih.

Materijal koji pokriva bočne i stražnje strane stopala omogućuje vam održavanje odgovarajućeg oblika cipele. U području pete često se koristi dodatno pojačanje koje pruža neprocjenjivu potporu stopalu i jamči dulji vijek cipela.

Na vrhu stopala nalazi se element koji podupire stopalo i omogućuje vam samouvjereno hodanje. Za izradu ovog dijela gornjeg dijela mnogi proizvođači koriste propusne materijale koji osiguravaju adekvatan protok zraka unutar stopala.

U nekim cipelama naći ćete i jezičac koji vam - zajedno s vezicama - omogućuje da cipelu prilagodite veličini vašeg stopala. Gornji dio cipele također se može sastojati od kapice za prste za zaštitu prstiju.

Tko treba obratiti pozornost na opseg i visinu gornjeg dijela?

Budući da već znate što je gornji dio i koje funkcije obavlja, vrijedi razgovarati o slučajevima u kojima su njegov opseg i visina iznimno važni. U profesionalnim, online trgovinama cipela, ove informacije će sigurno biti dostupne na stranici proizvoda.

Ako se borite sa visoka povišica, obratite pozornost na visinu gornjeg dijela. Na taj način možete biti sigurni da vam naručene cipele neće zgnječiti gornji dio stopala, te ćete udobno stići na odredište.

Za žene sa čvršće listove opseg gornjeg dijela će se pokazati kao vrijedna vijest, zahvaljujući kojoj će izbjeći naručivanje preuskih čizama. Kod ovih cipela možete naići na nekoliko dimenzija gornjeg opsega. Ovi su:

  • opseg gležnja
  • gornji obim potkoljenice
  • opseg gornjeg dijela u gornjem dijelu cipele 

Provjerite hoće li vam sve dimenzije odgovarati i uživajte u udobnim cipelama koje zaslužujete.

Kako izmjeriti visinu i opseg gornjeg dijela?

Za mjerenje dimenzija gornjeg dijela potreban vam je samo krojački centimetar. Savjetujemo kako provjeriti visinu i opseg gornjeg dijela.

Samo da se u to uvjerim gornja visina će vam odgovarati, provjerite duljinu od početka potplata do željenog mjesta.

Međutim, provjerite jesu li navedeni podaci prikladni za vas opseg gornjeg, izmjerite opseg noge oko gležnja i, za dulje cipele, potkoljenicu. Ako želite da vam čizme ne štipaju natkoljenicu, dodajte centimetar ili dva kako biste dobili dodatni prostor.

Želite li biti dodatno sigurni da će vam dimenzije gornjeg dijela odgovarati, trebat će vam par omiljenih, udobnih cipela. Bez stavljanja na noge, izmjerite duljinu od početka pete do kraja gornjeg dijela i opseg na najširoj točki. 

Slijedeći ove savjete, možete biti sigurni da će vaše cipele izgledati dobro i da ćete se u njima osjećati ugodno.

Od čega je gornji dio i kako se pričvršćuje na cipelu?

Uglavnom, za izradu gornjeg dijela koriste se razni materijali. Najpopularnija je prirodna i ekološka koža, dok u toplijim danima mnogi biraju tekstilne i sintetičke materijale, te razne vrste antilopa, poput nubuka ili velura.

Bez obzira od kojeg je materijala gornji dio, spojen je na potplat šavovima ili ljepilom. Svako od ovih rješenja ima svoje prednosti i nedostatke, o kojima smo ukratko govorili.

Šivane cipele će vam zasigurno služiti dugi niz godina, ali njihova cijena može biti puno veća nego u slučaju zalijepljenih cipela. Vrijedi zapamtiti da će se zbog veće trajnosti ove obuće ti troškovi brzo isplatiti. 

Zalijepljene cipele su jeftinija opcija, koja se, nažalost, s vremenom može raspasti. Važan je i njihov negativan utjecaj na prirodni okoliš.

Bez obzira na to birate li šivenu ili lijepljenu obuću, morate se sjetiti važnosti gornjeg dijela, ne samo iz vizualnih razloga, već i zbog velikog utjecaja na udobnost korištenja obuće.