Uklanjanje masnih mrlja s prirodne kože. Saznajte o učinkovitim načinima


Masne mrlje na cipelama jedna su od najneugodnijih mrlja jer ih je iznimno teško ukloniti, osobito ako se pojave na prirodnoj koži. Vrijedi napomenuti da prirodnu kožu, osim glatke sorte, može karakterizirati i prisutnost čekinja (kraćih ili dužih), što znači da će ovaj materijal zahtijevati posebnu i drugačiju njegu. Uklanjanje masnih mrlja s prirodne kože teško je, ali postoji nekoliko načina koji mogu biti učinkoviti.

Uklanjanje masnih mrlja s cipela - profilaksa

Pri kupnji novih cipela najvažnije je nabaviti odgovarajuću impregnaciju za njih. Ne zaboravite ga koristiti neposredno prije prvog nošenja nove obuće, a zatim ga redovito koristite, osobito po nepovoljnom vremenu. Pravilno odabrana impregnacija stvorit će nevidljiv zaštitni sloj na cipelama, koji će zaštititi prirodnu kožu od prodora vlage i taloženja prljavštine, uključujući masne mrlje.

Međutim, ako unatoč pravilnoj i pažljivoj njezi ne uspijete zaštititi svoje kožne cipele od ružne, masne mrlje, imamo nekoliko provjerenih načina za njihovo uklanjanje.

1. Voda i sredstvo za pranje posuđa

Pomiješajte toplu vodu s nekoliko kapi tekućine za pranje, a zatim umočite krpu u nju i nježno obrišite cipelu. Mrlje će se biti puno lakše riješiti ako je svježe očišćena. Nakon završetka tretmana, obavezno obrišite cipele na suho.

2. Talk u prahu ili krumpirovo brašno

Ova se metoda može koristiti čak i u slučaju prirodne kože s dugim čekinjama (antilop, nubuk). Nakon što ste mrlju lagano osušili papirnatim ručnikom, pospite područje po mrlji i ostavite cipele preko noći. Zatim otresite preostalo brašno ili talk. Da biste povećali učinkovitost ove metode, možete koristiti četku s osjetljivim čekinjama. Ako je masna mrlja i dalje vidljiva, ponovite postupak.

3. Voda s octom

Ocat je izvrstan za masne mrlje na kožnim cipelama. Samo navlažite krpu u otopini vode i octa, a zatim nježno obrišite prljavštinu. Mrlja od octa trebala bi nestati s tkanine.

4. Proizvodi namijenjeni uklanjanju mrlja s kožnih površina

Ako gore navedene metode nisu uspjele u borbi protiv tvrdoglave mrlje, u trgovini možete potražiti posebne, profesionalne proizvode, namijenjene čišćenju prirodne kože.

U asortimanu trgovina obućom lako možete pronaći sve vrste sprejeva, paste, kreme, mlijeka, losiona ili posebnih tekućina. Važno je prilagoditi proizvod tipu kože i njegovoj boji kako biste izbjegli promjenu boje ili oštećenje. Ako niste sigurni je li proizvod prikladan, isprobajte ga na neupadljivoj površini cipela prije prve uporabe kako biste bili sigurni da ne oštećuje materijal.

Nakon dotjerivanja uvijek ostavite cipele da se potpuno osuše, najbolje na sigurnoj udaljenosti od jake topline i izravnog sunčevog svjetla.

Oprez. Upamtite da se kožne cipele ne mogu prati u perilici jer velike količine vode mogu oštetiti tkaninu i dovesti do deformacije. Dakle, pranje cipela ne samo da neće pomoći ukloniti masnu mrlju s cipela, već će vjerojatno uzrokovati nepovratna oštećenja.

Pravilna i redovita njega kožnih cipela omogućit će vam da umanjite ili čak potpuno izbjegnete pojavu neželjene prljavštine i masnih mrlja. Štoviše, zaštitit će i vaše cipele od štetnih utjecaja vanjskih čimbenika, što će im značajno produljiti život.