Udobne cipele za vodu. Dobijte odgovore na najčešća pitanja


Vrijeme godišnjih odmora se brzo približava, a s njim i odlasci na vodu. No, šljunkovite plaže s oštrim kamenjem i šiljastim ježincima tipičnim za Hrvatsku, primjerice, mogu zahtijevati posebnu obuću koja će vas zaštititi od posjekotina. Provjerite kako odabrati udobne cipele za vodu za uspješan odmor.

Trebam li cipele za vodu?

Pitate li se u kojim situacijama i za koju namjenu možete koristiti cipele za vodu? To je lako! Iako ovaj atribut kupača ne griješi ljepotom, on svakako ispunjava svoju osnovnu funkciju, a to je zaštita stopala od oštrog kamenja, opasnih morskih ježeva, kao i od klizanja na mokroj podlozi.

Idete li na stjenovitu plažu ili šljunčanu obalu, sigurno ne želite svoj odmor provesti u hotelskoj sobi. Kako ništa ne bi stajalo na putu aktivnom odmoru, svakako se pobrinite za svoja stopala.

Jednako je važno za inozemne praznike. Primjerice, u Hrvatskoj se mogu susresti ježinci. Osim dugih šiljaka, na koje je sigurno iznimno bolno stati, vrlo su opasni i toksini koje ove životinje proizvode. U ekstremnim slučajevima mogu dovesti i do smrti! 

Kako biste se zaštitili od toga, svakako nosite udobne cipele za vodu. U ovom vodiču ćemo vam reći na koje aspekte vrijedi obratiti pozornost pri kupnji.

Koja je razlika između cipela za vodu i normalnih cipela?

Za razliku od klasične obuće koja se nosi na kopnu, cipele za vodu dizajnirane su tako da vaša stopala ostanu mokra. Zahvaljujući posebnoj gumi i gaznoj površini jamče prianjanje na mokrim površinama.

U slučaju klasičnih cipela, uranjanje u vodu može uzrokovati lijepljenje pojedinih elemenata i utjecati na vijek trajanja vaših cipela. S cipelama namijenjenim vodenim aktivnostima možete potpuno zaboraviti na ovaj problem! Poseban dizajn, korišteni materijali i tehnologije čine takve cipele ne reagiraju negativno na kontakt s vodom.

Na što treba obratiti pozornost pri kupnji cipela za vodu?

Obuća za vodu dostupna u trgovinama vrlo je raznolika. Uz sve dostupne značajke i stilove, lako se zbuniti. No, kako bismo vam olakšali odabir, prikupili smo pregršt najvrjednijih savjeta. Počnimo!

#1 Materijal

Kada kupujete cipele za vodu, obratite pozornost na nekoliko aspekata. Jedan od njih je materijal od kojeg su napravljeni. Obično možete birati između mreže, gume, kože ili tekstila. Prva od ovih opcija će osigurati pravilan protok zraka, a istovremeno će se brzo osušiti. Štoviše, mrežica dobro prianja uz stopalo, pružajući vam maksimalnu udobnost od jutra do večeri. Međutim, ako vam je potrebna dodatna snaga na neravnom terenu, mreža možda neće biti dovoljna. 

Imajte na umu da nošenje cipela od materijala koji slabo propuštaju zrak može ometati cirkulaciju zraka i izložiti vas neugodnim posljedicama kao što su lišajevi, žuljevi, neugodan miris i nepodnošljiva bol. 

#2 Podudaranje

Cipele za vodu trebaju dobro pristajati kako ne bi izazvale žuljeve ili trenje. Uostalom, trljanje pretijesne obuće u kombinaciji s vodom može pridonijeti iritaciji. Pazite da ne odaberete preširoke cipele koje bi vam mogle skliznuti s nogu i nestati na dnu vode. Pri odabiru veličine vodite se pravilom da vam cipele za vodu budu kao druga koža.

#3 Potplat

Osim materijala od kojeg su izrađene cipele, vrijedi obratiti posebnu pozornost na njihove potplate. Ona je ta koja brine o prianjanju na tlo, osiguravajući vašu ravnotežu i sigurnost tijekom svih aktivnosti koje vam se prohtije. Odaberite gumeni, protuklizni potplat koji će učinkovito ispunjavati svoje funkcije. Neki modeli cipela za vodu koriste posebno razvijenu, visoko prianjajuću gumu, koja se također koristi u penjačkim cipelama.

Moraju li cipele za vodu biti izdržljive?

Cipele za vodu izložene su mnogim čimbenicima koji mogu pridonijeti njihovom uništenju. Sve nastale ogrebotine i rupe značajno smanjuju sigurnost vaših stopala i možda neće biti dovoljne kada vam je potrebna zaštita od morskih ježeva ili drugih bodljikavih stvorenja na cesti. 

Ne zaboravite da čim primijetite jasne znakove istrošenosti na potplatu, cipele je potrebno zamijeniti novima. Istrošeni potplat gubi prianjanje, što može dovesti do opasnih padova i posjekotina.

Je li teren bitan?

Definitivno je od najveće važnosti teren na kojem planirate koristiti cipele za vodu. Krajolik koji ćete susresti na plaži uvelike se razlikuje od onog uz potok, na primjer. Ako planirate hodati po kamenitom terenu, dajte prednost hvatljivim potplatima.

Standardni ili petokraki?

I klasične cipele za vodu i njihove parnjake s pet prstiju nude isti stupanj prianjanja na tlo. No, zahvaljujući dizajnu koji omogućuje odvajanje svih prstiju, doživjet ćete sličan osjećaj kao da hodate bosi.