U glavnim ulogama: cipele za stojeći rad


Na poslu ste cijeli dan na nogama? Višesatno stajanje može predstavljati smetnju ne samo za vašu kralježnicu, već i za vaša stopala – posebno kada nosite cipele koje vam ne odgovaraju. Predlažemo na što treba paziti pri odabiru cipela za stojeći rad i otkrivamo koje modele je bolje izbjegavati.

Cijeli dan na nogama...

Kada veći dio dana provedete u stojećem položaju, vaša kralježnica i stopala polako počinju odbijati poslušnost. Osjećaj nelagode s vremenom prelazi u nepodnošljivu bol, a vi sa satom u ruci odbrojavate minute (ili sate) do kraja posla. 

Srećom, ne mora biti tako! Rješenje vašeg problema je jednostavnije nego što mislite. Ovo su pravilno odabrane cipele koje mogu činiti čuda čak i uz dugotrajan rad stojeći. Pitate se koji će modeli biti najbolji, a koje treba izbjegavati? Na pravom ste mjestu! U našem vodiču saznat ćete sve o tome.

Recite ne bolovima u stopalima!

Neugoda ili čak bol u stopalima često je posljedica ukočenosti mišića. Kako biste to spriječili, svakih sat vremena napravite pauzu za istezanje. Sve što trebate učiniti je nekoliko puta podići listove. To će smanjiti nakupljanje krvi u donjem dijelu tijela i poboljšati cirkulaciju.

Međutim, to nije sve što možete učiniti kako biste spriječili bol u stopalima. Dobro pogledajte cipele koje nosite na posao i razmislite treba li ih zamijeniti. Odlučite se za klompe s protukliznim potplatom ili cipele koje pružaju dovoljno prostora za prste. Odlično će poslužiti i cipele na vezanje zahvaljujući kojima se vaša stopala neće moći nekontrolirano micati u hodu.

Stavite udobnost na prvo mjesto

Prilikom odabira obuće za stojeći rad vodite se prvenstveno vlastitom udobnošću. Iako će vas visoke pete učiniti fantastičnim i dati vam samopouzdanje, nakon nekoliko sati mogu postati toliko napadne da ćete sanjati o što skorijem povratku kući i sakriti ih na dnu ormara.

Suprotno izgledima, ni potpuno ravni potplati neće biti vaš saveznik. Potražite cipele koje pružaju dobru potporu luku. Na taj način se težina tijela ravnomjerno raspoređuje na taban. Time ćete smanjiti osjećaj nelagode u stopalima, pa čak i spriječiti bolove u leđima.

Odaberite modele s blago povišenom petom. Ako vas ništa ne privlači, u svoje omiljene ravne cipele možete staviti posebne umetke koji će jamčiti potporu lukovima vaših stopala, a vama maksimalnu udobnost tijekom dana. Kladite se na stabilne, ali fleksibilne potplate, prozračni materijal i izdržljivi gornji dio. 

Također zapamtite da čak i kada je potpetica na odgovarajućoj visini, nijedna cipela neće vam pružiti udobnost ako joj veličina ne odgovara. Premale cipele mogu uzrokovati žuljeve, zbog čega nećete moći ostati na nogama ostatak dana. Štoviše, pretijesne cipele mogu pridonijeti problemima cirkulacije. Cipele koje su prelabave također mogu predstavljati smetnju za korištenje. 

Kada kupujete cipele za rad stojeći, isprobajte ih oko kasnog poslijepodneva. Stopala imaju tendenciju oticati tijekom dana, a veličina koja vam se ujutro činila savršenom može izazvati pritisak i bol nakon nekoliko sati.

Udobne cipele za stojeći rad

Nakon što pronađete savršeni par koji ispunjava sve vaše zahtjeve, ni pod kojim okolnostima ih nemojte nositi 8 sati na posao. Nove cipele zahtijevaju postupno razbijanje. Sve što vam treba je par debelih čarapa i malo strpljenja. Nosite svoju novu akviziciju po kući dok se oblik cipela ne prilagodi vašem stopalu.

Ako ipak jedva čekate isprobati svoje nove cipele za stajanje, ponesite dodatni par sa sobom koji ćete nositi tijekom dana kada vas noge počnu otkazivati.

Pobrinite se za svoja stopala nakon posla

Želite li ublažiti bol u stopalima nakon dugog dana rada stojeći? Tražite način da ublažite bolna stopala? Imamo nekoliko rješenja zahvaljujući kojima će vaša stopala sutradan povratiti punu snagu.

Topla kupka može ublažiti bol i čak smanjiti oticanje stopala. Također, pokušajte istegnuti prste kako biste povećali njihovu fleksibilnost i spriječili buduću nelagodu. Masaža stopala također će biti odlično rješenje! Učinite to sami, koristeći teniske loptice ili poseban valjak, ili zamolite drugu polovicu za pomoć.

Upamtite da je prevencija bolja od liječenja

Istraživači su jednoglasni - dugotrajno redovito stajanje na tvrdim podlogama može uzrokovati nelagodu i bol. Ove tegobe mogu s vremenom dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Želite li izbjeći kronične bolove, loše držanje i artritis, držite se načela „bolje spriječiti nego liječiti“.

Uzmite redovite pauze od stojećeg rada, tijekom kojih odvojite trenutak za istezanje. Jednako je važno ulagati u kvalitetnu obuću. Vjerujemo da će vam naš vodič pomoći da napravite pravi izbor. Sretno!