U glavnim ulogama: cipele za ples. Provjerite na što trebate obratiti pozornost


Upisali ste se na sate dvoranskog plesa i sjajni ste u tome, ali vam je izbor pravog para cipela pomalo naporan? Pitate li se hoće li ples u omiljenim, udobnim cipelama koje nosite svaki dan biti dobro rješenje? Dopustite nam da odagnamo vaše nedoumice o plesnim cipelama i kažemo vam na što trebate paziti.

Zašto se isplati ulagati u plesne cipele?

Upravo započinjete svoju avanturu sa plesnim plesom i pitate se zašto uopće investirati u balske cipele, kada su vaše omiljene tenisice koje nosite svaki dan toliko udobne? To je lako! 

Gumeni potplat u kombinaciji s drvenim parketom može biti ozbiljna prepreka spektakularnim pokretima. Uostalom, takav je potplat dizajniran za visoko prianjanje i radi uglavnom u sportu. 

Tenisice ili tenisice ne samo da će vas kočiti u kretnjama, već mogu biti i vrlo opasne za vaše gležnjeve, koljena i kukove, npr. prilikom izvođenja rotacija. Štoviše, cipele za svakodnevno nošenje osjetno su teže od svojih pandana namijenjenih plesačima. 

Ako vam je stalo do glatkih, neograničenih koraka, svakako uložite u cipele dizajnirane posebno za ples. Ako vam budžet trenutno to ne dopušta, možete ih privremeno zamijeniti cipelama s kožnim potplatom.

Koje su plesne cipele?

Nekoliko je čimbenika koji plesne cipele razlikuju od svakodnevnih. Svakako provjerite na što treba obratiti pozornost.

#1 Materijal potplata

Glavni aspekt koji razlikuje plesne cipele od ostale obuće je potplat, zahvaljujući kojem plesač ili plesačica mogu izvoditi pokrete s odgovarajućom gracioznošću. Općenito, za plesne cipele najpopularniji su potplati od kože ili antilopa. 

Prvi od njih vrijede za na argentinskom tangu, dok je drugi položio test na plesu. Antilop u području potplata ne samo da će vam pružiti pravo klizanje, već će vam također omogućiti da sigurno održite figuru koju ste napravili.

#2 Visina pete

Čak i ako odlično hodate u štiklama visokih peta, ples u takvim cipelama može vam biti pravi izazov. Ne zaboravite da postoji ogromna razlika između visine pete u kojoj se krećete svaki dan i one u kojoj plešete. Uostalom, mnogi se koraci vraćaju unatrag. 

Kako biste spriječili padove i bolne ozljede, počnite s cipelama s niskom petom. S vremenom, kako stječete samopouzdanje i napredujete u učenju, možete odlučiti nadograditi svoje cipele na više. 

Neke plesne cipele imaju podesivu visinu pete. Ovo je rješenje savršeno za početnike koji ne žele potrošiti bogatstvo i žele izbjeći razočarenje. 

#3 Savršeno pristaje

Osim materijala od kojeg je izrađen potplat i visine potpetice, jednako je važno i savršeno pristajanje plesnih cipela. Mnogi plesači smatraju da je ovaj faktor još važniji nego u slučaju cipela koje nose svaki dan. 

Premale cipele mogu spriječiti vaša stopala da se slobodno kreću. S druge strane, u slučaju prevelikih cipela, lakše ćete izgubiti ravnotežu, posrnuti i dobiti bolnu ozljedu. 

Potražite cipele u kojima se vaši nožni prsti mogu slobodno kretati, a stopalo ostaje na mjestu. Kaže se da je u slučaju dvoranskog plesa cipela neka vrsta produžetka nogu!

Pravilan kroj omogućit će vam da se graciozno krećete na plesnom podiju i da se usredotočite na glazbu i partnera, a ne na nelagodu u stopalima.

Na što još trebate obratiti pozornost pri kupnji cipela za ples?

Među cipelama za plesne plesove možete pronaći zatvorene i otvorene prste. Prvi od njih će zaštititi vaše prste od ogrebotina i rana. S druge strane, otvorene cipele pomoći će vam da jasnije naglasite pojedine plesne korake. 

Prilikom odabira cipela za ples u dvorani obratite pozornost na materijal od kojeg su izrađene. Ako vam je stalo da maksimalno pristaje uz vaše noge, stavite se na antilop. S druge strane, tražite li i dovoljnu prozračnost, cipele od prirodne kože bit će pun pogodak. 

Jednako važan je i izgled plesnih cipelica. Ako imate određeni budžet koji možete potrošiti na to, odaberite neutralni model koji se lako prilagođava različitim stilovima. No, ako si možete priuštiti više pari, odlučite se za omiljene boje i motive.

Dobar par cipela je neophodan!

Dobar par cipela osnovni je atribut svakog plesača koji vam omogućuje izgradnju samopouzdanja sa svakim korakom. Ako se želite osjećati što ugodnije na plesnom podiju, svakako poslušajte naše savjete o kojima smo govorili u ovom vodiču. Sigurni smo da će vam prezentirani savjeti pomoći da donesete pravu odluku! 

PS Ne zaboravite dobro njegovati svoje cipele za ples. Zahvaljujući tome, bit ćete sigurni da će vam vaše cipele služiti dugi niz godina i svaki put ćete u njima izgledati zapanjujuće.