Trekking - koje cipele odabrati?


Čovjek bi želio reći da je sigurno udoban, ali neće nam puno pomoći pri odabiru pravog para cipela. U stvari, postoji mnogo savjeta koji će vam pomoći u popunjavanju rasporeda za posjet šarmantnim planinskim stazama. Danas bismo ih htjeli prikupiti u jednom razumnom članku koji će znatno olakšati problem u odabiru cipela za trekking.

Čovjek bi želio reći da je sigurno udoban, ali neće nam puno pomoći pri odabiru pravog para cipela. U stvari, postoji mnogo savjeta koji će vam pomoći da upotpunite izgled posjetitelja očaravajućih planinskih staza i još mnogo toga. Danas bismo ih htjeli prikupiti u jednom razumnom članku koji će znatno olakšati problem u odabiru cipela za trekking.

Pored toga, sve se više koristimo internetskim trgovinama, zbog čega ćemo se fokusirati uglavnom na njih. Da biste dobro odabrali cipele, trebate obratiti pozornost na to od čega se izrađuju cipele, kao i na potplat ili duljinu čizme. Sve ove informacije možete pronaći na web mjestu i uživati ​​u brzoj kupnji. Ali prije nego što to učinimo, razmotrit ćemo tri najvažnije značajke dobre trekking cipele.

Cipele otporne na vremenske uvjete i težak put

Ovo je vrlo općenit savjet. Trajne cipele su prvenstveno one koje su izrađene od pravog materijala, najčešće otporne na vlagu, čak i vodootporne. Iako se može činiti da je planinarenje oko naših planina komadić torte, ponekad se može ispostaviti da nas put samo nadmašuje. Počela je kiša, pa ste je morali zaustaviti i odustati od odlaska, ili otići u mirnije područje. U ovom slučaju, cipele moraju preživjeti s nama čak i kad hodamo po močvarnom, natopljenom i često sklizavom terenu.

Vrijedno je zapamtiti da će se svaki par cipela nakon vremena jednostavno istrošiti. Međutim, treba paziti na način koji nije preporučio proizvođač. Kožu, uključujući ekološku kožu, treba impregnirati prije prve upotrebe, cipele se ne smiju sušiti na otvorenom ognju, na primjer, krijes. Ostavite ih da se prirodno osuše, nakon povratka kući ili preko noći.

Prilikom odabira cipela za težak i lakši put, morate pogledati kako se izrađuju cipele. Ako idemo na strane vrhove, gdje temperatura može biti definitivno niža, vrijedi odabrati jake i izolirane cipele. Ako idemo na poljski Bieszczady - obucimo lagane, ali visoke trekking cipele.

Nizak ili visok?

Započnimo s pitanjem - zašto je razlika u visini plijena toliko beznačajna? Razlog leži u vrlo jednostavnoj i praktičnoj stvari. Ako se odlučimo slijediti težak, kvrgav put, visoki gornji dio zaštitit će naš gležanj od uganuća i drugih ozljeda. Donje cipele bit će prikladni za manje neravan, ravnije teren, na kojem nisu ugroženi klizavi kamenčići.

Visoke čizme će raditi i na jesen, kada se nakon ljeta odlučimo popeti na vrhove. Stabilna kolera pomoći će nam da stabiliziramo ne samo gležanj, već i metatarus, pete i zglobove gležnja u obje noge. Ovako odabrane cipele će odrediti našu sigurnost na svakoj planinskoj stazi.

Zašto bi cipele trebale biti veće?

Samo nekoliko hobija zainteresiranih za trekking zna za ovu činjenicu. Većina ljudi koji rekreativno žele ići u planine ne shvaćaju da bi trebali kupiti cipele veće veličine. To će nam pružiti praktičnost iz nekoliko razloga. Prije svega, vrijedi zapamtiti da stopa raste. Zimi na dobru trekking čizmu možete staviti dodatnu čarapu koja će nas zaštititi od hladnoće. Međutim, problem može biti ne samo u ovo doba godine - ovisno o ruti putovanja i visini na koju se penjemo, može nas jednostavno učiniti hladnim, a dodatni par čarapa bit će božji bog.

Za dobre cipele treba vremena da ih pronađete, ali u internetskoj trgovini možete kupiti trekking cipele nekoliko ili desetak godina odjednom beba, Dostupne su u raznim bojama i izrađene su od raznih, otpornih materijala. Postoje cipele za odrasla osobau raznim sportskim varijantama. Uostalom, udobnost i sigurnost cijele obitelji trebaju biti na prvom mjestu.