Sve što trebate znati kako biste odabrali savršene tenisice


Planirate li od nove godine krenuti u teretanu? Osim kupnje ski karte, jednako je važno kupiti odgovarajuću obuću. Upravo će vam tjelovježba i trening biti pravi užitak, a rizik od ozljeda će se značajno smanjiti. Međutim, ne znate koje su cipele najbolje za dizanje utega, a koje će biti bolje za zumbu? U našem vodiču sakupili smo sve najvažnije informacije koje će vam pomoći pri odabiru.

U zdravom tijelu zdrav duh!

Planirate li od nove godine redovito trenirati u teretani? Odlična ideja! Uostalom, u zdravom tijelu zdrav duh!

Osim kupnje propusnice, jednako je važno kupiti i odgovarajuću obuću zahvaljujući kojoj će vježbanje postati pravi užitak, a rizik od ozljeda znatno smanjen. No, ne znate na koje aspekte obratiti pozornost pri kupnji tenisica za teretanu i fitness? U našem vodiču prikupili smo najvažnije informacije o ovoj temi. Počnimo!

Zašto se isplati ulagati u pristojne tenisice?

To su pristojne cipele must have, ako planirate redovito trenirati u teretani.

Prvo, smanjit će osjećaj umornih nogu, zahvaljujući čemu će vam omogućiti da povećate učinkovitost tijekom vježbanja i postignete najbolje rezultate. Drugo, značajno će smanjiti rizik od ozljeda. Treće, novac potrošen na pristojnu obuću bit će vam velika doza motivacije kada osjetite da se želite prepustiti.

Sada kada znate zašto su vam potrebne kvalitetne tenisice za vježbanje, vrijeme je da se usredotočite na značajke koje bi ih trebale istaknuti. Kako bismo vam pomogli da napravite pravi izbor, sve smo ih saželi u ovom članku.

Pobrinite se za savršeno pristajanje

Prilikom odabira obuće za teretanu vrijedi ih uskladiti kako s anatomijom stopala tako i s planiranim aktivnostima.Tako ćete lako pronaći par u kojem vam odlazak na trening neće biti obavezan zadatak. redovito zadovoljstvo. 

Izbjegavajte preuske cipele. Inače ćete ograničiti svoj raspon pokreta i vježbanje učiniti pravim zadatkom. Štoviše, dobit ćete bolne žuljeve zbog kojih ćete se poželjeti pomaknuti. S druge strane, morate pripaziti i na široke cipele iz kojih će vam peta svakim pokretom iskliznuti. Na taj način možete povećati rizik od neugodnih ozljeda koje će vas na duže vrijeme isključiti iz igre. 

Srećom, većina proizvođača sportske obuće nudi tzv. pola veličine, tako da odabir savršenog para ne bi trebao biti veliki izazov.

Osim savršenog pristajanja veličine, pobrinite se da vaša obuća bude prikladna za određene vrste aktivnosti. Detalje možete pronaći u nastavku.

Kakve cipele za trčanje?

Redovito hodanje ili trčanje na traci za trčanje jača vaše mišiće i kosti te poboljšava vašu izdržljivost i kondiciju. Za razliku od trčanja po asfaltu, manje opterećuje koljena i kukove, te omogućuje treniranje bez obzira na vremenske prilike.

Kada birate cipele za trčanje, tražite modele s tehnologijom amortizacije i na stražnjem i na prednjem dijelu stopala. Na taj način udarci će se učinkovito amortizirati, a sljedeće kilometre lako ćete prevaliti.

Koje cipele za dizanje utega?

Za trening snage često se odlučuju muškarci kojima je stalo do mišićave figure i veće učinkovitosti. Ipak, utege podjednako rado dižu žene koje žele razviti mišićno tkivo u području stražnjice i poboljšati cjelokupni izgled svoje figure.

Ako će vam klupa s utezima biti najčešće mjesto u teretani, svakako se pobrinite da se osjećate stabilno. Odaberite cipele s protukliznim potplatom i tvrdim potplatom. To će vam znatno olakšati održavanje težine i postizanje željenih rezultata.

Koje cipele za intervalni trening?

Vrlo je popularan kratki intervalni trening visokog intenziteta (HIIT). Nije ni čudo! U kratkom vremenu omogućuju bolju formu i skidanje neželjenih masnoća uz povećanje mišićne mase.

Ako vam je stalo do što boljeg rezultata, pobrinite se da uz vas budu pravilno odabrane cipele. Obuća za intervalni trening treba biti lagana, au isto vrijeme dovoljno stabilna da lako apsorbira sve udarce. Pripazite na pravilnu stabilizaciju stopala koje će vam pružiti bočnu potporu. Profil obuće za HIIT trening trebao bi biti relativno nizak, ali jak.

Kakve Zumba cipele?

Zumba je specifičan plesni trening tijekom kojeg se na ugodan način možete riješiti neželjenih kilograma. Ovim vježbama celulit primjetno nestaje, a tijelo postaje čvršće. Osim poboljšanja figure, možete primijetiti poboljšanje dobrobiti. Takvo snažno vježbanje oslobađa hormone sreće i tjera vas da dobijete puno energije za djelovanje.

Ako tražite Zumba cipele, ciljajte na modele koji neće ograničiti vašu spretnost. Odaberite lagane cipele s fleksibilnim potplatom bez protukliznih umetaka. Zahvaljujući tome, moći ćete bez problema izvesti i najluđe figure.