Što učiniti kada potplati škripe? To je lako!


Škripavi potplati mogu vas učinkovito obeshrabriti da ne nosite određeni par cipela. Srećom, znamo kako ih učinkovito ušutkati. Sastavili smo popis jednostavnih načina da zaustavite svoje cipele da ne proizvode dosadne zvukove i da više ne osjećate potrebu da ih zamijenite. Počnimo!

Škripe potplati u cipelama? Imamo rješenje!

Nove cipele iz snova užasno škripe? Ili su možda vaše omiljene kožne cipele počele nesnosno škripati otkako ste zagazili u lokvu? Neke cipele često proizvode čudne zvukove. Kao rezultat toga, želite ih sakriti na dnu ormara i rastati se s njima jednom zauvijek ...

Prije nego što donesete tako drastičnu odluku, svakako pročitajte naš vodič. Dokazat ćemo da vas dosadno škripanje ne mora pratiti na svakom koraku. Otkrijte naše najučinkovitije načine za rješavanje ovog problema.

Utvrdite uzrok problema

Prvo morate utvrditi uzrok škripanja. Ako ovaj neugodan zvuk dolazi iz potplata vaših novih cipela, to može biti zbog greške u proizvodnji. Kontaktirajte osoblje trgovine kako biste razgovarali o detaljima pritužbe i gotovi ste. 

Ponekad iza škripe cipela mogu biti i drugi uzroci. Pokušajte identificirati određeni dio cipele odakle dolazi zvuk. Da biste to učinili, mirno stanite i pomičite stopalo naprijed-natrag i s jedne strane na drugu dok ne čujete škripu. Pomoć voljene osobe također može biti korisna.

Uzrok: Vlaga unutar cipele

Jednom kada saznate odakle dolazi taj neugodan zvuk, korak ste bliže suočavanju s njim. Uzrok škripanja može biti vlaga koja je prodrla u unutrašnjost cipele tijekom korištenja, kada su vam se noge oznojile. Kako biste se nosili s ovim problemom, sve što morate učiniti je ukloniti vlagu. Pitate se kako to učiniti? Objašnjavamo!

Mjesto škripe cipele pospite proizvodom koji će upiti vlagu i tako spriječiti škripanje. Za ovo će vam trebati:

  • kukuruzni škrob
  • puder za bebe
  • prašak za pecivo
  • soda bikarbona 

Ulijte malu količinu odabranog proizvoda ispod blazinice i ostavite preko noći. Višak vlage tako će se upiti, a potplati će vam konačno prestati škripati! 

Nuspojave: Osim toga, riješit ćete se neugodnog mirisa iz unutrašnjosti obuće.

Uzrok: labavost cipele

Škripanje pri hodu može uzrokovati i labava cipela. Možda peta ne prianja čvrsto uz donji dio cipele ili se potplat odvojio od gornjeg dijela. Da biste sami riješili ovaj problem, koristite ljepilo za cipele.

Možete koristiti i ... silikonski pripravak. Iako se uglavnom koristi za popravke, savršeno će se nositi s brtvljenjem labavosti vaših cipela. Pažljivo istisnite proizvod iz tube, ispunjavajući praznine u potplatu. Pričekajte nekoliko sati, po mogućnosti cijelu noć, i gotovi ste! Možete krenuti na put.

Uzrok: previše gladak potplat

Ponekad razlog zašto vaše cipele ispuštaju neugodne zvukove može biti taj što je potplat pregladak. To je relativno uobičajeno kod novih cipela, koje počinju škripati nakon dodira s glatkim tlom.

Da biste to spriječili, sve što trebate učiniti je nježno trljati tabane. Za to koristite fino brusni papir.

Uzrok: Vlaga nakon pranja ili stajanja u lokvu

Otkad ste ih oprali, jesu li vaše cipele počele stvarati neugodne zvukove? Ili je buka počela odmah nakon što ste ušli u lokvu? Vjerojatno ste požurili ponovno obuti cipele, a da im niste dali priliku da se potpuno osuše.

Učinkovit način da se riješite vlage iz cipela je da ih temeljito osušite. Stare novine će pomoći. Izvadite uloške i smotajte novine u kuglice te ih stavite u cipele. Ostavite ih u dobro prozračenoj prostoriji dok se potpuno ne osuše. Pažnja! Izbjegavajte ostavljati cipele u neposrednoj blizini izvora topline. Na taj način možete pogoršati stvar i odlijepiti spojeve potplata i gornjeg dijela.

Uzrok: trljanje materijala

U slučaju kožnih cipela, škripanje može biti uzrokovano trenjem materijala. Kako biste uklonili problem, koristite regenerator namijenjen koži. Stavite ga na vatu ili krpu i trljajte mjesto odakle dolazi neugodan zvuk. Specijalizirani regenerator možete zamijeniti vazelinom.

Kada kućni lijekovi ne uspiju, potražite stručnu pomoć

Jeste li isprobali sve metode, a vaše omiljene cipele i dalje pucketaju? Otiđite kod profesionalnog postolara koji će lako prepoznati mjesto problema i riješiti ga u tren oka.

Nije tako strašno!

Vjerujemo da će vas naši kućni lijekovi natjerati da prestanete razmišljati o odvajanju od omiljenog para cipela koje vas nerviraju glasnim škripanjem na svakom koraku. Srećom, postoji mnogo rješenja kako spriječiti škripanje cipela i izbjegavati ih. Sretno!