Što učiniti da vam cipele ne trljaju stopala? Provjerite naše načine


Cipele za trljanje su prilično čest problem, osobito s novim parom. Vjerujemo da je gotovo svatko iskusio neugodan i bolan osjećaj istrženih peta. Postoje li čarobna rješenja za ovaj problem? Naravno, iako nemaju puno veze s magijom! Samo nekoliko učinkovitih savjeta što učiniti da se cipele ne trljaju i najčešći uzroci tegoba.

Zašto mi se cipele trljaju?

Postoji barem nekoliko razloga za pojavu bolnih ogrebotina na stopalima. Najčešća je, naravno, činjenica da su cipele nove, pa se još nisu stigle prilagoditi obliku vaših stopala. Međutim, to nije jedini razlog. Zašto mi se cipele trljaju?

  • Cipele su pogrešno odabrane. Vrijedi napomenuti da stopala mogu trljati i premale i prevelike cipele. Obično za dosadne ogrebotine na petama, gležnjevima ili prstima krivimo preuske cipele. To je, naravno, istina, ali cipele koje su previše labave i nemaju stabilnu potporu stopalu također predstavljaju problem. To može rezultirati trljanjem, ali i težim ozljedama. Zauzvrat, preuske cipele, osim ogrebotina i bolnih žuljeva, pridonose povećanom znojenju stopala, deformaciji ili oštećenju ploče nokta. Nemojte podcjenjivati ​​problem i uvijek pažljivo birajte veličinu cipela, jer se ispostavilo da je izgrebana peta, iako bolna, jedan od manjih problema. 

  • Loša kvaliteta materijala. Problem istrošenih potpetica najčešće se javlja kod cipela od lošijeg materijala, npr. ekološke kože. Odlučujuća karakteristika u ovom slučaju je znatno niža cijena pa si možete priuštiti nekoliko pari umjesto jednog od prave kože. S druge strane, cipele od prirodne kože puno su skuplje, ali ih karakterizira veća prozračnost i plastičnost zahvaljujući kojoj se stopalo ne znoji, a sama cipela se brže prilagođava svom obliku. Na ovu problematiku posebno bi trebale obratiti pozornost osobe s osjetljivim stopalima, sklonim žuljevima, ogrebotinama i mučnim bolovima.

Ogrebotine na stopalima, iako počinju sasvim nevino, mogu rezultirati ozbiljnim problemima, au ekstremnim slučajevima - upaljenom infekcijom koja zahtijeva intervenciju liječnika. Nemojte podcjenjivati ​​problem i djelovati prije nego što neprimjetno crvenilo vaše pete završi bolnim, pucajućim mjehurićima i ranama koje krvare.

Što učiniti da se cipele ne trljaju?

Trljanje na petama je neugodan i često bolan problem. Otkrijte neke provjerene načine trljanja cipela i nosite ih s radošću!

  • Pokušajte nježno rastegnuti cipele. Blago vlažna, debela čarapa će dobro funkcionirati. Višeminutna šetnja trebala bi riješiti problem preuske obuće. Ako je potrebno, aktivnost možete ponoviti nekoliko dana. Pogledajte i naš članak u kojem predlažemo druga rješenja koja će vam pomoći da razbijete premale cipele. 

  • Premažite cipele masnom kremom. Kozmetika će omekšati materijal, pa neće iritirati kožu na stopalima. Osim toga, krema daje klizanje, što omogućuje da stopalo slobodnije radi unutar cipele. Ova metoda je također izvrsna za sandale. 

  • Talk ili dječji puder. Proizvod će učinkovito smanjiti prekomjerno znojenje stopala, što je čest uzrok naknadnih ogrebotina ili trljanja. Talk će apsorbirati vlagu, čime se smanjuje rizik od oštećenja epiderme. 

  • Gel umetci. Najbolje je da ih stavite u cipele odmah nakon što ih kupite kako biste spriječili nastanak problema. Gel ulošci, dostupni u trgovinama cipela, izvrsna su metoda za abrazivne cipele, jer minimiziraju klizanje stopala unutar cipele, štiteći petu i sredinu stopala. Oni će također funkcionirati u slučaju sandala, modela na štikle i klin. 

  • Potpetice za cipele. Možete ih kupiti u trgovinama cipela, a pravilno lijepljenje proizvoda unutar cipela jamči učinkovitu zaštitu od habanja.

  • Zatražite pomoć postolara. Dobar način je vratiti mučan par cipela postolaru koji će uz pomoć profesionalnog alata ukloniti uzrok ogrebotina kože.

Pravilna priprema novih cipela je od presudne važnosti, stoga se isplati pobrinuti se za ovo pitanje prije prvog obuvanja. Međutim, ako ste već iskusili crvenilo ili ogrebotine koje onemogućuju udobno hodanje, bit će potrebna pravilna njega stopala kako biste smanjili mučnu bol. Topla kupka će donijeti olakšanje vašim stopalima, što će umiriti tegobe. Također ne zaboravite zaštititi kožu od daljnjeg pogoršanja problema – u tu svrhu koristite zaštitne flastere, promijenite obuću u drugi model i što češće ostavljajte ranu bez zavoja, što će ubrzati zacjeljivanje.