Soda bikarbona za cipele. Čišćenje cipela sodom bikarbonom


Soda bikarbona je proizvod koji će se vjerojatno naći u svakom domu. Malo ljudi zna da se osim svestrane upotrebe u kuhinji, može koristiti i kao učinkovito sredstvo za čišćenje cipela! Evo nekoliko sjajnih savjeta o tome kako možete nanijeti sodu bikarbonu kako bi vaše cipele ostale čiste.

Soda bikarbona ima niz svojstava koja će se pokazati korisnima ne samo tijekom kulinarskih pokusa, nego će također biti korisna, na primjer u borbi protiv ružne prljavštine na cipelama! No, to nije sve, jer također prirodno stvara kiseline, regulira pH i apsorbira neugodne mirise, što je posebno korisno kada je u pitanju održavanje higijene cipela. Njegova daljnja prednost je cijena - znatno niža od profesionalnih pripravaka za čišćenje koje možete pronaći u trgovinama.

Soda bikarbona za cipele - primjena

Soda je izvrsna za čišćenje cipela, osobito onih od tkanine. U slučaju bijelih cipela, to će pomoći ne samo u uklanjanju prljavštine, već i osvježiti boju te učinkovito ukloniti žutu nijansu s gornjeg i bijelog potplata! Provjerite kako možete koristiti sodu bikarbonu za čišćenje omiljenih cipela.

1. Soda bikarbona s vodom

Ovo je daleko najjednostavnije rješenje koje možete brzo stvoriti kod kuće. Dovoljno je pomiješati oko 3 žlice sode bikarbone s malo vode, a zatim pamučnom krpom obrisati cipele s pripravkom. Za ozbiljnije mrlje, otopinu možete nanijeti četkom s mekim čekinjama, a zatim nježno trljati mrlju dok ne nestane. Nakon tretmana, dovoljno je obrisati cipelu krpom namočenom u vodu samo da biste se riješili viška sode. I spremno je! Ponovno možete uživati ​​u omiljenom paru cipela.

2. Soda bikarbona i ocat

Ocat, zahvaljujući svojstvima čišćenja i dezinfekcije, dodatno podržava učinak sode bikarbone. Tvari bi se trebale miješati u omjeru 1: 1, a zatim četkom nanijeti sredstvo na cipelu i snažno utrljati prljavštinu. Na kraju obrišite cipele samo vodom. Svakako isprobajte ovu metodu, osobito kada se na cipelama pojavi tvrdoglava prljavština. Sve mrlje bi trebale nestati bez većih problema.

3. Soda bikarbona s lošim mirisom

Ulošci u našim cipelama moraju se temeljito i redovito čistiti, jer je to mjesto gdje se nakuplja znoj i mnogo prljavštine. Zanemarivanje sustavne njege uzrokovat će da ulošci ispuštaju neugodan miris, a postat će i mjesto za razvoj bakterija i gljivica.

Ulošci od tkanine mogu se sigurno prati u otopini vode, tekućine za pranje i malo sode bikarbone. Nakon što se temeljito osušite i umetnete uloške u cipelu, ulijte žličicu sode bikarbone, temeljito rasporedite prašak po cijeloj površini, a zatim ostavite preko noći. Soda bikarbona upijat će neugodne mirise, a vi ćete i dalje uživati ​​koristeći svoj omiljeni par cipela.

Soda bikarbonu možete koristiti samostalno, u kombinaciji s vodom ili od nje napraviti gustu pastu - izbor metode prepuštamo vama. Ipak, to je jednostavan način da se po izuzetno niskim cijenama dobije izuzetno učinkovito sredstvo za čišćenje, koje će moći uspješno zamijeniti profesionalne ekvivalente dostupne u trgovinama.