Školske cipele


Kada dovršavamo školski raspored za malu djecu, razmišljamo o mnogim detaljima. Želimo djetetu pružiti sve što je ugodno, kvalitetno i praktično.

Provjeravamo svaki detalj i ocjenjujemo izvedbu. Školske cipele imaju strateško mjesto među pernicama, ruksacima i mnogim dodacima. Tamo dijete provodi mnogo sati svaki dan. Dakle - koje cipele odabrati za školu i što uzeti u obzir?

Što treba uzeti u obzir pri odabiru cipela za školu?

Prvo, praktičnost i udobnost. Sjetimo se da će u obući koju kupujemo dječja stopala provesti u prosjeku 6 do 8 sati svaki dan. Stoga je važno da su prozračne, fleksibilne, a istovremeno stabilne i dobro profilirane. Obratimo pozornost na materijal i njegova svojstva. Ako je koža - je li dovoljno mekana i nježna? Ako je plastika, je li dovoljno propusna za zrak?

Težina cipela je također važna. Pretežak će postati nepodnošljiv uzrok umora i iritacije nogu. Hodanje hodnicima i mnogo sati u školi u laganim cipelama neće vam smetati.

Mjerenje dječjeg stopala

Na početku treba naglasiti da je kupnja prevelike obuće pogrešan potez. Dijete u opuštenim cipelama osjećat će se neugodno, osim toga to će imati negativan utjecaj na njegova stopala, pa čak može dovesti do iskrivljenja hoda i ogrebotina. Dječje stopalo brzo raste, to je činjenica. Međutim, neprihvatljivo je odabrati prevelike cipele "za budućnost".

Trebali bi dobro pristajati kako bi pravilno držali nogu. Važno je ne zaboraviti na moguću promjenu veličine stopala ovisno o dobu dana - događa se da stopalo može biti duže ili šire, osobito ljeti, u iznimno vrućim danima. Cjelodnevno kretanje u cipelama jednostavno zamara noge, pa pri odabiru veličine pazite da školske cipele ne budu preuske.

Udobnost nošenja

Ovisno o godišnjem dobu i vremenu vani, odaberite najoptimalnije rješenje za svoje dijete. Obratite pozornost na to da školske cipele nemaju ukočene ili oštre ukrasne elemente. Čičak zatvarači će se pokazati kao dobro rješenje, iako to neće biti toliko važno za starijeg učenika, uzimajući u obzir njegovu neovisnost.

Sportska obuća za školu

Malom djetetu treba osigurati i cipele za vježbanje tijekom nastave tjelesnog odgoja, kao i za svakodnevno funkcioniranje tijekom nastave. Jedan par cipela nije uključen. Prvo, to će biti nehigijenski. Znojeno nakon odbojkaške igre, stopalo se mora odmoriti u suhim, svježim cipelama. Drugo, sportske cipele su drugačije oblikovane, a funkcija kretanja po školskim hodnicima je drugačija. Ostavimo sportsku obuću za timske igre i trčanja. Dijete mora imati drugi par za preostale lekcije.

Kada tražimo sportsku obuću, uzmimo u obzir materijal koji se koristi u proizvodnji. Mora biti prozračna, brzo se sušiti i nježna je prema djetetovoj koži. Pogledajmo i potplat - je li dovoljno savitljiv i opružan? Specifičnost nastave tjelesnog odgoja je u tome što je trening ispunjen raznim oblicima aktivnosti, od timskih igara do elemenata joge ili fitnesa. Stoga sportsku obuću za djecu treba prilagoditi što je moguće intenzivnijoj uporabi.

Također se trebamo sjetiti bijelog ili sivog potplata koji ne ostavlja tragove i koji neće ostaviti tragove na gimnastičkoj podlozi. Imajte na umu da su cipele stabilne i da se djetetove noge u njima ne uvijaju - stabilizacija će jamčiti sigurnost tijekom naglih pokreta, skokova i izvođenja figura.

Moderan i zdrav za vaša stopala

Djeca, osobito starija, sve više paze na modu i dizajn. Kroz različite stilove žele se izraziti i osjećati samopouzdanje među svojim vršnjacima. Promatraju sklonosti svojih prijatelja, prate trendove i na taj način odabiru nešto što najbolje odražava njihovu osobnost. Dajmo im priliku da pronađu cipele u kojima će se osjećati ne samo ugodno, već i moderno.

Važne su i boje i dizajn (ili njegov nedostatak, ako dijete preferira minimalizam). Prilikom odabira obuće za školu uzmimo u obzir činjenicu da se naše dijete svaki dan oblači potpuno drugačije za nastavu, pa bi obuća trebala biti što više svestrana, kako se ne bi izdvajala od odjeće.

Moderan izgled ne mora značiti žrtvovanje zdravlja. Postoji mnogo modela školskih cipela čija je visoka kvaliteta usklađena s izvornim izgledom. Važno je prilagoditi rez djetetovim stopalima, uzimajući u obzir sve specifične anatomske značajke. Dobro odabrana obuća znači da je cijelo tijelo dobro odmoreno.