Šivane ili lijepljene cipele? Saznajte koje su prednosti i mane oba rješenja


Mnogi se pitaju hoće li odabrati šivane ili ljepljene cipele. Oba ova rješenja imaju svoje prednosti i nedostatke. Iako je omjer cijene i učinka najveća razlika, postoje i drugi aspekti koje treba uzeti u obzir pri odabiru između šivane i ljepljene obuće. Obradili smo ih u ovom članku.

Dvije strane medalje

Suprotno prividu, koliko će vam određeni par cipela trajati ne ovisi samo o kvaliteti materijala od kojeg je izrađena. Jednako je važan i način izrade, odnosno način na koji je potplat pričvršćen za gornji dio cipele.

Uglavnom, šivane i lijepljene cipele dostupne su u trgovinama. Glavna razlika između njih je omjer cijene i kvalitete. Pokrili smo glavne prednosti i nedostatke oba kako bismo vam pomogli da napravite najbolji izbor.

Isplati li se kupovati lijepljene cipele?

Ljepljene cipele jedan su od najjeftinijih i najčešćih načina izrade cipela. Ovako montiran potplat najbolje odgovara gumenim čizmama. Ovo se rješenje također često nalazi u slučaju klasičnih tenisica ili tenisica. Gotovo sve cipele dostupne su u ljepljenoj verziji.

Iako je ovaj način proizvodnje jeftin, što značajno utječe na konačnu cijenu proizvoda, vrijedi uzeti u obzir sve nedostatke. Započnimo!

Prvo, lijepljene cipele mnogo su manje izdržljive od šivanih modela. Sve zahvaljujući relativno lošem spoju potplata i gornjeg dijela cipela.

Drugo, cipele kod kojih je potplat zalijepljen za gornjište ne podnose nepovoljne vremenske uvjete. Kiša, snijeg i blato značajno utječu na njihov vijek trajanja i mogu uzrokovati neugledno odvajanje potplata od ostatka cipele. Ne samo da izgleda loše, već omogućuje i prodor vode.

Treće, popravak takvih cipela možda neće biti učinkovit i morat ćete uložiti u drugi par. Dugoročno gledano, možda ćete izgubiti na ovome. 

Također je vrijedno obratiti pozornost na ekološku točku gledišta. Neka ljepila mogu ispuštati tvari štetne za okoliš. Štoviše, bacanje cipela i kupnja novih pari također nije ekološki. Ako vam je stalo do prirode oko vas, bolje odustanite od ovog rješenja u korist šivanih cipela.

Nije tako strašan vrag...?

Ljepljene cipele, međutim, imaju svoje pobornike. Jedan od njih je i popularni košarkaš Michael Jordan koji je umjesto šivane tenisice odabrao lijepljene cipele. Sve zahvaljujući fleksibilnom dizajnu koji ne zahtijeva vrijeme za prilagodbu stopalu. 

Još jedna prednost ljepljene obuće je laka dostupnost. Gotovo u svakoj trgovini možete lako pronaći estetski par ljepljenih cipela, kako za svakodnevnu upotrebu tako i za svečanije prilike.

Isplati li se ulagati u šivane cipele?

Za razliku od lijepljenih cipela, šivane su mnogo izdržljivije, zahvaljujući čemu će vam služiti dugi niz godina. Iako im je cijena osjetno viša, to je prava investicija!

Štoviše, šivane cipele izgledaju čvršće od lijepljenih. Zahvaljujući tome, savršeno nadopunjuju sofisticirane stilizacije, stvarajući prestižan krajnji rezultat. Jeftine lijepljene cipele nikada vam neće dati tako fenomenalan završetak.

Prošivene cipele također su otporne na vremenske uvjete. Bilo da trčite za autobusom po kišnom danu ili šetate snježnim gradom, sigurno se nemate čega bojati. Šivanje se neće početi raspadati i voda neće prodirati u cipelu.  

Čim se šav ošteti, cipele je moguće uspješno popraviti. Sve što trebate učiniti je odnijeti svoj omiljeni par postolaru koji će vam ga popraviti uz malu naknadu.

Ukrasni šavovi na lijepljenim čizmama

Neki proizvođači cipela odlučuju dodati ukrasne šavove lijepljenim cipelama. Ako vam je stalo samo do estetike, ovo rješenje može se pokazati kao pravo svjedočenje. 

Savršeni su za žene sa stilom lakirane, izolirane torbe s crvenim šavovima. Korištenje visokokvalitetnih sintetičkih materijala čini cipele besprijekornim. Njihova nedvojbena prednost je i relativno niska cijena. 

Ljepljene cipele s ukrasnim šavovima obično su jeftinije od onih sa našivenim potplatom. Zapamtite, međutim, da kada se počnu raspadati, sva će čarolija biti prekinuta i njihov će šarm nestati.

Ako ćete ove cipele nositi samo s vremena na vrijeme, vjerojatno nemate razloga za brigu. Međutim, to se može pokazati problematičnim u svakodnevnoj uporabi.

Koje cipele odabrati - šivane ili lijepljene?

Nažalost, ne postoji jasan odgovor na pitanje koje cipele odabrati. Sve ovisi o osobnim preferencijama korisnika. 

Ako su vam bitniji velika fleksibilnost i niska cijena, odlučite se za ljepljene cipele. No, imajte na umu da ćete, kada se počnu raspadati, biti prisiljeni kupiti nove, što bi se nakon nekog vremena moglo pokazati manje isplativim od ulaganja u šivane cipele.

Oni su pak mnogo izdržljiviji, zahvaljujući čemu će vam služiti dugi niz godina. Štoviše, njihov je popravak relativno jeftin i praktički bez problema. Majstorskom izradom i cipele izgledaju bolje, a cijeli styling dobiva "ono nešto". Tvoj izbor!