Savjetujemo kako rastegnuti kožne cipele


Kožne cipele pristaju gotovo svakoj prilici i pružaju moderan, profesionalan izgled. Iz tog razloga zaslužuju posebno mjesto u vašem ormaru. Šteta je, međutim, što nikada ne bi ugledale svjetlo dana, jer osjećate da vam lagano pritišću prste ili pete, uzrokujući neugodnu nelagodu. Savjetujemo kako učinkovito rastegnuti kožne cipele.

Obavezno imati bez obzira na spol

Kožne cipele uključuju morati imati bez obzira na spol. Možete ih nositi i uz haljinu i uz odijelo, bez obzira na prigodu. U svačijem ormaru zasigurno se nalazi barem jedan par sjajnih kožnih cipela koje su malo preuske pa praktički nisu ugledale svjetlo dana. Razveselite se, još nije kasno da ih vratite u život. Saznajte kako učinkovito rastegnuti kožne cipele uz minimalan napor.

Prirodni materijal, prirodne metode

Na sreću, koža je prirodni materijal koji se može lako rastegnuti prirodnim metodama koje su potpuno besplatne.

Najjednostavniji od njih je tradicionalno nošenje cipela. Sve što trebate je par uskih kožnih cipela i malo strpljenja. Samo ih stavite na noge i svaki dan prošetajte po kući barem pola sata. Nosite li debele čarape, sigurno ćete brže postići željene rezultate. Ovo rješenje je posebno prikladno za cipele od tanke kože. Deblji materijal je mnogo manje fleksibilan i stoga ga je teže razdvojiti. 

Ako ne možete obući cipele zbog straha od trljanja i žuljeva, upotrijebite trubu za cipele. Može biti drvena ili metalna. Njezinim leđima trljajte mjesta na kojima su cipele najmanje udobne. Na ovaj način ćete ih omekšati i učiniti ih manje zategnutima.

Morate kod kuće imati stare novine. Uvaljajte ih u kuglice i stavite u cipelu gdje osjećate najveći pritisak. Ovisno o tome jesu li cipele samo malo uske ili potpuno neudobne, ostavite novine u njima nekoliko sati ili preko noći. Sličan učinak dobit ćete tako da novine zamijenite kuglicama iz čarapa.

Toplina je još jedan način koji može učiniti čuda kada se nosite s uskim kožnim cipelama. Stavite par debelih vunenih čarapa na stopala. Ako imate samo tanke pamučne čarape, preporučujemo da nosite nekoliko pari. Zatim obuj cipele i udobno se smjesti. Držeći razmak od oko 20 cm, usmjerite sušilicu na srednju temperaturu i pažljivo zagrijte cipele pomicanjem stopala. Trajanje ovog postupka ne smije biti dulje od 2-3 minute za svaku cipelu. Nemojte skidati cipele dok ne osjetite da su se ohladile.

Manje uobičajen, ali jednako učinkovit način rastezanja kožnih čizama je parom. Pod njegovim utjecajem materijal dobiva fleksibilnost i prilagođava se obliku stopala. Ako nemate paru za odjeću, ništa nije izgubljeno! Jednako će dobro djelovati i para iz čajnika. Usmjerite cipelu izravno prema pari i pričekajte oko 30 sekundi. Ovaj postupak možete uspješno ponavljati dok ne uspijete.

Zapamtite da korištenjem visokotemperaturnih metoda koža može postati sklonija pucanju. Kako biste to spriječili, preporučujemo korištenje posebnog proizvoda za njegu cipela.

Investirajte u usluge profesionalaca ili u profesionalnu opremu

Kupnja spreja za rastezanje ili stabala za cipele nije osobito velik trošak, a može donijeti nevjerojatne rezultate, pogotovo kada se kombiniraju ova dva rješenja. Cipele poškropite sprejom za omekšavanje kože i stavite stabla cipela u njih. Postupno namještajte vijke dok ne osjetite značajan otpor. Ponavljajte ovu radnju dok ne dođete do nje i uživate u neusporedivoj udobnosti.

Sprej za istezanje možete koristiti i sami. Pošpricane cipele stavite na noge i pokušajte širiti po kući dok pripravak ne ispari. Najbolje od svega je što se takav sprej lako može pripremiti kod kuće. Samo pomiješajte vodu i alkohol u jednakim omjerima i poprskajte s unutarnje strane cipela. Pazite da ih ne smočite!  

Ako ste zabrinuti da DIY s preuskim kožnim cipelama može biti kontraproduktivan i ne želite riskirati da oštetite svoje nove cipele, koje su bile prilično skupe za kupnju, samo se poslužite uslugama stručnjaka. Protezanje kožnih cipela od strane postolara obično ne košta previše, a možete biti sigurni da će biti učinkovito provedeno.

Raditi!

Hodanje u novim kožnim cipelama ne mora biti mučenje, iako nije uvijek moguće izbjeći ogrebotine i pukotine. Često je potrebno neko vrijeme da distribuirate nove cipele i budete ih u mogućnosti nositi svaki dan. Ako i dalje želite pokazati svoju novu akviziciju svijetu, počnite s kratkim izlazima. Na taj način vaša će se stopala polako naviknuti na novu obuću, a ona će se početi uspješno prilagođavati svom obliku.

Srećom, postoje provjerene kućne metode koje vam omogućuju da u tren oka rastegnete svoju omiljenu obuću do jedne veličine. Zapamtite da rezultat ne ovisi samo o metodi koju odaberete, već i o vrsti kože od koje su cipele izrađene. Raditi!