Problem s cipelama? Imamo (domaći) način za to!


Loš miris iz cipela? Mrlje od soli na cesti? Cipele se izuvaju? Potplat koji škripi? Ili možda žuljevi i kurje oči nakon svake šetnje? Bez obzira kakav problem imate sa svojim cipelama, mi imamo rješenje! Prikupili smo najučinkovitije kućne lijekove koji će vam pomoći da se u tren oka riješite najčešćih problema s cipelama. Počnimo!

Riješite svoje probleme kod kuće

Sramite se izuti cipele u gostima? Ne možete se riješiti tvrdokornih mrlja od soli na vašim omiljenim čizmama? Od nošenja visokih potpetica koje ste toliko dugo štedjeli naježite se i imate bolne žuljeve? Ili možda imate problem sa škripanjem potplata? 

Opustiti! Ovdje smo da vam pomognemo. Prikupili smo najučinkovitije kućne lijekove koji će vam pomoći da se u tren oka riješite najčešćih problema s cipelama.

Što je s lošim mirisom iz cipela?

Kada vam cipele zaudaraju, dobro će vam doći soda bikarbona. Ulijte ga obilno u cipelu i naginjite dok proizvod ravnomjerno ne prekrije cijeli uložak. Ostavite cipele preko noći, a ujutro ih dobro otresite ili usisajte. Neugodan miris i bakterije učinkovito su eliminirani!

Kako ukloniti mrlje od soli s ceste kućnim lijekovima?

Jesu li se na vašim omiljenim čizmama pojavile ružne mrlje od soli? Mi znamo kako to popraviti!

Iznad svega, zapamtite da je vrijeme najvažnije. Ako ne želite da vas promjena boje trajno prati, morate djelovati što je brže moguće.

Malo tekućine za pranje savršeno je za cipele od brušene kože. Nakapajte nekoliko kapi na čistu krpu i snažno istrljajte prljava mjesta. Zatim očetkajte antilop četkom s mekim vlaknima.

Kod kožnih cipela uspješno možete koristiti kombinaciju octa i vode u omjeru 1:1. Vlažnom krpom uklonite ostatke ove smjese, zatim nanesite regenerator za cipele i gotovo.

Sljedeći put ih ne zaboravite impregnirati vodootpornim preparatom protiv mrlja prije no što obujete zimske čizme od brušene kože.

Kako osvježiti bijele cipele i vratiti im nekadašnju boju?

Vaše omiljene bijele tenisice izgubile su boju i ne izgledaju estetski lijepo? Za razliku od izgleda, u novi par uopće ne morate ulagati jer ih možete učinkovito očistiti kod kuće. Prije početka rada izvadite vezice koje možete namočiti u otopinu vode i izbjeljivača ili zamijeniti novima.

Osim vezica, vrijedi očistiti i uloške. Možete ih zamijeniti novima ili ih ukloniti i očistiti četkom i sredstvom za pranje posuđa.

Ne zaboravite da će, ako cipele ne pripremite kako treba za čišćenje, trud koji ste uložili da ih pobijelite biti uzaludan jer stare, sive vezice budu u prvom planu.

Za izbjeljivanje požutjelih cipela trebat će vam sivi sapun. Napravite pjenu u posudi i utrljajte je u cipele dok ne primijetite da ponovno poprime snježno bijelu boju. Stara četkica za zube i bijela pasta za zube djelovat će na sličan način.

Još jedna učinkovita metoda je korištenje "čarobne spužve". Lagano ga namočite i protrljajte preko gornjeg dijela i gumenog potplata. Vidite kako je jednostavno?

Kako ukloniti mrlje s bijelih cipela?

Kad se bavite malim mrljama, istrljajte ih četkicom za zube s mekim vlaknima koju ste namočili u toplu vodu pomiješanu s tekućinom za pranje posuđa.

Jednako dobro djeluje i ocat. Ulijte ga u bočicu s raspršivačem i poprskajte prljava mjesta. Ostavite cipele na suncu kako bi još više izbijelile.

Imajte na umu da ako imate posla s bijelom obućom od osjetljive mreže, vrijedi biti strpljiv. Ovaj materijal je vrlo osjetljiv, stoga radite polako i umjereno.

Kako brzo razbiti nove cipele?

Trebat će vam malo strpljenja da razgradite svoje nove cipele. Svaki dan ih stavljajte nekoliko minuta kako bi se prilagodile obliku vaših stopala. No, ako nemate puno vremena, pripremite otopinu alkohola i vode. Ulijte ga u bočicu s raspršivačem i poprskajte unutrašnjost cipela na mjestima gdje osjećate pritisak.

Za kožne cipele možete koristiti sušilo na vrući zrak i debele čarape. Zagrijte cipelu dok se materijal ne zagrije. Na taj način ćete dobiti više fleksibilnosti i bolje pristajanje. Pazite da strujanje zraka ne usmjerite prema mjestima gdje je materijal zalijepljen za potplat, što može uzrokovati lijepljenje cipela.

Kako se nositi sa škripanjem potplata?

Ako potplat vaših cipela škripi, to može biti zbog vlage koja je prodrla u njih. Sve što trebate učiniti je posuti uložak kukuruznim škrobom koji će u tren oka upiti vlagu i spriječiti onaj neugodni zvuk da izađe van. Prašak za pecivo, soda bikarbona ili dječji puder djelovat će na sličan način.

Kućni lijekovi za trljanje cipela

Kada nakon kratke šetnje u novim cipelama osjetite da se nećete svidjeti, ne morate se od njih odvajati. Samo slijedite naše kućne lijekove i više se nikada nećete morati brinuti o bolnim mjehurima i ogrebotinama.

Ne zaboravite da trenje cipela može biti uzrokovano neprikladnom veličinom. U većini slučajeva krivac su preuske cipele. Ipak, ako ste sigurni da ste odabrali pravu veličinu, pokušajte malo rastegnuti svoje kožne cipele.

Na noge navucite debele vunene čarape, obujte cipele i stavite sušilicu na toplo, neka bude na sigurnoj udaljenosti od gornjeg dijela. Kada se koža zagrije, materijal postaje fleksibilniji i savršeno se prilagođava obliku vašeg stopala. Ostavite cipele da se potpuno ohlade prije nego ih skinete. Ponavljajte ovaj postupak dok ne budete zadovoljni rezultatima.