Pobijedite u borbi protiv bolova u petama


Jedna od najčešćih bolesti stopala je bol u peti, koja učinkovito obeshrabruje bilo kakvu aktivnost. Umjesto da svoje slobodno vrijeme provodite u tišini, bolje je uzeti rukavice i boriti se za svoju udobnost. U ovom ćete članku saznati što uzrokuje bolove u peti i kako ih možete učinkovito spriječiti. Raditi!

Kad te boli peta...

Osjećate li ujutro nesnosne bolove u predjelu pete? Nakon dugog razdoblja neaktivnosti, osjećate li da se tegobe značajno pojačavaju čim se težina vašeg tijela spusti na petu? To je uobičajena bolest koja učinkovito obeshrabruje svaku aktivnost.

Neki ljudi, kako ne bi opterećivali bolni dio tijela, počnu šepati, pa čak i razviju nepravilan stil hoda koji im prijeđe u naviku. Srećom, ne mora biti tako! Postoje provjerene metode zahvaljujući kojima ćete ponovno moći u potpunosti uživati ​​u udobnosti života.

Upoznaj svog protivnika

Da biste pobijedili u borbi protiv ovog neravnopravnog protivnika, vrijedi se prije svega upoznati s uzrocima boli u peti. U većini slučajeva krivac je zadebljanje i oštećenje plantarne fascije. To je traka tkiva smještena duž tabana koja povezuje kalkaneus s ostalim kostima stopala, djelujući kao amortizer. 

Ostali uzroci boli u peti uključuju:

- fasciitis

- upala ili ruptura Ahilove tetive

- pretežak

- kalkanealni trn

- ozljeda pete (modrica ili prijelom)

Ako takva bol potraje nekoliko tjedana, svakako se posavjetujte s liječnikom opće prakse ili dogovorite pregled kod podijatra – specijalista koji se bavi problemima stopala. Dok čekate svoj termin, koristite naše provjerene metode koje će vam u tren oka donijeti željeno olakšanje.

Olakšajte bol u peti i ponovno uživajte u životu

Jedan od najučinkovitijih načina za ublažavanje mučne boli je redovito istezanje i jačanje potkoljenica. Usredotočite se na mišiće potkoljenice i plantarnu fasciju istežući ih rukama ili teniskom lopticom. 

Možete ga koristiti za ublažavanje bolova oblozi s ledom na bolnu petu. Takva terapija brzo će vam pomoći da se nosite s problemom bolnih i preosjetljivih peta. Ne zaboravite, međutim, da ne stavljate led izravno na tijelo, već da stavite oblog. Nakon otprilike 20 minuta osjetit ćete definitivno olakšanje. U ekstremnim slučajevima, uzmite i vi lijekovi protiv bolova dostupan bez recepta, što će dodatno ublažiti eventualne upale.

Također je odlična opcija korištenje posebnih, krutih umetakakoji će se pobrinuti za pravilnu amortizaciju vaših stopala, učinkovito se suprotstavljajući frustrirajućim tegobama. Na tržištu su dostupni i gel ulošci protiv bolova koji će učinkovito ublažiti bolove u peti. 

Ne zaboravite da bol u peti može biti uzrokovana prevelikim opterećenjem stopala. Kombinirajte redovitu tjelovježbu s uravnoteženom prehranom kako biste izgubiti težinu i održati svoju težinu na zdravoj razini. Stopala će vam biti zahvalna!

Također, pripazite da vaša stopala, posebno pete, budu dovoljno opskrbljena odmor. Izbjegavajte duge šetnje i višesatno stajanje. Planirate li ići u šetnju, svakako se obujte prikladno.

Koje cipele obuti kad vas boli peta?

Zapamtite da bol u peti ne mora značiti odustajanje od svih planova i ostanak kod kuće. Nošenjem odgovarajuće obuće ne samo da ćete spriječiti mučnu bol, već ćete izbjeći i eskalaciju problema. 

Izbjegavajte potpuno ravne cipele. U idealnom slučaju, trebali biste nositi cipele s niskom do umjerenom petom koja će pružiti potporu vašim stopalima i osigurati odgovarajuću amortizaciju u području pete. 

Kako biste smanjili opterećenje pete, odaberite anatomski oblikovane cipele koje će smanjiti prekomjernu pronaciju i ravnomjerno rasporediti težinu po stopalu, smanjujući opterećenje pete i bol.

Također, vodite računa o dodatnoj amortizaciji udaraca, a za bavljenje sportom birajte obuću koja je namijenjena određenoj aktivnosti. To će spriječiti ponavljajući pritisak na vaša stopala prilikom trčanja ili skakanja, što može dovesti do nepodnošljive boli.

Odaberite fleksibilne, ravnomjerne elastične cipele u kojima hodanje neće biti mučenje, već pravi užitak. Izbjegavajte teške cipele, koje bi mogle dodatno pogoršati simptome. Umjesto toga, odlučite se za lagane modele koji će vam pružiti neprocjenjivu podršku i udobnost tijekom cijelog dana.

Ne dopustite da vas sputava bol u peti

Bol u peti, iako je u početku blaga, može s vremenom eskalirati ako se ne liječi i znatno otežati život. Ne dopustite da vas ova bolest spriječi u akciji i pobrinite se da nosite odgovarajuću obuću. Međutim, zapamtite da se čak i pravi modeli cipela s vremenom istroše, a jastuci i potpora postaju sve slabiji. Iz tog razloga ne zaboravite redovito mijenjati cipele čim primijetite očite znakove istrošenosti na potplatu.