Opustite stopala nakon dana provedenog u cipelama. Saznajte o načinima koji će vam donijeti olakšanje


Cijeli dan na nogama može biti naporan, bilo da ga provedete u zabavi ili na poslu. Mišići vaših nogu i stopala neprestano rade, zbog čega osjećate nelagodu, pa čak i bol nakon napornog dana. Srećom, znamo neke učinkovite načine da vam pomognemo.

Umor nakon dana na nogama

Umor nakon dana provedenog na nogama čest je problem koji pogađa većinu ljudi. Uzrok može biti nepravilna struktura stopala, ozljede, pretilost, pa čak i cipele koje loše pristaju. 

Uz uzroke koji se lako otklanjaju, nastanku boli u stopalima može pridonijeti stalni rad mišića nogu i stopala. Zahvaljujući njoj možete održavati svoje tijelo stabilnim u ravnoteži. 

Suprotno izgledu, ne morate hodati cijeli dan da biste osjetili nelagodu. Stajanje u mjestu čak je veći napor nego kretanje. Tada je opstruirana cirkulacija krvi, što može uzrokovati oticanje, pa čak i bol.

Srećom, znamo neke učinkovite načine da vam pomognemo. Započnimo!

Ugodna masaža i istezanje

Ništa ne smiruje umorna stopala kao ugodna masaža. Bit će još ugodnije ako to netko učini umjesto vas. Međutim, ako to nije moguće, možete to uspješno učiniti sami. Masaža poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje napetost, potiče mišiće na rad i ublažava bolove.

Koristite ulje za masažu ili obično maslinovo ulje i utrljajte ga na stopala. Zatim ih masirajte preko bolnih točaka, fokusirajući se na područje oko prstiju, svoda i pete. Također možete koristiti poseban masažer s umetcima.

Za dodatno olakšanje noge prethodno namočite u posebnu sol. Takvo djelovanje ne samo da će omekšati grubu kožu, već i smanjiti upalu i bol.

Istezanje može biti kulminacija masaže. Ovakvim tretmanima su najosjetljivija stopala opuštena masažom. Zavalite se i rukama istegnite zglobove gležnja i nožnih prstiju. Ako ga ne možete dohvatiti, možete koristiti otporne trake namijenjene vježbanju, stare tajice ili remen od ogrtača.

Smrznuta voda ili teniska loptica

Sjajan način da se olakšate nakon dugog dana u cipelama je… boca smrznute vode. Uvijek se isplati imati u zamrzivaču, čak i ako ne idete na zabavu u klub i nećete se zabavljati do zore.

Kako biste ublažili neugodne bolove u stopalima, udobno se smjestite na stolicu ili sofu, uključite omiljenu seriju i stavite bocu smrznute vode na pod. Pređite nogama po njemu, kotrljajući ga naprijed-natrag dok ne osjeti olakšanje. 

Zahvaljujući ohlađenoj vodi, bol će se značajno smanjiti. Sve zbog hladnoće, koja može učinkovito smanjiti upalu unutar mišića. Terapija toplinom također je od pomoći. Sve što trebate je tuš s ugodno toplom vodom usmjerenom prema tabanima. 

Umjesto boce smrznute vode možete koristiti i tenisku lopticu. Valjajte ga u krugove po tlu dok stojite ili sjedite. Potrebno je samo 10 minuta da se vaša stopala osjećaju bolje! Vidite kako je lako?

Senzorno hodanje

Osjetne putove vole najmlađi. Cijene ih i roditelji koji su svjesni njihovog blagotvornog utjecaja na držanje djeteta. Međutim, odraslu osobu ništa ne sprječava u senzornoj šetnji!

Dovoljno je desetak minuta bosonog hodanja po travi, šljunku, sitnom kamenčiću ili pijesku. Iako vam se u početku može činiti neugodno, nećete ni znati kada vam je laknulo.

Provjerite jesu li vam cipele ispravno pristajale

Ako vam nijedna od opisanih metoda ne donese olakšanje, problem može biti u cipelama koje ne odgovaraju. Možda vam ne trljaju pete ili stvaraju plikove. Ipak, mogu se pokazati preuskim. Kod potpetica obratite pozornost na potporu svoda stopala. 

Bit će bolje ako se riješite loše oblikovane i iznošene obuće. Posljedice nošenja ovih cipela mogu biti stvarno bolne. Kurje oči, deformiteti stopala pa čak i problemi s leđima samo su neke od posljedica nošenja nepropisno postavljenih cipela. 

Dobra obuća je ona koja vam odgovara i po dužini i po širini, a pruža i malo dodatnog prostora za natečena stopala. Cipele koje su previše krute i prelagane mogu pružiti nedovoljnu potporu, stoga predlažemo da ne koristite takve modele.

Umetci za cipele

Čest uzrok bolova u stopalima je i nepravilno držanje, što ih dodatno opterećuje. Kako bi se pravilno rasporedilo opterećenje na stopalu, vrijedi koristiti pravilno profilirane uloške za cipele.

Gel umetci također će vam donijeti olakšanje. Možete ih ohladiti prije izlaska van kako biste pomogli nepoznatim stopalima da prežive duge potpetice.

Posjetite liječnika

Posljednje sredstvo može biti posjet profesionalnom liječniku. Brojna su medicinska stanja koja mogu doprinijeti nepodnošljivoj boli u stopalima. To uključuje, na primjer, dijabetes, zatajenje srca i reumatoidni artritis.

Iskusni stručnjak zasigurno će identificirati problem i odmah pronaći učinkovito rješenje, a zdrava stopala brzo će vam se odužiti, osiguravajući vašu dobrobit.