Neka vaše omiljene cipele izgledaju kao nove


U vašem ormaru sigurno postoji par cipela od kojih se ne možete odvojiti. Služe vam godinama i ako ih se riješite vjerojatno bi vam slomilo srce. Mislim da je bolje ne riskirati! Srećom, postoje učinkoviti načini za obnavljanje istrošene obuće kako biste svoje omiljene cipele ponovno izgledali kao nove.

Bolje spriječiti nego liječiti

Par cipela koji izgleda sjajno i udoban je prava poslastica. Ne čudimo se što se i nakon mnogo godina teško od njih oprostiti, čak i ako počnu izgledati užasno. Ako su relativno nove, vrijedi primijeniti dobro poznato načelo “bolje spriječiti nego liječiti”. Profilaksa je, također u slučaju cipela, puno bolje rješenje od reanimacije. Ova navika definitivno produžuje život cipela.

Vrijedi održavati obuću posebnim sredstvima. Ne zaboravite temeljito očistiti cipele od prljavštine i prašine prije korištenja. Impregnacija i redovita njega cipela ključ su uspjeha koji im može osigurati dugovječnost. Pravilno odabran zaštitni sprej učinkovito će zaštititi cipele od štetnih utjecaja vanjskih čimbenika. Za njegu kožnih cipela možete koristiti dječje ulje ili prirodno ulje, npr. bademovo ulje. Nanesite ga na vatu i dobro utrljajte u cipele. Nevjerojatan sjaj zajamčen!

Kako učinkovito očistiti cipele?

Ako je prekasno da spriječite štetu, nemojte se pokvariti. Ne morate se uopće odvajati od svog omiljenog para cipela. Ponekad ih je dovoljno jednostavno očistiti mekom četkom umočenom u vodu. Na ovaj način se lako možete riješiti prašine, blata, pijeska i drugih onečišćenja. Istrošena četkica za zube bit će učinkovit alat, zahvaljujući kojem ćete doći i do najnepristupačnijih kutova.

Ako se borite s tvrdokornim mrljama, pripremite pripravak od vode i octa u omjeru 1:1, zatim ga utrljajte na prljava mjesta i ostavite nekoliko minuta. Kombinacija octa i sode bikarbone u jednakim omjerima djelovat će na prljavštinu na bijelim cipelama. Upotrijebite vodu kako biste se riješili ostataka paste i uživajte u oku uz zgodnu cipelu. Alternativno rješenje je korištenje… paste za zube. Utrljajte ga na vlažne cipele, a zatim cipele obrišite suhom. Odlučite se za bijelu pastu. Obojena bi mogla uzrokovati promjenu boje. 

Kada se bavite cipelama od antilopa, morate biti oprezniji. Uzmite čistu krpu od mikrovlakana, vodu i nježni šampon za bebe. Pomiješajte komponente otopine u omjeru 1: 1 i temeljito očistite cipele. Ako je potrebno, ponovite ovaj korak dok krhotine ne nestanu. Također možete ukloniti tragove na cipelama od antilopa ... gumicom. Ne zaboravite oprati cipele posebnom četkom dizajniranom za antilop. Trljajte samo u jednom smjeru kako biste izbjegli ružan učinak. Tako ćete mu vratiti prirodnu strukturu, a materijal će izgledati puno bolje.

Ne zaboravite da svježe oprane cipele ni u kojem slučaju ne smiju doći u dodir sa suncem. Izravna sunčeva svjetlost može uzrokovati neuglednu promjenu boje.

Kako pravilno ispolirati cipele?

Ako su vam kožne cipele već čiste, možete ih ispolirati. Vrijedi to učiniti svaki put prije no što ga nosite. Na ovaj način uvijek ćete izgledati uredno i sa stilom.

Nanesite pastu na cipele pomoću posebne četke ili pamučne krpe. Utrljajte ga ravnomjerno u cipele kružnim pokretima. Nakon što ste cipele ispolirali posebnom pastom, ne zaboravite ih obrisati svilenom krpom. Ovo je savršen način da im date fenomenalan sjaj!

Kako obnoviti oštećene pete?

U većini slučajeva prvi vidljivi znakovi istrošenosti počinju se javljati na petama. Kada imate posla s cipelama izrađenim od plastike, ružne ogrebotine možete lako maskirati vodootpornim markerom u odgovarajućoj boji.

Alternativno rješenje je napraviti DIY projekt. Trebat će vam vruće ljepilo i svi ukrasi. Na debele stupove pričvrstite estetske iskrice, a tanke pribadače nakon nanošenja ljepila možete posuti svjetlucavima. Tako ćete svom paru omiljenih cipela udahnuti sasvim novi život.

Vodite računa o detaljima

Vaše cipele ponovno izgledaju zapanjujuće. Ostala je samo jedna vrlo važna stvar - neugodan miris. Dezinficirajte uloške kako biste se riješili bakterija i uklonili mirise. Za posebne zadatke poslužit će soda bikarbona. Stavite ga u cipelu i ostavite nekoliko sati, najbolje preko noći. Ujutro dobro protresite cipele i gotovi ste. Također preporučujemo zamjenu umetaka novima. Najbolji su od kože, koja će spriječiti znojenje stopala. Također, ne zaboravite zamijeniti vezice i štikle.

Zapamtite da odabir prave metode za obnavljanje oštećenih cipela ovisi o materijalu od kojeg su cipele izrađene. Kako bi vaša omiljena obuća trajala dulje, potrebno vam je samo malo truda i pravi alat. Slijeđenje naših savjeta zasigurno će vam pomoći da vratite sjaj iznošenim cipelama i da ponovno izgledaju kao nove.