Nazivi i vrste ženskih cipela. Provjerite znate li ih sve


Poznavanje vrsta ženskih cipela dostupnih u trgovinama obuće znatno olakšava pronalaženje modela koji vam je potreban i smanjuje vrijeme utrošeno na traženje. Kako se naći u labirintu svih imena i pojmova? Posebno za vas pripremili smo potpuni popis vrsta obuće. Provjerite znate li ih sve.

Vrste ženskih cipela - osnovna podjela

Najčešća je klasifikacija podjela prema godišnjem dobu tijekom kojeg nosimo određenu vrstu obuće. Stoga ne čudi definiranje vrste ljetnih ili zimskih cipela. Osim toga, popularna je i podjela koja uzima u obzir svrhu datog modela. Ovdje imamo, na primjer, sportske cipele, gumene čizme, plesne cipele i još mnogo toga.
Vrijedi napomenuti, međutim, da je ova podjela vrlo nepotpuna, jer ćete u svakoj od gore navedenih kategorija pronaći mnoge vrste cipela, koje su dodatno podijeljene ovisno o vrsti pete ili duljini gornjeg dijela.

Kako bismo vam pomogli u kretanju kroz različite kategorije u trgovinama obuće, pripremili smo popis najpopularnijih vrsta ženskih cipela zajedno s njihovim imenima. No, to nije sve jer ćemo svoju podjelu započeti objašnjavanjem rječnika industrije koji pomaže ne samo u razgovorima s prodavateljem, već prije svega u određivanju očekivanja za model iz snova.

Konstrukcija obuće. Od kojih se elemenata sastoji cipela?

Shank - gornji dio cipele, koji prekriva gornji dio stopala, listove pa čak i potkoljenice. Duljina gornjeg dijela određuje namjenu i vrstu obuće.

Jedini - vanjski dio obuće u izravnom dodiru sa tlom. Ovisno o namjeni određene vrste cipela, izrađena je od različitih materijala, primjerice poliuretana, kaučuka, gume.

Potpetica - element povezan s potplatom, koji se nalazi na stražnjoj strani cipele. Možemo razlikovati nekoliko vrsta štikli koje određuju njihov oblik. Najčešće su štikle: štikle, stup, pače, klin.

Podstava, uložak za cipele - unutarnja komponenta koja dolazi u dodir sa stopalom. Vrijedno je odabrati modele s podstavom od prirodnih, prozračnih materijala, koji dodatno ograničavaju izgled neugodan miris iz cipela.

Dodirnite - element koji štiti petu od habanja. Štiti petu cipele od oštećenja i zamjenjiv je element.

Vrste ženskih cipela

Jedna od opće poznatih vrsta ženskih cipela su cipele koje se odlikuju niskim gornjim dijelom koji prekriva samo stopalo. Međutim, valja naglasiti da ova kategorija uključuje nekoliko vrsta obuće.

Oxford - elegantne cipele na vezanje, obično izrađene od prirodne kože. Ovaj je model preuzet iz muške mode, ali je brzo stekao priznanje žena koje su ga spremno uključile u svoje stilizacije.

Mokasinke - ravna obuća u kojoj su potplat i gornji dio izrađeni od mekih materijala. Prototip mokasina bile su cipele koje su nosila indijska plemena. Trenutno ovu vrstu cipela nose i žene i muškarci i element je koji kombinira labavi, ležerni stil s ležernom elegancijom.

Penjalice - cipele koje su kombinacija tenisica s oxford cipelama. Za ovu vrstu cipela karakterističan je masivan potplat u obliku platforme koji savršeno amortizira stopalo, a štiti od nelagode i boli uzrokovane dugim šetnjama.

Ženske čizme

Gornji dio u čizmama najčešće doseže gležanj ili sredinu tele. U ovoj skupini cipela pronaći ćete nekoliko različitih modela: izolirani ili bez izolacije, s ravnim potplatom, štiklama ili klinovima, natikačima ili vezicama.

Chelsea čizme - vrsta cipela s ravnim potpeticama, stilizirane kao jahanje, u kojima gornji dio prekriva gležnjeve, a gumeni umetci olakšavaju nošenje. Čizme Chelsea pravi su hit proljetno -jesenskih sezona uz koje možete dočarati efektne i pomalo agresivne stilizacije.

Čizme - vrsta teških cipela na vezanje, koje sežu iznad gležnja. Povezani s metalnim ili punk potkulturama, karakterizirani su ojačanim potplatom, zbog čega će dobro djelovati u oštrim, rock odijelima.

Čizme za kišu - od vodootpornih materijala za zaštitu od vlage i kiše. Možete birati između modela s kraćim ili dužim gornjim dijelom, a mnoštvo dizajna i boja odavno je premjestilo wellington čizme iz segmenta pomoćnih cipela u obuću, koju možete uspješno zamijeniti čizmama ili čizmama.

Timberki - obuća nalik popularnim planinarskim čizmama, iako u nešto mekšem, ženstvenom stilu. Najčešće čipkane, s ravnim potplatom ili niskim stupom, izrađene od prirodne ili ekološke kože. Izvrsno za hladnija godišnja doba, neki su modeli dodatno opremljeni elementima za zagrijavanje i krznom koji okružuju gornji dio gornjeg dijela.

Ženske pumpe

Vrsta ženskih cipela s izrezanim gornjim dijelom, bez pričvršćivanja i vezanja. U ovoj kategoriji ćete, između ostalih, pronaći klasične pumpe na stupu, s ugrađenim nosom, ali ne samo. Kao i druge vrste cipela, pumpe imaju nekoliko potkategorija.

Vjerojatno najpopularniji od njih su pete. Ovaj naziv opisuje vrlo veliku skupinu cipela, među kojima ćete pronaći stilove s otvorenim prstima, vezanjem oko gležnja ili nježnim sandalama, no općenito su štikle sinonim za elegantan, ženstven model s niskim izrezom gornji dio i nekoliko centimetara tanka peta.

U kategoriju crpki također ubrajamo crpke balerina, tj. cipele na ravnom i tankom potplatu, stilizirane kao tipične plesne cipele.

Vrste ženskih čizama

Čizme su cipele s gornjim dijelom koji doseže do koljena ili čak pokriva potkoljenicu. Povezani s tipičnom zimskom obućom, iako modeli izrađeni od antilopa i bez teljenja, dobro će funkcionirati kao cipele za haljine ili kratke hlače. Možemo razlikovati čizme jahaće čizme, odnosno modeli čiji je stil preuzet iz cipela za jahanje. Klasične čizme obično su vezane, a gornji dio im je ispod koljena.

Osim jakni, među ostalim ćete pronaći i u kategoriji ženskih čizama Mušketira, tj. dugi modeli, koji pokrivaju koljeno, s vezicama ili rupicom, i kauboji - odlikuje se suženim nosom, a često i brojnim ukrasima.

Ženske sportske cipele

Dame koje preferiraju labav, sportski stil zasigurno će doći u iskušenje cipela koje će odgovarati njihovom ukusu i svakodnevnim aktivnostima. Najpopularnije vrste sportske obuće su treneri, tj. lagane, obično tkaninske cipele s ravnim, gumenim potplatom. Ostale vrste sportske obuće uključuju tenisicekoje se razlikuju od tenisica s pojačanim gumenim prstom i debljim potplatom, te tenisice karakteriziran ravnim i debelim potplatom.

Vrste ženskih ljetnih cipela

Oni su uvijek tipična ljetna cipela sandale. U ovoj kategoriji naći ćete tradicionalne sandale s ravnim potplatom, ali jednako popularne, posebno za ljetne posebne događaje, su sandale na stupu ili visokoj peti. Nekoliko sezona postali su prilično popularan model cipela Rimljanke, tj. sandale s karakterističnim vezanjem tangi koje sežu do koljena.

Ljeti će osim sandala dobro raditi i japanke ili japanke espadrile s ispletenim đonom.

Kao što vidite, naziv i vrsta cipela mogu se značajno razlikovati ovisno o visini gornjeg dijela i drugim parametrima koji određuju njihovu namjenu. Uvjereni smo da će naš članak poboljšati vašu kupovinu i pomoći vam u odabiru modela cipela iz snova.