Napravite korak unatrag i naučite nešto o fascinantnoj povijesti cipela


Cipele. Neodvojivi element svakog ljudskog života. Učinkovita zaštita od ozljeda i temperature. Savršen način da izrazite svoju osobnost. Iako su svakodnevni predmet, malo tko razmišlja kakvu priču kriju. Misleći na ljubitelje obuće, prikupili smo najfascinantnije činjenice o povijesti cipela.

Fascinantna povijest cipela

Teško je zamisliti život bez njih. Cipele. Neodvojivi element garderobe svakog muškarca, koji pruža učinkovitu zaštitu od temperatura i ozljeda, a ujedno vam omogućuje jednostavno izražavanje vaše osobnosti. Iako obuća od pamtivijeka ima iste funkcije, tijekom godina se dosta promijenila u izgledu.

Ako vas zanima fascinantna povijest cipela, došli ste na pravo mjesto. Misleći na vas, prikupili smo najfascinantnije činjenice o tome. Počnimo!

Korak po korak, pa krenimo iz početka

Cipele imaju nevjerojatnu povijest. Iako njihovo točno podrijetlo nije do detalja poznato, arheolozi ne sumnjaju da obuća postoji još od prapovijesti. O tome, između ostalih, svjedoče i sačuvane ilustracije.

Stari Egipćani štitili su stopala sandalama od papirusa ili palminog lišća. Rimljani su, s druge strane, proširili tadašnji asortiman i osim sandala, proizvodili cipele koje pokrivaju petu, kao i potpuno zatvorenu obuću. 

S druge strane, u staroj su Grčkoj vladale čizme do koljena i štikle od kravlje kože. U hladnijim krajevima mokasine su bile glavne, a popularne su i danas.

Razlike i sličnosti

Vrijedno je podsjetiti da se u prošlosti nije posvećivala posebna pažnja kreiranju ženskih i muških modela cipela. Ipak, obuća se razlikovala po materijalima od kojih je izrađena, čime se željela naglasiti suprotnost između pojedinih društvenih klasa.

Zanimljivo je da su tada važeći propisi jasno definirali koliko dugački nosevi cipela mogu biti ovisno o primanjima ili položaju u društvu. Time se željelo spriječiti oponašanje elite od strane buržoazije.

Odmah nakon renesanse, teške kožne cipele s visokom petom bile su najpopularnije među jednostavnim Europljanima. Aristokrati su se, pak, odlikovali obućom izrađenom od drveta. Tijekom prosvjetiteljstva cipele izrađene od tkanine, poput svile, postale su iznimno moderne.

Razlike između ženske i muške obuće počele su biti vidljive golim okom tek početkom 19. stoljeća. Tada su se cipele za oba spola isticale stilom, visinom potpetice i ravnomjernim oblikom vrhova. 

Dok govorimo o razlikama i sličnostima cipela, također je vrijedno spomenuti da su desna i lijeva cipela u početku izgledale isto. Obuća se "ravnom" tehnikom izrađivala gotovo do početka 20. stoljeća. Možete li zamisliti koliko je bilo neudobno kretati se u takvim cipelama? Naježimo se od same pomisli na to!

Tehnološki napredak i svjetski trendovi

Iako su se u prošlosti cipele izrađivale ručno, a vrijeme njihove izrade bilo je najmanje jedan dan, tehnološki napredak koji je pratio naredna stoljeća značajno je utjecao na razvoj različitih trendova. 

Prva tvornica cipela osnovana je 1760. godine u Massachusettsu. Unatoč tome, proces izrade cipela i dalje je oduzimao mnogo vremena sve do izuma šivaćeg stroja u 19. stoljeću. S vremenom je izrada cipela postala mnogo jednostavnija, brža i jeftinija, čineći stilove cipela sve raznolikijima.

U doba kapitalizma američkim tržištem dominirale su muške oksfordice i loaferice. Žene su, pak, voljele cipele s platformom. Ubrzo nakon Drugog svjetskog rata, obuća za nježniji spol počela je nalikovati danas poznatim oblicima koji vam omogućuju da savršeno naglasite uski oblik stopala i optički produžite noge.

U 1970-ima, wedge pete i platforme bile su vrlo popularne među ženama. Vrijedno je zapamtiti da su se cipele na platformi pojavile u staroj Grčkoj, gdje su ih nosili glumci tog vremena. U kasnom 16. stoljeću visoke potpetice bile su sinonim za bogatstvo.

Što je s tenisicama?

Pitate se kada su se pojavile prve tenisice? Znamo detalje koji će vas iznenaditi! 

Tenisice su se pojavile sredinom 19. stoljeća. Kretanje u cipelama s gumenim potplatom bilo je dovoljno bešumno da je omogućilo tajnu. prikradati se) - odakle dolazi naziv ovih cipela. 

Zanimljivo je da je u početku korištenje tenisica bilo ograničeno na igranje kroketa i tenisa. S vremenom se interes za njih znatno povećao, a danas mnogi ljudi ne mogu zamisliti život bez njih.

Fascinantan korak unatrag

Cipele danas nisu samo zaštita od nepovoljnih vremenskih uvjeta ili ozljeda. To je također odličan način da izrazite svoju osobnost. Napraviti takav korak unatrag vrlo je važno za svakog zaljubljenika u obućarske trendove. Nadamo se da vas je prikazana povijest cipela neizmjerno fascinirala! Uostalom, nitko ne može zamisliti život bez njih.