Mogu li cipele za malu djecu biti malo prelabave? Otklanjamo sumnje!


Kada vaše dijete počne aktivno otkrivati ​​svijet oko sebe, imat ćete puno radosti i puno ... odgovornosti. Vi ste ti koji ga morate pomno pratiti na svakom koraku, štiteći svoje dijete od ozljeda. Jednako je važno da ga prati odgovarajuća obuća koja će mu pružiti potrebnu potporu na svakom koraku. Pitate se jesu li možda malo prelabave? Ovaj će vodič odagnati vaše sumnje!

Koliko djetetu trebaju biti labave cipele?

Mekana, punačka i izuzetno slatka. Dječja stopala! Mnoge majke ih se ne mogu zasititi. U prve dvije godine kosti se formiraju i mijenjaju veličinu za otprilike pola veličine svaka dva mjeseca!

Ovo je veliki trošak za svakog roditelja. Neki se u strahu od potkopavanja kućnog budžeta odluče djetetu kupiti malo preširoku obuću. Uostalom, ta mala stopala rastu alarmantno brzo!

Pitate se koliko bi trebale biti labave dječje cipele? Na pravom ste mjestu jer će vam ovaj vodič odagnati sve sumnje!

Razbijamo mitove!

Da dječje cipele trebaju biti prelabave jest MIT! Puzanje, kotrljanje, skakanje, penjanje, hodanje, pa čak i trčanje aktivnosti su kojima je potrebna podrška.

Naravno, kako bi se osigurali, nužna je prisutnost brižne odrasle osobe koja će zaštititi svijet koji otkriva od štete. No, jednako je važno da vaše dijete prati ... pravilno odabrana obuća. To je ono što podržava njegov pravilan razvoj na svakom koraku.

Prevelike cipele mogu napraviti više štete nego koristi, a iako se čini da vaš kućni budžet time neće trpjeti, gubici mogu biti puno veći, jer se radi o djetetu.

Zašto je važna odgovarajuća duljina uloška?

Zapamtite da se stopala malog djeteta neprestano razvijaju. Ako vaš mališan dugo nosi neprikladnu obuću, pripremite se na neugodne nuspojave, pa čak i oštećenja koja će ga vjerojatno pratiti do kraja života. Ovo je posebno: 

 • bol
 • mjehurići
 • iritacija
 • ispisuje
 • modrice
 • problemi s cirkulacijom krvi
 • trajna deformacija stopala 

Zvuči užasno, zar ne? Srećom, dobro odabrana duljina uloška trebala bi riješiti problem. Također, ne zaboravite da su cipele pravilno dizajnirane. Detalje donosimo kasnije u ovom vodiču.

Kako odabrati cipele koje će omogućiti pravilan razvoj dječjih stopala?

Postoji nekoliko aspekata na koje morate obratiti pozornost ako želite biti sigurni da cipele vašeg djeteta ne ometaju pravilan razvoj stopala. 

Prvo, veličina. Prije nego krenete birati određene modele i krojeve, provjerite koja je točna veličina stopala vašeg mališana. Imajte na umu da ova sićušna stopala mogu promijeniti veličinu svaka dva mjeseca, stoga redovito provjeravajte odgovaraju li cipele vašem djetetu savršeno. O odabiru veličine dječjih cipela pisali smo u ovaj članak

Drugo, širina. Duljina uloška nije sve. Jednako je važno da dječje cipele ne pritišću bočne strane stopala. Ako vaše dijete ima relativno bucmasta, široka stopala, potražite cipele sa širokim vrhom. Ne pristajte na kompromis kada su stopala vašeg djeteta uska i tanka. Odaberite cipele koje nisu prelabave. Obratite posebnu pozornost na vezice ili čičak. Na taj način možete još bolje prilagoditi obuću obliku djetetovog stopala.   

Treće, dubina. Dubina u cipelici je još jedan iznimno važan faktor na koji treba obratiti pozornost pri odabiru cipela za vaše dijete. Pobrinite se da prstići vašeg mališana imaju dovoljno mjesta kako bi se mogli nesmetano kretati. Ipak, pazite da nemate previše prostora. Cipele koje su prelabave u smislu dubine mogu uzrokovati klizanje stopala prema naprijed.

Kako znati jesu li djetetove cipele prelabave?

Prevelike cipele jednako su štetne za dječja stopala kao i premale cipele. Nažalost, većina male djece ne može jasno naznačiti da je uzrok njihova plača neprikladna obuća. 

Srećom, ne morate čitati talog kave! Sastavili smo popis najčešćih znakova da cipele vašeg djeteta trebaju pričekati dok stopala ne narastu, a vi što prije potražite manje modele koji bolje pristaju. Evo ih: 

 • iskliznuće pete iz cipele tijekom hodanja
 • manja aktivnost djeteta
 • vidljivi mjehurići
 • poremećaj hoda
 • problemi s ravnotežom
 • česta putovanja pa čak i uganuće gležnja

Prividne uštede

Kao što vidite, kupnja cipela "na akciji" samo je prividna ušteda. Dugoročno, može vas koštati mnogo više! Osim boli i nelagode, vaše će se dijete u budućnosti možda morati suočiti s ozbiljnim bolestima čije će se liječenje pokazati vrlo skupim.

Umjesto da štedite na djetetovom zdravlju i udobnosti, odaberite odgovarajuću obuću koja će podržati zdrav razvoj njegovih stopala. Vjerujemo da će uz naše savjete to za vas biti dječja igra.